Witam,
Zapewne sporym problemem użytkowników 6r jest brak wskaźnika cieczy chłodzącej.. :/ i tak się zastanawiam czy jest możliwość zamontowania takiego wskaźnika.. widziałem w necie nawet takie wskaźniki w postaci całkiem przyzwoicie wygladających zegarów które zamontowane w jakimś dyskretnym miejscu szpecic nie bedą a może dodadzą nawet trochę uroku we wnetrzu:) Pytanie do ludzi którzy się znają: czy jest opcja takowy wskaźnik podpiąć do czujnika temperatury( bo zapewne 6r musi coś takiego posiadać)?. Przy tuningu samochodów dorzuca sie różne wskaźniki typu ciśnienia doładowania i inne takie tam. Wydaje mi się w związku z powyższym że taka możliwość istnieje. Czy ma ktoś doświadczenie w takich zabiegach.. oraz kolejne pytanie czy nowe auto nie straci gwarancji na skutek grzebania w bebechach..
Na pewno stracisz gwaracje jesli zrobisz to samemu. Jedyne co mozesz to przykleic tasme czujnik do jakiegos metalowego elementu ukladu chlodzenia. A owy wskaznik podpiac do zapalniczki w samochodzie. Jedynie tak nie stracisz gwaracji. O ile masz zapalniczke... Gosc odemnie z pracy kupil nowa fabie, golas nawet zapalniczki nie ma...
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Na pewno najlepszym (bo bez druciarstwa) rozwiązaniem byłyby zegary z GTI, tam masz i temp. cieczy chłodzącej, i temp. oleju w kompie. Znalazłem filmik, gdzie koleś ma te zegary w zwykłym Polo, możesz zagadać, co trzeba zrobić, przeprogramować przy instalacji. http://www.youtube.com/watch?v=wf9F3qpPeVY Zegary te są na allegro i ebayu za ok. 800 zł.
[quote=""woolfik""]Na pewno najlepszym (bo bez druciarstwa) rozwiązaniem byłyby zegary z GTI, tam masz i temp. cieczy chłodzącej, i temp. oleju w kompie. Znalazłem filmik, gdzie koleś ma te zegary w zwykłym Polo, możesz zagadać, co trzeba zrobić, przeprogramować przy instalacji. http://www.youtube.com/watch?v=wf9F3qpPeVY Zegary te są na allegro i ebayu za ok. 800 zł.[/quote]
To jeden z lepszych pomysłów.. tyle że pewnie trzeba to robić przez serwis:/ żeby nie stracić gwarancji a ceny jakie tam maja każdy wie :fool:
Aż mi się ręce trzęsą jak czytam takie pierdoły !
[quote=""marcin86""]Na pewno stracisz gwaracje jesli zrobisz to samemu[/quote]
No i skąd ta pewność? W ogóle nie masz racji. Zmieniłem podsufitkę w swoim Polo na czarną, dołożyłem navi RNS 510, dołożyłem zestaw głośnomówiący bluetooth, zmieniłem antenę, założyłem CB Radio i co? Dalej mam gwarancje, bo niby dlaczego nie? Owszem, straciłem gwarancje na rzeczy w które bezpośrednio ingerowałem, tj. radio, antenę, głośniki. Już kiedyś podawałem przykład. Masz gwarancje na perforacje lakieru, uszkodzisz lewy przedni błotnik, polakierujesz go u "pana Janka" w garażu, a za rok wyjdzie rdza na prawych drzwiach i tylnej klapie to zrobią Ci to bez problemu, bo na te el. nadal masz gwarancje. Nie masz gwarancji jedynie na ten jedyny lewy przed błotnik, który zrobiłeś samemu, rozumiesz?
[quote=""kar01""]Ale po co temp cieczy chłodzącej? Jak już to lepiej oleju, który się nagrzewa wolniej i daje info bezpośrednio o nagrzaniu silnika...[/quote]
Ciekawe co szybciej poinformuje Cię o przegrzaniu silnika. Temp oleju, czy temp. cieczy? Wiadomo, że temp. cieczy, więc nie masz racji. A po przegrzaniu silnika, każdy wie jakie są konsekwencje. Także temp. cieczy najważniejsza, temp. oleju również, ale nie tak bardzo, bo olej ma dużą bezwładność cieplną.
[quote=""quarty""]tyle że pewnie trzeba to robić przez serwis:[/quote]
Jak masz 2 lewe ręce, to jedz najlepiej wymień żarówkę do serwisu. Spokojnie, każdy człowiek sobie poradzi z wymianą licznika. Tylko, że do obsługi pełnego komputera jaki jest w licznikach od GTI wymagana jest kierownica z multifunkcją. Więc dochodzi nam kolejny koszt, bo to nie może być kierownica od zwykłego Polo, tylko od GTI lub Golfa VI, Passata.
