Jaki olej do silnika?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
ra-v
Newbie
Newbie

Post autor: ra-v »

[quote=""adekk""]
Musiałem dolac w terenie litr oleju, z braku kasy przy tylko padlo na orlen 10w40, ten w srebrnym opakowaniu, nie platinum.
Tragedii nie bedzie? :)[/quote]
To się okażę. Ja na twoim miejscu (jeśli już jesteś przy kasie) wymienił bym olej na normalny (np. Helix H7). Wg mnie powinien być tej samej marki i lepkości a nie jakiś "drink" w silniku. Poza tym warto ze sobą wozić ten litr w zapasie - majątek to nie jest, ale się przydaje.
Awatar użytkownika
karik712
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: karik712 »

" Nie ma tak, że auto od jakiegoś tam przebiegu lub roku zycia musi przechodzić na inny/gorszy olej. "

Wychodzi na to że to perpetum-mobile i nic w nim nie podlega zużyciu ;]
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

karik712 w rozumieniu że olej trzeba dobierać zależnie od stanu silnika i potrzeb, a nie z powodu, że na liczniku akurat pykło np. 200.000 mimo że auto hula jak wściekłe
Awatar użytkownika
karik712
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: karik712 »

[quote=""Borek""]karik712 w rozumieniu że olej trzeba dobierać zależnie od stanu silnika i potrzeb, a nie z powodu, że na liczniku akurat pykło np. 200.000 mimo że auto hula jak wściekłe[/quote]

Tak to jak najbardziej, ale wiesz - zabrzmiało to tak jak by inne typy olejów niż full syntetyk nie musiały istnieć skoro każdy samochód na wyjeżdża z salonu na full'u.
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Czy olej VALVOLINE MAXLIFE 10W40 taki jak na tej aukcji:
http://moto.allegro.pl/olej-valvoline-m ... 10620.html
jest olejem syntetycznym czy półsyntetycznym??
Jedni sprzedaja go jako syntetyczny a inni jako półsyntetyczny i nie wiem jak jest naprawde.
Oznaczenie 10W40 swiadczyloby o tym ze to półsyntetyk. Czy sa oleje 10W syntetyczne??
r
ra-v
Newbie
Newbie

Post autor: ra-v »

Na opakowaniu napisane jest syntetyczny. A oznaczenia SAE to oznaczenia klasy lepkości a nie rodzaju oleju - akurat pośrednio jedno z drugim ma związek ale nie ścisły.
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Poczytalem, popytalem i okazalo sie ze wedlugg kategoryzacji producenta tego oleju to olej półsyntetyczny, lub inaczej nazywając nie w pełni syntetyczny, to nie tzw full synetyk. Full syntetyki to oleje o oznaczeniu synpower i maxlife synthetic.
W pełni syntetyczny VALVOLINE MAXLIFE to np taki: http://allegro.pl/valvoline-maxlife-syn ... 98464.html
Takze sprzedajacy wczesniej podany olej jako olej syntetyczny wprowadzaja w blad.
v
vsmolo
Newbie
Newbie

Post autor: vsmolo »

[quote=""Sako11""]ja osobiście mam zalany olejem STATOIL 10W/40 wcześniej był gtx magnatek i pod korkiem miałem taką czarną skorupę na tej blasze pod pokrywą a teraz mam ją czystą silniczek nawet zaczął bardziej kulturalnie pracować[/quote]

Po Statoil 10W40 miałem pod korkiem oleju trochę masła, próbuje teraz Formuła F 5W30
S
Sancez
Początkujący
Początkujący

Post autor: Sancez »

Witam kolegów i koleżanki,

Zakupiłem niedawno Polo 99' 1,9 SDI z przebiegiem 240 000, sprowadzone przez znajomego z Włoch - niestety nie wiem jaki olej był poprzednio lany a zapewne będzie trzeba teraz go wymienić po zakupie - z poprzednich stron wyczytałem że chyba najbardziej warto zainwestować w Mobil1 lub Vavoline - pytanie teraz jaki ? Jest to moje pierwsze auto i w tych kwestiach jestem niestety zielony :/ Będę wdzięczny za rady :)
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

[quote=""Sancez""]Witam kolegów i koleżanki,

Zakupiłem niedawno Polo 99' 1,9 SDI z przebiegiem 240 000, sprowadzone przez znajomego z Włoch - niestety nie wiem jaki olej był poprzednio lany a zapewne będzie trzeba teraz go wymienić po zakupie - z poprzednich stron wyczytałem że chyba najbardziej warto zainwestować w Mobil1 lub Vavoline - pytanie teraz jaki ? Jest to moje pierwsze auto i w tych kwestiach jestem niestety zielony :/ Będę wdzięczny za rady :)[/quote]
w silniki 1,9 do września 99 r nie stosuje się olej o numerach VW 503 00 i 506 00 czyli nowszych oznaczeń ,zaś wcześniej stosuje się olej o numerach VW 500 00,502 00 i505 00, mineralny lub półsyntetyk na pewno nie syntetyk.
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

witam u mnie zrobił sie problem(naszczescie nie w polo lecz ojca passacie 2.0 GT 1992rok gaz przebieg około 300tyś. Ojciec zmieniał olej i jakiegoś paproka i wlal mu olej 20w40 Petrocanada(podobno gość go chwalił odnośnie firmy a wlał 20w bo 15w ubywało w silniku znaczy przepalało go) lecz w zimie wiadomo jak taki olej wyglada galareta(az zal silnika mi było).postanowiłem samemu zmienić olej na coś normalnego i powszechnie dostępnego i wlałem lotosa 15w40 i po takim zabiego bo przejechaniu około 1500km odzywają sie szklanki(popychacze) no i teraz nie wiadomo co zrobić ojciec autem boi sie jezdzić stukot drażniący zastanawiam sie czy z powrotem nie wlać tego co był czyli tej petrocanady 20w40 i może stukot panewek ustanie?prosze o pomoc
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

może to nie wina oleju a samych szklanek[ panewki też klepią ? coś tu nie kumam ] przecież te oleje różnią się tylko lepkością w niskiej temperaturze z tego co podałeś jeśli to SAE 20W40 i15W40 tylko nie wiem jakie to oleje półsyntetyk ,syntetyk ,co do galarety 15W40 półsyntetyk to na tym oleju jeżdżę cały rok i jakoś nie narzekam na galaretę jak ubywa oleju w silniku przez spalanie to coś nie tak z uszczelniaczami zaworów lub pierścieniami
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

no walą same szklanki w przedziale obrotów 3tyś-5tyś dość głośno (na petro kanadzie tego nie było) lotos mineralny jest a petro to nie wiem ale pewnie też
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

szukałem i nie znalazłem oleju 20W 40 tylko 20W50 petro kanadzie i jest to olej syntetyczny lub półsyntetyk na pewno nie mineralny i spełnia normę VW 505 01, niestety nie wiem jaką normę VW powinien spełniać olej w passacie :scratch:
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

ale myslisz kolego ze jak bym wlał taki z powrotem to stukot by ustapił?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”