[9n] klocki hamulcowe, kontrolka zużycia

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[9n] klocki hamulcowe, kontrolka zużycia

Post autor: misiek89 »

Witam,
Zapaliła mi się kontrolka informująca o zużyciu okładzin hamulcowych, na przedniej osi. Zastanawiam się czy rzeczywiście zużyły się okładziny czy też po prostu od czujnika odczepił się jakiś kabelek. Przy hamowaniu nic mi nie trze, nie szura więc wnioskuje że warstwa ścierna jeszcze jest ("gołej" blachy na okładzinach nie ma).

Czujnik zużycia znajduję się w obydwóch kołach? Czy tylko w jednym? Jeśli w jednym, to w którym?

Gdyby się okazało że muszę jednak wymienić okładziny, to jakiej firmy brać? Co by mi po 10 tys. km się "nie skończyły".

Po wymianie klocków trzeba podpinać auto pod kompa i kasować kontrolkę? Czy po wymianie okładzin na nowe, sama zgaśnie?

Tarcze hamulcowe ile z reguły wytrzymują przebiegu?
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

zdejmij koło i zobaczysz ile tam jeszcze jest
jak coś wymień same klocki
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Tak też zamierzam jutro uczynić ;)
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Z
Zbyszek_Jot
Newbie
Newbie

Post autor: Zbyszek_Jot »

Kontrolka jest tylko w lewym kole. Po wymianie klocków (z czujnikiem zużycia) zgaśnie sama.
Obrazek
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Coś mi się kiedyś obiło o uszy że w 9n występują dwa, różne rodzaj zacisków. Ktoś to potwierdza?
Obrazek
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

A masz tarcze z tyłu? czy bębny? Jeśli masz tarcze, to pamiętaj, że czujnik jest też w prawym tylnym kole. Jak nie, to jest tylko w przednim lewym.
Tak jak napisał kolega trochę wyżej: po wymianie, kontrolka sama zgaśnie.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Tarcze mam tylko z przodu z tyłu natomiast bębny ;)

To czy auto ma z tylu hamulce tarczowe od czego zależało? Od mocy silnika, pojemności, wersji wyposażenia? Czy od jakiś innych czynników?

A ktoś mi powie jak to jest z tymi zaciskami. Słyszałem że niby są trzy rodzaje zacisków: FS II, FS III i LUCAS. Ponoć do każdego z rodzaju zacisków pasują inne klocki hamulcowe. Potwierdza to ktoś?
Obrazek
p
pawnow
Początkujący
Początkujący

Post autor: pawnow »

Jeżeli chodzi o obecność tarczy z tyłu, to podejrzewam że właśnie zależało to przede wszystkim od mocy silnika i wersji wyposażenia.
A co do zacisków, to chyba najlepiej będzie jak zdejmiesz u siebie koło i zobaczysz jakie masz.
Awatar użytkownika
Gaweł
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Gaweł »

FS II występowały w 1.2 bez wspomagania kierownicy tarcza bodajże 232mm. FS III jest w większości modeli 256mm . Ten trzeci model jest pod tarczę 288mm zapewne występowały tylko w 1.9 130KM i może 1.4 FSI
Obrazek
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Mam zaciski FS III. Zakupiłem już klocki TRW, w piątek wymieniam :-D Dzięki panowie za info ;)
Obrazek
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Klocki wymienione-docieram :-D
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”