Mam problem z tylna wycieraczką otóż jak ja wlaczyc? płyn mi psika na szybe a wycieraczka jak gdyby nic nie rusza sie? Czy to ta sama wajcha słuzy do wycieraczek przednich i to tylnej czy moze gdzies indziej sie ja wlacza.? Prosze o pomoc ! :glare:
Ja miałem taki problem , że wężyk który idzie do spryskiwacza mi spadł i płyn lał się na silniczek.Na szczęście wujek (elektryk) uratował mi silniczek(koszt używki to 100 zł) i obecnie czeka na założenie . Zeby sprawdzić czy masz sucho zdejmij obicie klapy tj ten plastik i zobacz co tam się dzieje. Pozdrawiam
Miałem podobny problem z wycieraczką i powodem był spalony przekaźnik do tylniej wycieraczki (sprawdź czy po włączaniu i wyłączaniu wycieraczki cyka jeśli tak to dobry jeśli nie to raczej do wymiany) oprócz tego proponuję jeszcze sprawdzić między tylnią klapą a karoseria w tej gumowej przelotce kable bo ja tam miałem zwarcie to było powodem rozwalenia przekaźnika tak przynajmniej podejrzewam bo po zaizolowaniu i wymianie przekaźnika wycieraczka hula jak nowa
Po przeczytaniu tematu zabrałem się dzisiaj za naprawę wycieraczki u siebie. W ogóle nie reagowała na żadne próby "przetarcia" tylnej szyby. Zdjąłem z tyłu element, odkręciłem śruby, wyjąłem bezpiecznik ( do tylnej i przednich są dwa różne ). Bezpiecznik spalony - po włożeniu nowego coś cykało, ale nadal nie działało. Poluzowałem śrubę, przetarłem styki w kostce. Złożyłem na nowo i wycieraczka działa ;-)) A tyle się męczyłem z nią... Eh, w końcu się udało
Witam.
A co to moze byc jesli zamiast wycieraczki wlancza sie ogrzewanie tylniej szyby na pare sekund i tak za kazdym razem jak wycieraczka ma wykonac ruch
Popatrz w schemat instalacji elektrycznej, powodów może być wiele. Jeżeli włącza się ogrzewanie to możesz mieć pomylone kable zasilające silnik wycieraczki z zasilaniem ścieżek na szybie złącze T5r (patrz wewnątrz klapy tylnej) ewentualnie połączenie z masą (287) w wiązce przewodów prowadzącej do pokrywy tylnej. I teraz takie głupie pytanie czy nie włączają Ci się przypadkiem wycieraczki kiedy naciśniesz przycisk ogrzewania tylnej szyby? Może po prostu zamienione są kable, wycieraczki zamiast na przekaźnik idą na bezpiecznik od ogrzewania, a ogrzewanie idzie na przekaźnik od wycieraczek co tłumaczyło by dlaczego ogrzewanie pracuje w cyklu podobnym do pracy wycieraczek.