ja polecam valvoline, miałem dość taki wyciek z pod aparatu zapłonowego i koła pasowego, to po elfie tak wypukało uszczelki, zalałem valvoline,z ciekawości wycieki wyczyściłem i o dziwo po 2tys km suchutko, do tego miałem jeszcze suche starty po rannym odpalenia auta na ułamek sekundy włanczała się kontrolka od oleju, przy oleju valvoline nic się nie zapala wiec Valvoline u mnie się sprawdza jak narazie
Jest stara zasada jak nie wiadomo jaki był olej to sie leje półsyntetyk 10w/40. W chwili obecnej stosuje sie oleje takie jak podaje producent dla danego silnika do polo AFH producent przewiduje olej szeroką game oleju ważne zeby spełniał jedną z specyfikacji VW 500.00/502.00/501.01. Jeżeli nie jestes pewien jaki był wcześniej lej 10w/40. Ja polecam BP Visco 3000 jest to to samo co castrol magnatec (BP wykupiło całą game castrola) i jest o wiele tańszy!
Ja mam 15W40 w moim 6N1 ADX 1.3 '95.
Taki podobno był lany przed zakupem więc uznałem, że nie ma co kombinować. Przebieg to 180tys.
To źle czy gorzej? Czy też taki olej może być ok? Używam Magnatec-a.
Myślę nad wymianą oleju, dowiedziałem się ze wlany jest K2 10w40 półsyntetyk i ma prześmigane 5 tys.
Przebieg Polo 166 tys.
1.9d AEF
Wymieniać czy zostawiać ?
Jeśli tak to na jaki ?
P.S.
W dieslu olej zawsze ma czarny kolor czy tak uwalony mam silnik ?? :crazy:
jesli masz 100% pewności to ja bym zostawił
jak byś wymieniał to tylko na półsyntetyk możesz na mineralny ale nie polecam [jeszcze więcej nagaru ]
disle tak mają nawet na syntetyku po przejechaniu 1000 km a nawet wcześniej
jesli wszystko ok z kontrolą oleju to AEF tak pokaże ci kiedy wymienić olej u mnie czasami wymieniam po 7,5 tys. km
A co sądzicie o tym artykule ? http://www.wiatrak.nl/1035/wielka-samochodowa-tajemnica Przejechałem już swoim samochodem 350.000 km bez wymiany oleju - mówi Henk de Groot - oszczędziłem na tym swój portfel i środowisko naturalne. Moja żona jeździ samochodem bez wymiany oleju już 20 lat. :eek: To dobre
[quote=""WhitePolo""]A co sądzicie o tym artykule ? http://www.wiatrak.nl/1035/wielka-samochodowa-tajemnica Przejechałem już swoim samochodem 350.000 km bez wymiany oleju - mówi Henk de Groot - oszczędziłem na tym swój portfel i środowisko naturalne. Moja żona jeździ samochodem bez wymiany oleju już 20 lat. :eek: To dobre[/quote]
o ile pamięć mnie nie myli na tym forum juz był poruszany ten temat według mnie to blef i reklama gościa
Siemanko , kumpel przywiózł mi za free 5 litra , oleju 15W/40 , będzie dobry ? nie znam marki jest tylko napisane markerem 15W/40 pracuje na maszynach rolniczych i jak przywieżli im masowo to zawinął trochę , bedzie dobry 15W/40? silnik AEV 1.0 45km , przebieg 171000?
I czy są jakieś duże różnice miedzy 15W/40 a 10W/40 <aktualnie taki mam ? który lepszy ? 15W czy jednak 10W?