RADIA FABRYCZNE wszelkie problemy, pytania itd....

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Kolega ma w polo właśnie to radio fabryczne i powiem Ci że mój blaupunkt gra o niebo lepiej a na dodatek mam jeszcze kawałek półki na płyty.
a
aduke
Newbie
Newbie

Post autor: aduke »

Spodziewałem się nie najlepszej jakości dźwięku i nie liczę też na wybitne doznania z tak głośnym dieslem pod maską. Tą półką jednak nie pogardzę - może jednak radio z panelem to lepsze wyjście.

Czy żeby włożyć radio 1-DIN do Polówki potrzebna jest jakaś specjalna ramka (kieszeń)? Czy montuje się je tylko nad półką, czy można też zamienić je miejscami?
Obrazek VW Polo 9N3 1.4 TDI 70KM bez DPF, tryb eksploatacji Long Life, wersja wyposażeniowa Trendline
W
Wacholek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Wacholek »

Ramki nie potrzeba wystarczy półeczka pod radio za 30zł. Polecam jakiekolwiek inne radio niż ten fabryczny chłam. Gdybym nie miał go zainstalowanego to na pewno bym go nie kupił. Dźwięk jest płaski z dudniącym basem. Góry bardzo mało i jest mocno ograniczona. Regulacja głośności to już w ogóle porażka. Przekręcenie o 1 krok powoduje dużą zmianę głośności w szczególności przy bardzo cichym odsłuchu np na postoju. I do tego przy tym cichym odsłuchu radio szumi niesamowicie. Jeden wielki szum. Bardzo nie polecam!!!!
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Do instalacji innego radia będziesz potrzebował przejściówki[widziałem w media markt] i separatora antenowego i żeby dobrze grało powinny być zwrotnice.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

A ja z kolei mam odmienne zdanie. Do jazdy po miescie na krotkie stosunkowo odcinki radio mnie zadowala z wyjatkiem głosnikow. Nie jestem audiofilem, ale lubie dobry dzwiek. Radio FM nie jest najlepsze, ale CD, jesli jest oryginalna plyta lub dobrej jakosci pliki muzyczne na CD-R, to nie jest zle jeslichodzi o moc radia. Wystarcza w zueplniosci. Pamietajcie o czyms takim jak GALA, skrot GAL. Jest to wzrost glosnosi radia wraz z predkoscia pojazdu. GALA ma kilka stopni czulosci.

Dlatego mowiąc o RCD 200 radia nie odradzam, ale glosniki sa 2, wysoko i niskotonowy, ktory ma tez chyba pelnic role sredniotonowego. Na bas nie narzekam bo zalezy wiele od sygnalow w odtwarzanej muzyce, ale sredniotonowe mam wrazenie ze sa troche stlumione, a wysokotnowe sa tez srednie, ale mi wystarczają. Zreszta co sie dziwic, jak ten glosnik w drzwiach robiony jest przezz Philipsa i w ASO z rabatem za 68zł kupilem nowy. W markecie w miare dobre glosniki kosztuja powyzej 100zł minimum, wiec ojakosci swaidczy cena uwazam.

C do zwrotnicy, to w Polo nie ma jej chyba w podstawowym wyposazeniu, bynajmniej ja w drzwiach nie mam.
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

zalezy jak komu co pasuje wczesniej mialem w golfie lepszy sprzet ale teraz w zupelnosci mi wystarcza seryjne radio rcd 200 i te 4 glosniczki a bede probowal jak sie zrobi cieplej do tylu podpiac w tylinich boczkach sam zobacze jak to bedzie gralo bo kazdy ma odmienne zdanie :) a seryjne rcd 200 wyglada estetycznie do calosci deski............jak by ktos mial jakies pytania co do podlaczenia rcd 200 pytac ostatnio podlaczalem u siebie
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Witam serdecznie,

Szukajka nie przyniosła mi rozwiązania więc się Was zapytam.

Kupiłem polóweczkę 9n3 Comfortline. Nie miała fabrycznego radia (taka wyszła z salonu). Było do niej wsadzone jakieś radio Blaupunkta. Radio miało własną antenę naklejoną na szybę. Tę niestety zniszczyłem nie wiedząc co to za taśma idzie po mojej szybce. Okazało się, że w taśmie był drucik ale już po wszystkim. Nieważne

W każdym razie chciałem zakupić separator aby skorzystać z fabrycznej antenki z moim kochanym Pioneerem DEH600BT. i pojawia się problem. Cała instalacja wydaje się robiona, łącznie z kablami na głośniki. Nie mogę zlokalizować wtyczki kabla antenowego, nigdzie jej nie widać.

Jak ona idzie pod kokpitem? Zdaje się z prawej strony ale czy jest jakoś przyczepiona w pobliżu dziury na radio? Rozumiem, że jest zakończona taką śmieszną wtyczką, zupełnie inną niż starsze antenowe? Nie chciałbym rozbierać pół auta aby ją znaleźć.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

No niestety poszukiwania anteny trwają. Muszę dokładnie zobaczyć co jest tam zagmatwane. Bo na moje oko wzmacniacz anteny jest wpięty w stały plus. Głośniki idą po kablu na oko niecałe 0.5 mm kw po czym zamieniają się na 1,5. Muszę zobaczyć co za głośniczki są w drzwiach co całkiem miło popukują jak na granie po radiu, przez maskownicę widać tylko napis na membranie Audio coś tam.

Czy można bezboleśnie zdjąć maskownicę z zewnątrz?

gdzieś czytałem, że kabel antenowy może się kończyc przy bezpiecznikach? Może to ktoś potwierdzić?
A
Anonymous

w 6N faktycznie jest pociągnięty obok bezpieczników.
Nie wiem jak w 9N
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Niestety nie znalazłem jej koło bezpieczników. Co prawda nie szukałem zbyt dokładnie bo deszcz nieco padał i ciemno już jest. Przysiądę w weekend. Przynajmniej ucieszyła mnie inwestycja poprzedniego właściciela w głośniki. Założone są firmy AUDIO SYSTEM, nie znam modelu ani zbytnio marki ale patrząc po cenie na allegro raczej dobre głośniczki. Miło też się ich słucha, nawet na samym radiu.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Dziś walczyłem z lewym progiem. Jest tam tylko wiązka elektryczna. Czy to możliwe aby kabel antenowy szedł w tym splocie kabli?
A
Anonymous

sprawdź prawy przedni słupek
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

Tak jak w temacie, w swoim GTI posiadam oryginalne radio VW BETA wraz z oryginalną zmianiarką CD w bagażniku.
Bardzo podoba mi sie design tego radyjka i nie chciałbym go zmieniac, jednak drazni mnie to, ze nie mozna do niego podpiąć skrzyni + wzmacniacza.

Czy jest jakis sposob na podlaczenie subwoffera ze wzmakiem pod ten zestaw ?

A moze znacie jakies oryginalne radia VW z wyjsciem pod wzmaka ? Byle design nie był jak z cyrku...

dzieki za info
A
Anonymous

Paweł a może wyjście z kostki iso na chinch ?
coś jak http://allegro.pl/mini-iso-line-out-bla ... 10977.html
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

wrotek_poz
total sie na tym nie znam do tej pory nie przepadałem za ori radiami, bo w 6N ori są kiepskie, tylko czy jak tą przejsciowke z iso na chinch zastosuje to zmieniarka nadal bedzie banglac ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”