Ja swoim Polo 1,4 60 KM AEX potrafię zejść do 6 litrów na 100 kilometrów - tylko ja robię krótkie odcinki, po 30 kilometrów i postój ale stosuje się do zasad Eco-drivingu
Co prawda też 1.4, ale 16V 101KM - a to już robi różnicę.
Na 45 litrach w spokojnej trasie latem ok. 650 km. (~6,9l./100km)
Na 45 litrach trochę dynamiczniej po mieście (zima) 350 km. (~12,8l./100km)
A najwięcej potrafię wlać 54 litry do baku - z wciskaniem odpowietrznika, żeby paliwo zeszło.
ja mam silnik 1.4 60KM, i na benzynie zawsze około 8 litrów mi palił, teraz mam gaz i też mi pali 8 litrów a w trasie sie zdarza 7,5 a wolno nie jeżdże:)
Ja na silniku 1.4 60KM wychodzę zwykle ok 6,0 -6,5 litra średnio po mieście, w trasie(odcinki po 50km) zjadł mi najmniej 5,7litra, a w zimie do 8litrów
Jazda normalna, bez EKO, (cieżkie buty) - 40% miasto reszta trasa, przy tankowaniu około 43l przejezdzam max. 630 km. Srednio spalanie niezaleznie od stylu jazdy trzyma się na poziomie 6,5l na 100km. Natomiast przy walniętym termostacie poprzedniej zimy spalanie poszło do 8l/100km.
Zacznijmy od tego ze zawsze tankuje do pelna, nie usmiecha mi sie co 100km jezdzic specjalnie na stacje benzynowa. A polo do rezerwy przejezdza 500-550 km, jak sie tylko rezerwa zapala to znow na stacje i do pelna. Dodam ze ciagle w ruchu miejskim i na krotkich odcinkach, bo do pracy mam 5 km. Jak sie zrobi cieplej to na rower sie przesiadam. Tankuje zawsze na TESCO, bo mam po drodze. Prosze nie piszcie bzdur ze paliwo jest tam beznadziejne, jakos rok tam tankuje i jest ok.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
najnowsze wyliczenie: korki w drodze do Warszawy i w Warszawie, następnie wieczorny wypad ze znajomym na dwa auta na miasto, żeby odreagować czyli od świateł do świateł :-D i spalanie 8.4 litra
przypomniałem sobie jak jeszcze w sierpniu miałem Fiata Uno 1.0 fire 45 KM bez gazu, po mieście 6.2 litra z gazem w podłodze, w trasie potrafiłem zejść ciut poniżej 5 l , ale osiągi nie te co w Polo :good:
Widzę, że rozmowa bardzo się rozwinęła no ale reasumując wszystko zależy od jazdy Polo potrafi spalić 10l/100km a potrafi też 5l/100km co wydaje mi się absolutnym minimum. 700 km na jednym baku też wydaje mi się atrakcyjnym osiągiem. Jednak nie ma co przesadzać bo zamulanie też nie zdrowe :blush2:
Silnik 1.0 Aev , odcinki dość krótkie po 10km dziennie chyba ze do pracy 50km w dwie strony (ale to bardzo rzadko) spalanie 13.5l.. wymieniony termostat, czujnik temp. i sonda:( dalej mam wir w baku...
Mój rekord który mi utkwił w pamięci to 726km, w dużej mierze to była trasa (wynik mówi sam za siebie co mi się najbardziej podobało to to, że wskazówka dygnęła od poziomu pełnego dopiero przy wskazaniu 196 przejechanych km dzisiaj zaleje sobie do pełna, ciekawe ile zostawię, pewnie z 250zl jak nic :doh:
MIESZALNIA TYNKÓW I FARB ELEWACYJNYCH "ANDRUŚ"
DYSTRYBUCJA --> STRZELIN/WROCŁAW www.tynki-elewacyjne.pl