Coroczny wiosenno/zimowy temat - zmiany opon, rozmiary itp

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

koledzy jakies opinie o Sava ESKIMO S3 79 T ?

bo wlasnie taki komplet nowych zamowilem
b
boczek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: boczek »

..a co myślicie o Dębica Frigo?Nie mam już zbytnio kasy na ten rok,a potrzebuje tylko dwie oponki,bo dwie już mam.
boczek
Kozienice 2010 ]II miejsce[/color] - rzut felgą 12,7 m
Ślesin 2012 : III miejsce - Najniższe polo zlotu kategoria 86c/86c2f,
Ślesin 2012 : Najstarsze polo zlotu
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

dobre są dębice jak nie jeździsz dużo;) we fiacie w domu wytrzymały 6 sezonów i jeszcze ładnie wyglądały, ale przyszły nowe dębice
A
Anonymous

Letnie opony w zime robia sie poprostu plastikowe... zimówka wgryza sie w snieg. Jest naparawde olbrzymia różnica ;)
Awatar użytkownika
karik712
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: karik712 »

[quote=""Lobuz""]

Nie ma prawa bytu! Różny bieżnik na dwóch osiach tak, ale różne rozmiary zwłaszcza w zimie to głupi pomysł moim zdaniem...[/quote]

Wytłumacz to producentom nowych sportowych samochodów ;]
Znając sie na oponach policzył byś że zarówno koła przednie jak i tylne będą takie same na wysokość w tym przypadku. A to że tylne będą szersze o 1cm na nic złego nie wpłynie.

Co do poprzedniej wypowiedzi : nie stosuje sie do jakiś starych szkół, tylko po prostu przytaczam wyniki testów o których czytam.
g
gosciu44
Newbie
Newbie

Post autor: gosciu44 »

Jakie oponki polecacie na zimie? (195/65/15) ok.200zł za sztukę. Co powiecie o dębicy? Mi wpadły w oko GOODYEAR ULTRA GRIP, proszę o opinię.
Link do motoallegro na szybko:
http://motoallegro.pl/195-65r15-goodyea ... 96053.html
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

ja chyba lada dzien zakupie unirojalki wlasnie do golfa na zime 195/65/15 ale do polo tez zapodam 175/65 albo 60/14" z tej samej firmy. Na lato mam do golfa uniroyalki i naprawde super opony.
Awatar użytkownika
Kijus
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Kijus »

Dzięki chłopaki za wypowiedź. Karik712, czyli te 2 rozmiary są na wysokość takie same i bez problemu można tak śmigać? Jak to obliczasz? pozdrawiam
100% technical efficient vehicle
Kijus Basic Style --> viewtopic.php?f=29&t=16986
Awatar użytkownika
karik712
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Kijus""]Dzięki chłopaki za wypowiedź. Karik712, czyli te 2 rozmiary są na wysokość takie same i bez problemu można tak śmigać? Jak to obliczasz? pozdrawiam[/quote]

165(szerokość wyrażona w milimetrach)/70(wysokosć wyrażono procentowo względem szerokości czyli 70% z 165mm)

Wystarczy przeliczyc sobie ile wychodzi wysokość, przemnożyc razy dwa i dodać wysokość felgi zamienioną na centymetry. Ja sam miałem robić taki układ bo miałem z tamtego roku dwie 175/65 ale miałem okazje na komplet 165/70 razem z felgami od znajomego to skorzystałem.
O ile dobrze rozumiem to felga 13 cali, czyli te węższe koła będą miały wysokość 55,6cm a szersze 55,25cm. Różnica 3,5mm to jak żadna różnica.
Awatar użytkownika
Przem0
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Przem0 »

wie ktos cos na temat opon KELLY WINTER ST? warto ?

http://moto.allegro.pl/kelly-winter-st- ... 94332.html
Awatar użytkownika
Lobuz
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lobuz »

karik712
nie porównuj nowoczesnych samochodów sportowych do zwykły szarych dupowozów...
W sportowych samochodach zazwyczaj jest szersze koło z tyłu bo napęd jest na tył i moc rzędu 300 albo więcej koni...
nie piszę, że to reguła ale tak zazwyczaj jest.
Dębica wg czasopisma "Motor" jest bardzo dobra na śniegu, ale na mokrym beznadziejna.. a że zima w Polsce to ciapa i woda to myślę że średnia propozycja.. Sava eskimos 3 wypadła bardzo dobrze tak jak Fulda montero ale sami wiecie jak z tymi testami jest..
Awatar użytkownika
karik712
Raczkujący
Raczkujący

Ale dalej nie wymieniłeś żadnego argumentu warunkującego na to ze nie można z tyłu zamontować o 1 centymetr szerszej opony ;] Ponieważ : owszem można, bez względu na to czy to polo czy nowe M3.
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Szczerze mówiąc to dochodzę do wniosku, że Polo na wszystkim przejedzie przez zaspy.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
A
Anonymous

Wy tutaj o oponach caly czas a ja z innej beczki zaczne jak zabezpieczacie polowke przed zimą ? zabezpieczenie lakieru ,uszczelek itp ? podobno sie denaturat wlewa do benzyny :scratch: zeby sie pozbyc wody prawda to ktos tak robil ?
Awatar użytkownika
Lobuz
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lobuz »

karik712
oprócz tego że szersza opona będzie mieć większe opory toczenia to nie ma jakiegoś poważnego argumentu dlaczego tak nie robić, ale skoro z fabryki samochody wychodzą na 4 takich samych gumach firma profil rozmiar szerokość to chyba nie jest do końca ok założenie dwóch różnych par;p
styknie ot bo dostaniemy bana;p
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”