[86c] 1.1 HB a skrzynia 5 biegowa - która?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
fejder
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[86c] 1.1 HB a skrzynia 5 biegowa - która?

Post autor: fejder »

Witam,

posiadam obecnie w derbiaku silnik 1.1 HB 50KM, chcąc zachować ducha klasycznego auta nie uśmiecha mi się montowanie komputerów i wtrysków, silnik jest w dość dobrej kondycji. Pracuje ze skrzynka 4 biegowa a wyczytałem, ze i to nie jest pewne, jako ze były skrzynie 3 z nadbiegiem ;) Czuję, że właśnie coś takiego posiadam, jako że autko przy 100km/h osiąga obroty sięgające chyba już max możliwości ;) Dodam, ze jest na kolkach 13" z niskim profilem, co dodatkowo utrudnia sprawę.
Stąd moje pytanie, która skrzynia 5biegowa (a zakładam, że są różne, długie i krótkie) będzie odpowiednia pod ten motor, nie za długa, bo silnik nie jest zbyt mocny, nie za krótka, by była odczuwalna jakakolwiek zmiana przejścia z 4biegów.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

fejder proszę może sam zdecydujesz :grin:
osobiście jak założysz jaką kolwiek 5 to poczujesz różnicę

Obrazek
Awatar użytkownika
fejder
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: fejder »

Pewnie masz racje, tyle tylko żeby nie była ona na tyle duża, by nie można było jeździć ;p
Dzieki za sciagawke!

Z tego wynika, że najprawdopodobniej mam skrzynię GW, zatem najlepsze w takim układzie były by skrzynie 5biegowe AYZ AEB/AHD? Względnie 4biegowe QS 3D 3F? Gorzej niż GW być już nie może zatem wszystko będzie lepsze, kwestia taka by nie przesadzić. Jakieś sugestie?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
qboslavo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: qboslavo »

sugestia jest taka żeby brać jakąkolwiek piątkę w dobrym stanie i się nie patyczkować bo można długo szukać
Obrazek
c
czeresnia
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: czeresnia »

dolacze sie do tematu tez posiadam taki silnik w derby jak kolega wyzej i myslalem nad zmiana skrzyni na 5-cio biegowa i mam pytanie czy sprzeglo i docisk ktory zostanie od tej skrzyni 4-biegowej to bedzie pasowal czy nie
Blue Derby 1.1
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Będzie pasować, nie zależnie jaką skrzynie założysz
P
Przemas601
Newbie
Newbie

Post autor: Przemas601 »

Witam.Zrobiłem swap silnik ze skrzynia do Traba. Silnik 1.3 3F ze skrzynią 4 biegową i mam pytanie jaka inną skrzynię zamontować,żeby miała szybsze przełożenia. Teraz trab jedzie max 100km/h bo sinik wyje,kapcie 175/55R13. Potrzebuję inną pasującą skrzynię.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”