Skrzynia Biegów-"chrobotanie"

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
szturman
Początkujący
Początkujący

Post autor: szturman »

No to ja jeszcze inaczej to podsumuje... miałem tzn mam nadal taki sam objaw czyli chrobotanie na luzie ktore ustaje całkowicie po wcisnieciu sprzegła... i równiez myślałem ze to łożysko na wałku sprzegłowym... nie chciałem sam wyciagać skrzyni pojechałem do mechaniora i stwierdził ze mam racje... :agree: skrzynia została rozebrana i ku zdziwieniu była w ładnym stanie wymienione kilka łożysk + to na wałku sprzegłowym ale...
nie było zagladane do sprzegła i to nas zgubiło...
jak chrobotało tak chrobocze :banghead: a więc sprzegło cos boli a konkretnie albo sprezynki na tarczy wariują albo docisk sie rozsypuje albo jakis nit puścił innej opcji nie ma... :niewiem:
nie chce 2 raz zrzucac skrzyni a wiec mam nadzieje ze przesmigam jeszcze zime i na wiosne nowe sprzegło
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

A ja dodam od siebie że po wymianie sprzęgło kompletnego na nowe nadal chrobocze na luzie:P
s
szturman
Początkujący
Początkujący

A wykluczyłes skrzynie biegów jako objaw tego chrobotania ? bo ja tak i mam nadzieje ze jak załoze nowe sporzegło to skonczy sie to wkurzajace chrobotanie któro jest głosniejsze nawet od pracy silnika :angry2:
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Mam 2 skrzynie założoną od 1.4D umnie coś w skrzyni chrobocze, mam jeszcze jedną w garażu i czeka aż sie ta rozsypie;) narazie jeżdzę już tak niecałe 2 latka i nic się nie dzieje.
C
Carlos 83
Newbie
Newbie

Post autor: Carlos 83 »

Panowie nie bede zakładał nowego tematu, bo mój problem tyczy sie skrzyni biegów. Potrzebuje na wczoraj synchronizatora 5 biegu. polo 1.4 d. 91 r.

moje gg 8733014
tel.668-336-282
e
emas
Newbie
Newbie

Post autor: emas »

Witam mam podobne objawy ... chrobotanie w skrzyni w lato chrobotało a w okresie zimowym jest cisza. mechanik mówił ze jest do wymiany łożysko. Czy moze brakuje tylko oleju?
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Olej zawsze można sprawdzić ewentualnie dolać;) imbus 17 nad prawą półosią u góry,
s
szturman
Początkujący
Początkujący

Zrobiłem skrzynie tj. łożyska prawie wszystkie itd. i chrobotało dalej... tydzień temu posypało się sprzęgło, wywaliło sprężynkę z tarczy i to ona była powodem tych przerażających odgłosów... po wymianie cisza :) ale nie do końca :grin: po odpaleniu przez 1-2 min. słychać jeszcze jakieś tykanie ze skrzyni ale po tych paru minutach cichnie i jest ok... pewien mądry człowiek powiedział mi, że to jest normalne, gdyż stare skrzynie na łożyskach stożkowych maja to do siebie, że luzy osiowe na wałkach są większe i zanim to to się wprawi w ruch i zagrzeje to niema bata i będzie te łożyska słychać ( choćby te kilka minut ).

A żeby to stało się faktem to po odpaleniu na zimnym silniku można zrobić taki test, że dopychamy lekko wajchę biegów w pozycji np. 5 ( oczywiście bez sprzęgła ) ale tak żeby zęby nie wytrybiły się :grin: z wyczuciem i ten szmer łożysk ustaje całkowicie :yahoo: Sprawdzone na 2 skrzyniach

Jeśli ktoś chce zadbać o swoją skrzynkę i dodatkowo ją wyciszyć to jest coś takiego jak np. ceramizery http://www.ceramizer.pl/
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Z ciekawosci zapytam ile wymieniles tych lozysk jaki byl ich koszt i czy ciezko wymienic
Obrazek
s
szturman
Początkujący
Początkujący

Skrzynią zajął się zaufany mechanior, ja nie mam zaplecza dobrego i czasu, w sumie to nie było z nią tak żle i wymienionych było kilka łożysk ale które to były to nie pamiętam już teraz, na wałku sprzęgłowym też było wymienione w sumie łożyska kosztowały sporo + uszczelniacze + olej + osłony przegubów + robota na kwotę 700 zł z tym, że skrzynia była rozebrana w drobny mak i dokładnie sprawdzona, magik robił to solidnie a ja z zamiarem użytkowania polo na dalsze lata...
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”