[86c2f] Luz na wybieraku biegów ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Wy3
Mały interesant
Mały interesant

[86c2f] Luz na wybieraku biegów ?

Post autor: Wy3 »

Hej mam problem , od wczoraj zaczęło mi walić wybierakiem o wewnętrzny kanał, dokręciłem tą śrubę co od dołu jest i łączy się z wybierakiem od skrzyni , pomogło ale na chwile w dolnej części jest chyba taka palstikowa czarna tuleja co wchodzi w okrągły metalowy kołnierz, czy wyrobienie jej jest powodem luzu ?
KONI
Awatar użytkownika
Brzeziak_
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Brzeziak_ »

Opisz dokładniej, jak to wygląda?? Na silniku który chodzi czy jest wyłączony??
Ja miałem coś podobnego ale na szczęście okazało się że to tłumik wali o tą osłonę z pod spodu.
A dzwięk łudząco podobny jakby od wybieraka.
Obrazek

To Ona] viewtopic.php?f=28&t=15443

Pas Koronowo 03.04.2011
Toruń 0
Awatar użytkownika
Wy3
Mały interesant
Mały interesant

Wydech ok byłem u tłumikarza dzisiaj, uderza tylko podczas jazdy, wydaje mi się że ta czarna tuleja już jest wyrobiona bo luz ma.
KONI
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

wymień element 25 i po sprawie
standard :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
Wy3
Mały interesant
Mały interesant

Dzięki :)
KONI
p
preket
Newbie
Newbie

Post autor: preket »

odgrzeje kotleta ;)

jak te objawy maja się do skrzyni z cięgnami ??

u mnie tez wali jak obroty spadają nisko.

Obrazek

mam luz na taj kulce która jest pod gumką - na tyle duży że jak zdjąłem z wybieraka skrzyni caly ten zaolejony mechanizm wpadł mi do kanału, pozatym na tym przegubie który spięty jest opaską też jest luz. Czy są dostępne zestawy do regeneracji albo jakie trzeba zakupić części żeby to poskladać do kupy. Dodam jeszcze że sa problemy z wrzucaniem 1 i wstecznego - czasami wskakują gładko czasami trzeba pomachać lewarkiem.
b
buzter
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: buzter »

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Otóż w moim Derby wbijanie biegów to loteria... Bardzo ciężko znaleźć jedynkę. Albo wchodzi wsteczny (wyrobiła się plastikowa część nie pozwalająca wbić go przed wciśnięciem dźwigni w dół) albo 3ka. No i moje pytanie brzmi gdzie szukać usterki? czy jest jest to wina kasety/ dźwigni zmiany biegów czy wybieraka przy skrzyni? a może obu na raz?

sam zestaw naprawczy chyba nie załatwi sprawy bo nie widziałem takiego który zawierałby w.w. część. Jedyna możliwość to zakup używanej w lepszym stanie?
r
r-tea
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: r-tea »

buzter
Może poluzowała się śruba łącząca drążek z wybierakiem. Nie wiem jak jest w Derby bo może inaczej ale w 2f ten drążek idący od lewarka kończy się a na końcu jest całe takie ustrojstwo z kulką w środku. I to ustrojstwo jest dokręcane od spodu na jedna śrubę (chyba 13). Ale żeby biegi ci dobrze wchodziły trzeba ustawić wzajemną pozycję tych elementów (drążka i tego ustrojstwa) i dopiero dokręcić. Temat regulacji był już opisywany, także przeszukaj forum.
POLO 86C/2F
1.3 3F w nadwoziu Stelilheck (po swapie)
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”