[6N] Miska olejowa - problem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

C
Caesar
Newbie
Newbie

[6N] Miska olejowa - problem

Post autor: Caesar »

Witam. Od dłuższego czasu mam problem z wyciekiem oleju z miski olejowej. Uszczelkę wymieniałem już kilka razy - bez rezultatów. Jest to dosyć uciążliwa sprawa, bo nie dość, że muszę dolewać oleju, to do tego olej kapie na wydech, co czuć i wewnątrz (szczególnie gdy nawiewy są włączone) jak i na zewnątrz. Czy ktoś z Was mógłby mi podać nr miski (nr części) ewentualnie link do sklepu/allegro? Przejrzałem oferty na necie, ale te które znalazłem wyglądają inaczej - mają inny kształt, mimo że sprzedający pisze, że pasuje do tego modelu - chciałbym sobie zaoszczędzić wysyłania jej z powrotem...
Awatar użytkownika
xm55
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: xm55 »

A próbowałeś uszczelkę posmarować silikonem i dopiero miskę przykręcać :?:

Ewentualnie na sam silikon składać :?:
Obrazek
C
Caesar
Newbie
Newbie

Próbowałem już wszystkich kombinacji - uszczelka, uszczelka + silikon, sam silikon i nic... Dalej cieknie - więc chyba jedynym wyjściem jest kupno nowej miski, z tym że właśnie te, które widziałem mają inny kształt.
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

a cieknie za kazdym razem z tego samego miejsca czy po kazdej wymianie uszczelki w innym miejscu :?:
moze byc miska gdzies peknieta i daletego leci.miske uzywke za grosze dostaniesz daj zdjecie to moze znajde ;)
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

może to nie z miski tylko zkąś wyżej :?: :commando:
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Może filtr oleju nie dokręcony,ciśnienie jest i wyciska.
C
Caesar
Newbie
Newbie

Olej spiernicza właśnie tak jakby to uszczelka przepuszczała - olej wycieka w miejscu łączenia, tyle, że już ją kilka razy wymieniałem i nic... Niestety nie widać, żeby gdzieś była walnięta :-/ Co do fotki miski, to póki co będzie problem, bo nie mam na razie dostępu do kanału - postaram się wrzucić foto pod koniec tygodnia - póki co, muszę dolewać oleju, bo to nie są jakieś małe wycieki...
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

śruby przy misce dokręca się jak szpilki w kołach - po przekątnych

następnym razem jak odkręcisz miskę to zobacz na jakiejś szybie, czy powierzchnia styku z uszczelką jest równa
b
booster29
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: booster29 »

[quote=""mmmarcin""]
następnym razem jak odkręcisz miskę to zobacz na jakiejś szybie, czy powierzchnia styku z uszczelką jest równa[/quote]

Kolega ma rację, miska może być krzywa jak chińska pagoda od dokręcania. To nawet gołym okiem widać, po ściągnięciu miejsca wokoło otworów mocujących są wybrzuszone. Mialem podobnie we dużym fiacie, ale tam wystarczyło umiejętnie wyklepać płaszczyznę miski (tam gdzie styka się ona z blokiem silnika) i o wyciekach się zapominało;).
Moja rada taka, obetrzeć motora z oleju, przejechać na troche wyższych obrotach pare kilometrów i sprawdzić skąd tak naprawde cieknie. Jeżeli z miski, to poczynić odpowiednie kroki według podjętej decyzji (wymiana albo próba klepania).
Pozdro
Ein Volk, Ein Wagen, Chwila, chwila ale to jest PoLo z Hiszpańskim temperamentem
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”