Witam u siebie wymieniałem rok temu w listopadzie olej i mimo ze nie przejechałęm tych 12 czy 15tys to i tak wymienie bo uwazam ze wyjdzie to silnkikowi na dobre taka szybsza wymiana.Pozdro
Odnośnie filtra oleju to kupiłem dziś filtr firmy Wix Filters WL7071 odpowiednikiem wg. tego co jest napisane na pudelku jest np. Filtron OP526/1. Chciałem się upewnić czy taki filtr na pewno będzie pasował. Koleś w sklepie dal mi ten filtr wg. katalogu jednak raczej nie był na 100% pewien.
arnold1982 napisz coś więcej o swojej Poli w tym krótkim opisie. Żebyśmy wiedzieli coś więcej o Twoim aucie.
Ja olej wymieniam co rok (na półsyntetyk), często rok z hakiem 3-4 miesięcznym i zawsze do tego wymieniam filtr oleju na jakiś znanej firmy
Jak kupie auto to płukacz wlewam do oleju, troszkę pojeżdżę i wymieniam olej bo nie wiem kiedy ostatni raz ktoś wymieniał...
No chyba że silnik trup to lepiej go nie dobijać...
A ja sadze ze nikt z nas nigdy tego plukacza nie wlewal... Swoja droga balbym sie wlewac go do wysluzonego silnika.
W Ksiazce serwisowej pisze ze co 15 tys lub raz w roku. Wiec czemu wymieniacie co 10000? Jak produkowali nasze polowki, technologia wytwarzania olejow byla daleko w tyle z tym co mamy teraz. Dlatego sadze ze wystarczy zmieniac olej co 12-15 tys. Jak juz, w parze z tym zawsze wymieniam filtr oleju oraz filtr powietrza.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
płukanki są bezpieczne kilka razy stosowałem i nic złego nie zrobiły, podobnie z olejami na bazie syntetycznej....
a z tymi płukankami jest tak jak z elektrowniami atomowymi nie wszyscy wiedzą na tyle by im zaufać dlatego od razu negują...
[quote=""marcin86""]A ja sadze ze nikt z nas nigdy tego plukacza nie wlewal... Swoja droga balbym sie wlewac go do wysluzonego silnika.
W Ksiazce serwisowej pisze ze co 15 tys lub raz w roku. Wiec czemu wymieniacie co 10000? Jak produkowali nasze polowki, technologia wytwarzania olejow byla daleko w tyle z tym co mamy teraz. Dlatego sadze ze wystarczy zmieniac olej co 12-15 tys. Jak juz, w parze z tym zawsze wymieniam filtr oleju oraz filtr powietrza.[/quote]
i tu kolego nie mogę się z tobą zgodzić podam przykład książka wymiana 7,5 -15 tys a AEF sam pilnuje jakości oleju i przejechanych kilometrów i niekiedy robie na oleju 10 tyś zazwyczaj około 7,5 tyś,nigdy 15tyś a wszystko jest zależne od warunków jazdy np; góry,miasto ,dajemy po gazie ,itd.. leje półsyntetyk 10W40
co do płukanek to nie próbowałem ponieważ oleje teraz utrzymują silnik w czystości i po zdjęciu miski głowicy żadnego osadu lub szlamu w zakamarkach oraz znikome ilości nagaru