Witam bieże mi olej w polo 1.4 d 91r. dość ...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
HOMER23
Raczkujący
Raczkujący

Witam bieże mi olej w polo 1.4 d 91r. dość ...

Post autor: HOMER23 »

Witam bieże mi olej w polo 1.4 d 91r. dość sporo i niewiem czy opłaca się naprawić czy kupywać jakiś inny nie sprawdzony silnik i dalej sobie komplikować życie dowiadywałem się że można wymienić pierscienie tłoki itp . i na szlifowanie silniczka . wymieniałem uszczelkę niedawno pod pokrywę silnika poci się i dalej wylewa się olejek ale nie tak ostro bo silnik spala tez ten olej wienc zadaje te pytanie z którym wzmagam myśląc - zastanawiając się brać inny silnik czy reperować co sie opłaca i kto już to robił i wyszedł na ,, + ''. Dziękuję
Awatar użytkownika
Lechu88
Początkujący
Początkujący

Post autor: Lechu88 »

Witam kolegę, możliwe że w twoim przypadku wystarczy wymiana pierścionków i nie ma konieczności szlifowania tłoków i silnika. Najczęściej to jest właśnie wina pierścionków zbyt dużego poboru oleju i jest to sprawa kosztująca pardziesiąt złotych a jeżeli chciałbyś wymieniać silniczek to byś musiał wyłożyć kilka stówek i to nie wiadomo w jakim stanie będzie "nowy" silnik
Obrazek
Awatar użytkownika
HOMER23
Raczkujący
Raczkujący

Oki dzienki wielkie. Też tak myśle.
Awatar użytkownika
adr0444
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: adr0444 »

polecam wymienic pierscienie i dla pewnosci uszczelniacze zaworowe... zalatwisz wszystko za jednym razem i nie bedziesz sie z tym babral miesiacami ze jak nie jedno to drugie szwankuje...
Sprzedam części do POLO 86c coupe/steilheck
Awatar użytkownika
HOMER23
Raczkujący
Raczkujący

Jak bendzie chajc to bende pamietał o tej opcji narazie chodzi.
m
mario1987
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mario1987 »

tylko pamiętaj ze przy wykonywaniu takiej operacji zakładamy nowe uszczelki ( pod głowicę i kapę zaworową). jak juz bedziesz miał rozgrzebane wszystko sprawdz jak wyglądają popychacze zaworowe :) koszt niewielki a za 1 robotą wymienione. o rozrządzie chyba wspominać nie muszę
Awatar użytkownika
HOMER23
Raczkujący
Raczkujący

Wiadomo wszystko albo nic. Wszystkie inne częsci wymieniałem rok temu tylko silnika nie ruszałem. Tanie częsci tylko działać. Taki urok starszych ale jarych vw . Dziś miałem przegląd i sie nie mogli nadziwić że blache tak mam zdrową , szukali i nie mogli znaleść jakiejś awari. :good: machine.
Awatar użytkownika
icu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: icu »

A ile Ci ubywa tego oleju np na 1000 km ?
Pozegnalem mojego szerszenia :)
Awatar użytkownika
HOMER23
Raczkujący
Raczkujący

Ja dolewam często trudno okreslić ile na tysiaka tak po przejechaniu 300 km z 0,5 litra oleju wejdzie aby wyrównać poziom.Chociaż w zime to ostro szło tego oleju teraz jakoś mniej, ale i tak bieże nie tyle co powyżej napisałem Ostatnio zabrakło mi olejku i od kumpla wziołem olej do benzyniaka 20W40 i unormowało się do jakiegoś czasu tak to mam i dolewam olej 15W40 do Diessla.
Awatar użytkownika
icu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: icu »

ło to ladnie, ja tez mam ubytki oleju i myslalem ze dosc spore ale widze ze w moim jeszcze nie jest tragiczne. U mnie jest firma ktora zamuje sie sprzedaza silnikow, bylem sie dowiadywac. Mieli 3 sztuki silnikow o oznaczeniu 1W, cena od 1600 do 1900zl kompletny z pompa wtryskowa itd. Maja wlasna hamownie gdzie mozna sprawdzic silnik. Daja jakas tam gwarancje itd. http://www.silniki.com.pl/
Ale widze ze moze sie uda mniejszym kosztem naprawic.
Pozegnalem mojego szerszenia :)
Awatar użytkownika
HOMER23
Raczkujący
Raczkujący

Lepiej chyba bendzie i taniej zrobić to. Dzienki wielkie za ta informację myslałem że niema nowych silniczków jest opcja jakos tam i mozna działać . POZDRO.
m
mario1987
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mario1987 »

powiem tak:
uzbieraj wszystkie czesci które bedą potrzebne zabierz sie za to.
u mnie rozebranie silnika trwał 3h, 1 dzien planowanie głowicy, no i składanie ok 5 h :P dodam ze robilem pierwszy raz w zyciu. NIe jest takie straszne jak sie wydaje :P. Uważaj na rozrząd :)
zanim zaczniesz grzebac to w vw sa takie fajne okienka po prawej stronie prawie przy skrzyni, jest to zaslepione taką gumką.
Ustawiasz tam ułozenie silnika na 0 :)
Awatar użytkownika
HOMER23
Raczkujący
Raczkujący

Dziwne czy to możliwe że olej mi brało w dużych ilosciach a teraz dolewam od czasu do czasu co dwa tygodnie a wczesniej w dzień w dzień. To ma chyba wpływ na pogode bo w zime ostro brało lub co bądz jak słyszałem że pierścionki się ustawiły.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”