[quote=""Aoox""]Spokojnie, każdy człowiek sobie poradzi z wymianą licznika. Tylko, że do obsługi pełnego komputera jaki jest w licznikach od GTI wymagana jest kierownica z multifunkcją. Więc dochodzi nam kolejny koszt, bo to nie może być kierownica od zwykłego Polo, tylko od GTI lub Golfa VI, Passata.[/quote]
Ja tylko dodam od siebie, że czytałem u niemców na forum, że nie jest tak źle z tą kierownicą. Koleś sobie jakoś to tak zaprogramował, że obsługuje tego kompa jakoś normalnie tymi przyciskami na gałce od wycieraczek po prawej. Nie wiem na ile to możliwe, ale być może ten koszt z kierownicą z GTI nie jest aż taki konieczny? Aczkolwiek powiem, że kusi, bo ta kierownica jest genialna
Aoox, a jesteś pewien? Fakt - w Passatach tak jest. Ale w poliftingowej fabii, której ponoć podczas liftingu przeszczepili instalację elektryczną z Ibizy/Polo można wziąć mfa plus do każdej wersji i jest obsługiwany z manetki: http://www.autogaleria.pl/fotografie/in ... 4&test=492
sPoOn to już to czytałem, ale coś ciężko mi w to uwierzyć. Mam takie liczniki z MFA Premium w Golfie VI GTD u mojej mamy i nie wyobrażam sobie jak można aktywować i ustawiać różne funkcje za pomocą tej standardowej dźwigienki. Bo tam wchodzi się do menu, leci się prawo - lewo, góra - dół, akceptuj, wróć. Więc nie wiem jak to możliwe. woolfik nie mówię, że się nie da. Być może jest to jakoś rozwiązane, choć tak jak pisałem wyżej, obsługa musi być bardzo kłopotliwa.
[quote=""Aoox""]sPoOn to już to czytałem, ale coś ciężko mi w to uwierzyć. Mam takie liczniki z MFA Premium w Golfie VI GTD u mojej mamy i nie wyobrażam sobie jak można aktywować i ustawiać różne funkcje za pomocą tej standardowej dźwigienki. Bo tam wchodzi się do menu, leci się prawo - lewo, góra - dół, akceptuj, wróć. Więc nie wiem jak to możliwe.[/quote]
No właśnie kurcze też się zastanawiałem jak on to rozwiązał. Chyba, że jakieś nie wiem, połączenie tych przycisków na dźwigni plus w pewnych momentach przyciski od kiery multimedialnej tej pojedynczej? Nie wiem. No chyba, że po prostu coś naściemniał
Jeździłem ostatnio dość świeżym passatem B6 - zegary miał już nowe (białe, duży wyświetlacz jak w GTI), ale kierownicę starą z 4 przyciskami - ergonomią nie różniło to się specjalnie od obsługi manetką - czyli nie było bardzo źle, jak piszesz, choć mogło być lepiej
--edit--
[quote=""quarty""]hmm kolejnym problemem jest to, że taki licznik można zaprogramować pod zwykle 6r podobno tylko w Continentalu w Czechach gdzie są one produkowane..[/quote]
Tu nie chodzi o zegary jako całość, tylko o "needle sweep", czyli o przekręcanie się wskazówek w prawo i w lewo przy przekręceniu kluczyka
[quote=""Aoox""]Jak masz 2 lewe ręce, to jedz najlepiej wymień żarówkę do serwisu. [/quote]
Żarówki wymieniam sam, zakładam też opony na felgi w domu przy pomocy łyżki i widelca ale żeby właściwie zaprogramować licznik od gti zgłoszę sie do ciebie ;-) .. a tak na poważnie to chyba pozostaje partyzantka i montaż dodatkowego wskaźnika.. znalazłem coś takiego co sadzicie? http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT1484.pdf
[quote=""woolfik""]
--edit--
[quote=""quarty""]hmm kolejnym problemem jest to, że taki licznik można zaprogramować pod zwykle 6r podobno tylko w Continentalu w Czechach gdzie są one produkowane..[/quote]
Tu nie chodzi o zegary jako całość, tylko o "needle sweep", czyli o przekręcanie się wskazówek w prawo i w lewo przy przekręceniu kluczyka [/quote]
Tak, pisałem o tym już w innym wątku i programowanie w Continentalu dotyczyło właśnie samej tej funkcji a nie całego licznika. Quarty musiał mnie źle zrozumieć
[quote=""sPoOn""]Tak, pisałem o tym już w innym wątku i programowanie w Continentalu dotyczyło właśnie samej tej funkcji a nie całego licznika. Quarty musiał mnie źle zrozumieć [/quote]