[9N3] Kontrolka poduszki powietrznej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

c
caddi

[9N3] Kontrolka poduszki powietrznej

Post autor: caddi »

Auto ma 3000km stoi 3-mc w garażu nie jeżdżone. Wczoraj po uruchomieniu zapalia się kontolka od poduszek powietrznych. Dziwna sprawa. Może ktoś pomoże?
Awatar użytkownika
Raf.ik
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Raf.ik »

A był odłączony akumulator(zazwyczaj jak się odłącza akumulator to sterownik wyłącza poduszki i trzeba je na nowo włączyć kompem)? :)
Obrazek
Obrazek
c
caddi

Post autor: caddi »

Nie akumulator nie był odłączny, ale był rozładowany i trzeba było go podładować.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Więc juz wieszo co chodzi. Skasuj błędy i będzie oki
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

to jak wyciagne akumulator albo padnie to kontrolki sie beda swiecic ?? poduchy
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
Awatar użytkownika
Raf.ik
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Raf.ik »

[quote=""MarioGTI""]to jak wyciagne akumulator albo padnie to kontrolki sie beda swiecic ?? poduchy[/quote]

Najczęściej tak się dzieje ze sterownik je blokuje trzeba wtedy podpiąć kompa i włączyć. Czasami po odpięciu i podpięciu wszytko jest w najlepszym porządku i nic nie trzeba ruszać. :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Gaweł
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Gaweł »

Ja już odpinałem aku chyba z 8 razy i żadnych błędów nie miałem, czasami nawet na kilkanaście godzin.
Obrazek
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

chodzi o to ze bledy sie tworza gdy akumulator rozladowuje sie powoli bedac podlaczonym do instalacji. Wyjecie nie spowoduje zapalenia kontroli. Kontrolka pojawia sie na skutek odlaczenia wtyczki ktorejs poduszki gdy jest akumulator podlacozny do instalacji lub gdy akumulator rozladowuje sie. Wtedy wahania napiecia, malego napiecia generuja bledy. Jak dobrze zagadasz to w aso CI za free skasuja, a u mechanika nie ASO, od 50-100zł zapalcis zza skasowanie kontrolki.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

u siebie w 6n2 miałem odłączone aku przez jakieś 3 dni, wyjęte zegary...po ponownym podłączeniu wszystkiego wyskoczyła mi kontrolka poduszek...więc coś w tym jest :)
ps. kontrolka się dalej świeci bo nie mam kiedy się do kompa podłączyć :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
A
Anonymous

bledy poduszek nie zanikają. Poza tym, poduszki, jak i ABS sa w obrebie magistrali CAN silnika, nie komfortu, mimo ze jest osobny sterownik w kabinie dla airbagow. Błedy sa logowane albo w Gateway albo w danym sterowniku. W zegarach to masz głowne immo.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

o zegarach to przy okazji napisałem...głównie chodziło mi o fakt, że auto stało kilka dni z odłączonym aku i po ponownym podpięciu wyskoczyły błędy poduszek... :grin: mam 6n2 tak dla ścisłości :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
A
Anonymous

aha, noto w 9n3 nie slyszalem i nie spotkalem sie z takim przypadkiem zeby blad poduszek byl gdy auto stoi bez akumulatora. Sam mialem ato bez aku ok 4 dni i nie bylo problemu.
Awatar użytkownika
J@REK
Newbie
Newbie

Post autor: J@REK »

[quote=""Toto""]aha, noto w 9n3 nie slyszalem i nie spotkalem sie z takim przypadkiem zeby blad poduszek byl gdy auto stoi bez akumulatora. [/quote]

No to teraz usłyszysz :grin: Mnie ten błąd wyskoczył podczas apogeum niedawnych mrozów (czyli z początku lutego 2012), dodam, że akumulator jak i auto ma 2,5 roku. Rano żonka odpaliła autko za drugim razem i prawdopodobnie wtedy wystąpił ten błąd, a wniosek z tego taki, że trzeba będzie podładować aku, bo w ciągu tych dwóch i pół lat, jest zrobione niecałe czterdzieści tysięcy kilometrów. Ale do rzeczy, widocznie trwający mikro ułamki sekundy zanik prądu spowodował ten błąd.
A
Anonymous

Nie zrzozumiueliscie sie panowie -"zeby blad poduszek byl gdy auto stoi bez akumulatora" tutaj kolega pisał o staniu auta bez akumulatora.

Gdy wyjmiesz akumulator, lampka Airbag nie zapali sie, nie ma takiej opcji.
J@REK, Airbag może się zapalić, gdy spada napięcie na akumulatorze. To akurat jest prawdą. Jak się co jakiś czas odwiedza ASO to kasowanie zrobią za free od ręki.
Awatar użytkownika
PapaAdam
Newbie
Newbie

Post autor: PapaAdam »

Panowie... rozbierałem kokpit (panel od klimy, wokół radia), wyciągałem przyciski od grzanych foteli, świateł awaryjnych i od poduszki pasażera. Zrozumiałe, jak to rozłącze to się zaczęła się świecić kontrolka na blacie. Dzisiaj złożyłem to w całość na nowo i dalej świeci. Są jakieś sposoby, że przestało oprócz podpinania kompa i kasowania błędów etc?
VW Polo 9N 1.2 64KM 2002 3d Black ze Śląska
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”