Sprawa wyglada nastepujaco. Chce kupic nowy zestaw opon zimowych do mojej polowki. I teraz potrzebuje porady a propos felg. Otoz mam nowy zestaw felg stalowych, ktory dostalem z autem jak kupowalem w salonie (zalozone byly alu, stalowe mam w kartonach na strychu). Mam tez na zbyciu uzywane felgi stalowe 15" do hondy.
Chcialem zrobic cos takiego, aby wymienic sobie te felgi od hondy na felgi uzywki do mojej polowki i na nie dac te nowe opony, natomiast te nowe stalowki od polo sprzedac, bo latwiej sprzedac mi bedzie nowki od polowki, niz te uzywki od hondy.
Kosztowo z tego co sie orientowalem wychodzi tak, ze za te nowe do polo powinienem dostac jakies 4x85zl (moze 90), wiec liczmy 340zl. Za wymiane felg z hondy na vw zaplace 50zl, bo znalazlem goscia, ktory mi wymieni, czyli bylbym jakies 300zl niecale do przodu, co moglbym przeznaczyc na opony nowe.
Tylko teraz pytanie czy warto wg Was przeprowadzic taki manewr? Czy zostac przy tych co mam i starac sie opchnac te od hondy i tyle (tyle, ze ciezko to zrobic i dostane pewnie gora ze 160zl)?
Dzieki za wszelkie opinie.
Twój temat został połączony z inny o tej samej kwestii. Następnym razem się rozejrzyj po forum, bo jak nie to będzie kartka
czaja
[quote=""Radoslavv""]Kosztowo z tego co sie orientowalem wychodzi tak, ze za te nowe do polo powinienem dostac jakies 4x85zl (moze 90), wiec liczmy 340zl. Za wymiane felg z hondy na vw zaplace 50zl, bo znalazlem goscia, ktory mi wymieni, czyli bylbym jakies 300zl niecale do przodu, co moglbym przeznaczyc na opony nowe.
Tylko teraz pytanie czy warto wg Was przeprowadzic taki manewr? Czy zostac przy tych co mam i starac sie opchnac te od hondy i tyle (tyle, ze ciezko to zrobic i dostane pewnie gora ze 160zl)?[/quote]
Przeczytaj co napisałeś. Sam sobie dałeś odpowiedź.
Ehhh no matematycznie to wiem, ze mi sie to oplaca, tylko chodzi mi o to, czy nie bedzie to przeszkadzalo, ze bede jezdzil na uzywkach, o to mi tylko chodzi i czy Wy na moim miejscu postąpilibyście podobnie.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2010, 23:28 przez Radoslavv, łącznie zmieniany 1 raz.
[quote=""Radoslavv""]tylko chodzi mi o to, czy nie bedzie to przeszkadzalo, ze bede jezdzil na uzywkach, o to mi tylko chodzi.[/quote]
zależy jeszcze jak stoisz z kasą. Jeżeli potrzebujesz kasiorki to wrzuć używki i zarób sobie na oponki.
Jezeli natomiast masz na oponki to ja bym na twoim miejscu zakładał nówki stalówki i nówki opony. Zawsze to bezpieczeństwo. No i co nowe to nowe. a używki to nie wiadomo czy proste itd., itp.
Masz nówki stalówki to zakładaj nowe i masz pewność, że są proste kupisz jakiś szrot i będziesz miał potem problemy że coś bije czy to opona czy może felga itd nowe to nowe.
Tak w ogole czy opona 175/65 na te stalowe felgi 14" bedzie odpowiednia? Taka polecil mi kolega, ale w zadnych serwisach internetowych nie ma jej w spisie do polowek?
Moze w takim razie lepiej inny rozmiar?
Jaki rozmiar opony polecacie na zime?
PS Widze niewiele osob tu zaglada. Zakupilem Klebery 185/60/R14, takie wymiary polecili mi przez telefon w serwisie VW. Mam nadzieje, ze beda ok.
Witam. mam zamiar kupić na wiosnę alu do mojej polówki. znalazłem takie http://moto.allegro.pl/alufelgi-felgi-o ... 77438.html Po przeczytaniu opisu felg dowiedziałem się, że przy użyciu innego pierścienia centrującego koła pasują do VW POLO 9N. no i to są R16 a w oryginale mam R14. i mam pytania.
jakie pierścienie musiałbym kupić, żeby te felgi spasowały? (za bardzo sie na tym nie znam i dlatego proszę o rade)
na stalówce oryginalnej mam wybite ET35 a tu jest ET38 będzie pasować?
i jeśli chodzi o opony to czy wszystko bedzie ok i nic nie będzie obcierać? mam zamiar zakupić opony węższe np. 175 o profilu 65 a na tych pojeździć dopóki sie da.
Możesz sobie pomarzyć, 205/50/16 jest to już trochę balon, ale daje rade w 9n (sam na takim setupie trochę śmigałem). Generalnie na koło 16", do 9n jest zalecana opona 205/45/16.
Chciałbym kupić do swojej Polóweczki 15" felgi z linku poniżej: http://moto.allegro.pl/15-racing-line-5 ... 44892.html
Mam gorącą prośbę dotyczącą doboru opon. Nie wiem jakie będą najbardziej optymalne (szerokość, profil).
Proszę o wyrozumiałość,
[quote=""Ghazi""]Mam gorącą prośbę dotyczącą doboru opon. Nie wiem jakie będą najbardziej optymalne (szerokość, profil).[/quote]
Masz na klapce od wlewu paliwa, naklejkę na której znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.
Co do felg z linku który wkleiłeś. Ja bym sobie dał sobie spokój z felgami made in china. Za tą cenę można wyrwać porządne, używane felgi który szły na pierwszy montaż.
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.