[6n] Jaki zamek centralny założyć?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
anetkaslupsk
Newbie
Newbie

[6n] Jaki zamek centralny założyć?

Post autor: anetkaslupsk »

nie mam centralnego - a chciałabym mieć ( koleżanka podpowiada mi , że można wsawić jakiś elektryczny )
czy jest możliwość założenia ? mam dwoje drzwi + klapa ( bagażnik ) .
jeśli tak , to czy to coś skomplikowanego , kosztownego ? ;-)
Aneta ze Słupska
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""anetkaslupsk""]nie mam centralnego - a chciałabym mieć ( koleżanka podpowiada mi , że można wsawić jakiś elektryczny )
jeśli tak , to czy to coś skomplikowanego , kosztownego ?[/quote]
Oczywiście że można założyć centralny zamek. Z tym że z klapą w polo i elektrycznym siłownikiem jest lekki kłopot, ale nie ma rzeczy niemożliwych.
Poszukaj tematu odnośnie zamka centrlanego elektrycznego. tam znajdziesz co kupić i jak założyć.
Awatar użytkownika
anetkaslupsk
Newbie
Newbie

http://allegro.pl/show_item.php?item=1466398519
to będzie dobre ???
mam polo 97r 1.9 w dieslu
Aneta ze Słupska
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

[quote=""anetkaslupsk""]nie mam centralnego - a chciałabym mieć ( koleżanka podpowiada mi , że można wsawić jakiś elektryczny )
jeśli tak , to czy to coś skomplikowanego , kosztownego ? ;-)[/quote]
Dokładnie tak jak czaja pisze - zamek elektryczny nie jest problemem, ale ciężko jest rozwiązać sprawę klapy (aczkolwiek jest to wykonalne). Ja ze swojej strony i doświadczenia polecam produkty firmy STIG - na allegro jest ich pełno, nie są drogie. Odnosnie montażu - nie jest specjalnie skomplikowany, ale zajmuje kilka godzin, żeby wszystko ładnie zrobić jak robisz to pierwszy raz. W razie czego pisz, pomożemy :)
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""anetkaslupsk""]http://allegro.pl/show_item.php?item=1466398519
to będzie dobre ???[/quote]
Tego nie bierz. poszukaj czegoś tanszego. Generalnie ten sprzedawca mocno zawyża ceny (np klamki JOM chromowane do 6N u niego kosztują powyzej 45zł, gdzie normalnie to 35-36zł).
Ale jeśli chodzi o centralny - STIG. Wielu z nas ma ten zamek i jest zadowolonych. Siłowniki dają radę. Instalacja jest rozpisana w instrukcji, a dodatkowe info (np. jak podłączyć kierunki) są na forum.
Awatar użytkownika
anetkaslupsk
Newbie
Newbie

ten link co podałam poprzednio - kupić to ???
Aneta ze Słupska
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

http://allegro.pl/centralny-2d-najlepsz ... 45843.html
Coś takiego, jeżeli chcesz mieć bajer w postaci kluczyka z pilotem :) Fajna sprawa, ale kluczyki są średniego wykonania. Istnieje fajna opcja przełożenia "bebechów" pilota do oryginalnego kluczyka typu scyzoryk, który jest o niebo lepiej wykonany :)
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
anetkaslupsk
Newbie
Newbie

a może pneumatyczny wstawić?
Aneta ze Słupska
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""anetkaslupsk""]a może pneumatyczny wstawić?[/quote]
jezeli już masz coś wstawiać to wstaw elektryczny. mniej awaryjny. no chyba że masz wolne jakieś 400zł to możesz poszukac ori centralnego zamka :)

ps. Temat wydzielam w osobny wątek co by koledze cage009 nie robić bałaganu.
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Rowniez polecam zamki od STIG-a. Posiadam taki i nie moge zlego slowa powiedziec.
a
aidemedia
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: aidemedia »

Bardzo łatwo jest wstawić zamek w klapę bagażnika, tylko centralny zamek musi mieć oddzielny kanał na klapę bagażnika. Ja u siebie wsadziłem w bagażnik zwykły siłownik elektryczny. Złapałem za jakiś drut, za który jak się ciągnęło to się bagażnik otwierał, a z drugiej strony tylko trzeba dobrać jakaś sprężynkę, aby siłownik odbijał. nie może być za mocna ani za lekka, metodą prób i błędów
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""aidemedia""]Bardzo łatwo jest wstawić zamek w klapę bagażnika, tylko centralny zamek musi mieć oddzielny kanał na klapę bagażnika. Ja u siebie wsadziłem w bagażnik zwykły siłownik elektryczny. Złapałem za jakiś drut, za który jak się ciągnęło to się bagażnik otwierał, a z drugiej strony tylko trzeba dobrać jakaś sprężynkę, aby siłownik odbijał. nie może być za mocna ani za lekka, metodą prób i błędów[/quote]
No to jest też rozwiązanie. Tylko centralny zamek raczej ma po prostu odblokować/zamknąć zmek w klapie, a nie otworzyć klapę żeby odskoczyła. Czyli najlepiej zrobić to na bazie ori rozwiązania. Tyle że wtedy trzeba wymienić wkładkę zamka na taką od ori cenralnego zamka. Wtedy bez problemu załozyć można siłownik elektryczny bez żadnych dodatkowych sprężynek i będie działał jak ori.
Miałem to rozwiązanie wprowaddzić w swojej czerwonej, ale nie zdążyłem bo rozbiem :P a teraz mam ori centralny.
Jakby ktoś potrzebował szczegółów to piszcie.
Awatar użytkownika
cinol
Początkujący
Początkujący

Post autor: cinol »

[quote=""aidemedia""]Bardzo łatwo jest wstawić zamek w klapę bagażnika, tylko centralny zamek musi mieć oddzielny kanał na klapę bagażnika. Ja u siebie wsadziłem w bagażnik zwykły siłownik elektryczny. Złapałem za jakiś drut, za który jak się ciągnęło to się bagażnik otwierał, a z drugiej strony tylko trzeba dobrać jakaś sprężynkę, aby siłownik odbijał. nie może być za mocna ani za lekka, metodą prób i błędów[/quote]

Też mam u siebie podobnie zrobione ale nie mam żadnej spreżyny :grin: i działa dobrze.Jedyne o czym należy pamiętać to żeby dać przekaźnik na kanał od klapy :oki:
Awatar użytkownika
anetkaslupsk
Newbie
Newbie

[quote=""JuStIcE""]http://allegro.pl/centralny-2d-najlepsz ... 45843.html
Coś takiego, jeżeli chcesz mieć bajer w postaci kluczyka z pilotem :) Fajna sprawa, ale kluczyki są średniego wykonania. Istnieje fajna opcja przełożenia "bebechów" pilota do oryginalnego kluczyka typu scyzoryk, który jest o niebo lepiej wykonany :)[/quote]

dzięki za podpowiedź , ale tutaj nie ma w komplecie do klapy bagażnika ( są tylko siłowniki na dwa zamki :closedeyes: )
Aneta ze Słupska
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""anetkaslupsk""]dzięki za podpowiedź , ale tutaj nie ma w komplecie do klapy bagażnika ( są tylko siłowniki na dwa zamki [/quote]
Ojej, no to poszukaj taki na 4 siłowniki. Bartek tylko podał przykład.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”