Witam mam takie pytanie dziś po zmianie opon na letnie zauważyłem ze na postoju prawe koło przednie ma dziwny luz znacz sie moge nim troche przesunac do przodu i wtedy troszke kierownica chodzi co to moze byc prosze o pomoc ?? i jaki koszt wymiany
Ciężko coś tak wróżyć. Jeżeli nic nie wyje podczas jazdy obstawiam końcówkę drążka kierowniczego. Do sprawdzenia inne sworznie itp. Zdejmij koło i poruszaj zwrotnicą. Zobacz gdzie "gruchocze".
Końcówka drążka jeżeli to to zmieści się w 50zł - unikać najtańszych http://www.iparts.pl/auto-czesci/koncow ... 00198.html
No i konieczna zbieżność - w zależności od rejonu od 30 - 100 zł.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee
[quote=""surian""]tuleje wahacza na 90% są już wysłużone i przydało by się je przebić[/quote]
no kiedyś na serwisie mi mowił gosciu ze tuleje wachacza w prawym kole trzeba by kiedys wymienic jak wymienialem przeglob chcial to zrobic ale jakas sroba byla zapieczona i bal sie i mowil ze innym razem bo to troche zejdzie
[quote=""mr_raven""]no kiedyś na serwisie mi mowił gosciu ze tuleje wachacza w prawym kole trzeba by kiedys wymienic jak wymienialem przeglob chcial to zrobic ale jakas sroba byla zapieczona i bal sie i mowil ze innym razem bo to troche zejdzie[/quote]
Lenistwoooo, najlepiej skasować 100zł za wymianę bezpiecznika a tutaj trzeba mięśnie napiąć. :rotfl: Popsikać "penetratorem" i odkręcić. W ostateczności szlifierka.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee
sworzeń wahacza to dosc wazna rzecz. Jak wyskoczy podczas jazdy to bedzie tragedia. Nie wiem jaki diagniosta na stacji podbije dowod jak bedzie luz. Luzy na kole podniesionym idzie bardzo szybko wyczuc. Moize byc luz na sworzniu, poduszcze amortyzatora, koncowce drazka kierownczego lub na samym drazku kierowniczym.
Prawdopodobnie tylny silentblock wahacza. [quote=""wesol""] Luzy na kole podniesionym idzie bardzo szybko wyczuc.[/quote]
- dokładnie tak jak napisał kolega wesol. Zdejmij koło i poruszaj wahaczem w przód i w tył. Przy okazji wymień też przedni silentblock. Nie jest to duży wydatek, bo jeden kosztuje w granicach 9...43 zł, a drugi jest jeszcze tańszy. Jak masz dostęp do imadła to sam dasz radę. Oczywiście pamiętaj, aby po robocie podjechać na geometrię.
Nawet lepiej bez zdejmiowania kola bo jest za co wtedy zlapac i lepiej jest wyczuwalne. Fajnie jak auto jest podniesione cale albo choc przód to wtedy kluczyk w stacyjke by nie wyczuwac maglownicy i wtedy lekko szarpiemy za kolo w poziomie i pionie. Codziennie to robie to dla mnie to juz rutyna. Na lezacych aucie na poczatku sprawdza sie łaczniki bujajac autem za pas przedni lub pasy blotników.
Mi jak cos nie gra w samochodzie, albo jade do mechanika, albo na stacje diagnostyczna tam gdzie zawsze robie przeglady. Koles jak zobaczy ze u nich zawsze przeglad jest robiony za frajer zbada przykladowa przednia os. Poza tym badanie jeden osi to chyba 15-25 pln i wiesz juz wszystko.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Tuleje wachacza masz do wymiany, a w szczególności pewnie ta okrągła pod amortyzatorem. Przerabiam akurat to samo, tyle że u mnie jeszcze były stuku mocne na dzurach. Wymień to i nie będzie problemu, chociaż z tymi zapieczonymi śrubami też problem czasem będzie, przynajmniej ja tak miałem. pozdrawiam