Witajcie
W domu mamy polo 6n 1.9 diesel. Od dłuższego czasu coś tyrkota w silniku na biegu jałowym. Po lekkim dodaniu gazu problem znika. Na nagraniu to słychać (zalecam odsłuch na słuchawkach). W aucie wymieniono pompę wody oraz kolo zamachowe a problem nadal jest. Wczoraj byliśmy u kolejnego mechanika i on powiedział ze na 90% jest to napinacz. Czy to jest napinacz?. Zaglądał do rozrządu i powiedział, że na biegu jałowym napinacz lata w lewo i prawo a po dodaniu gazu już nie co wskazywałoby na napinacz lub za długi pasek. Z kolei mechanik, który wymieniał pompę i koło(wg niego to te elementy odpowiadały za tyrkanie), ale po wymianie jest nadal tak samo, więc twierdzi, że to dwumas :box: nie chcemy znowu wymieniać połowy rozrządu :blush2: więc kieruję tą sprawę do Was drodzy koledzy.
podobny dźwięk jakby padało łożysko tylko które to nie wiem[ rolka napinacza ,wspoma, kilma, altek ,pompa wody, koło napędzające pompę oleju tylko nie wiem jak jest napędzana wSDI ponieważ D mają takie koło i wał pośredni ] ,a poza tym co to za majster ze nie sprawdził rolki napinacza i całej reszty kół zdemontuj pasek od altką i sprawdź resztę kół czy mają luz nawet minimalny , mam takie wrażenie jakby jeszcze popychacze stukały ,podnieś machę i zrób jeszcze jeden film i słuchaj gdzie to najbardziej słychać
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, 16:47 przez bialy0666, łącznie zmieniany 1 raz.
[quote=""bialy0666""]podobny dźwięk jakby padało łożysko tylko które to nie wiem ,a poza tym co to za majster ze nie sprawdził rolki napinacza i całej reszty kół zdemontuj pasek od altką i sprawdź resztę kół czy mają luz nawet minimalny , mam takie wrażenie jakby jeszcze popychacze stukały ,podnieś machę i zrób jeszcze jeden film i słuchaj gdzie to najbardziej słychać[/quote]
Co do popychaczy to lekko klepią jak silnik jest zimny, jak się nagrzeje jest cicho więc to na razie zlewamy. Mnie też to zastanawia, że jak miał wszystko na widoku to tego nie sprawdził...... W aucie wymieniono rolkę napinacza dwukrotnie, pompę wody, pompę wspomagania i jak trykota tak trykota....
w między czasie pisałem edita konkretnie nie jestem wstanie określić które łożysko zdemontuj pasek i sprawdź wszystkie koła jeśli ma któreś luz to znaczy padło łożysko ,może też padło na napinaczu rozrządu ale to najmniej prawdopodobne lecz możliwe
[quote=""bialy0666""]w między czasie pisałem edita konkretnie nie jestem wstanie określić które łożysko zdemontuj pasek i sprawdź wszystkie koła jeśli ma któreś luz to znaczy padło łożysko ,może też padło na napinaczu rozrządu ale to najmniej prawdopodobne lecz możliwe[/quote]
Tak się chyba zrobi. Jakiś czas temu w naszym V6 Tdi, które widać na filmiku też coś strasznie tyrkotało na jałowym, okazało się, że wyrobiła się tuleja napinacza paska wielorowkowego (częsta awaria w tych silnikach). Po naprawie napinacza (kupiony w ASO) zestaw naprawczy auto pięknie pracuje. Kto wie czy w polo nie spotka nas powtórka z napinaczem..
Nie to nie jest SDI, jak się rejestrowałem na forum byłem pewny, że to SDI bo nie wiedziałem, że montowali coś takiego jak AEF i jak się później okazało mam go pod maską
[quote=""bialy0666""]to na bank tulejka, ramie napinacza , a nawet napinacz do wymiany, rolka idzie pod kątem i łożyska będą padać[/quote]
Nam też tak się wydaje a ten drugi mechanik wydaje się bardziej konkretny jak ten pierwszy. U tego drugiego serwisujemy nasze V6 tdi.
Panowie czy to prawda, że rolka na alternatorze ma w sobie jakieś sprzęgiełko?. Mechanik twierdzi, że to właśnie ta rolka na alternatorze odpowiada za te tyrkotanie. Czy możną ją kupić czy trzeba cały alternator kupować?.
Poszukałem na forum i faktycznie rolka na alternatorze ma sprzęgiełko. Zna ktoś nr tego sprzęgiełka?.