W czerwcu mam trasę do pokonania z Warszawy do Szklarskiej Poręby - jakieś 500km-myslicie że dam radę na jednym baku w jedną stronę? silnik 1.4 6N z 96 roku - do tej pory nie specjalnie patrzyłem ile pali bo jeżdżę po stolicy to i pali więcej...
benzyna najtaniej na Bliskiej 5.03 widziałem to i przy 45 litrach wyjdzie jakieś 240zł
no z tą ekonomiczną jazdą to ciężko-mam pare rzeczy do zrobienia-ale na trasie jedzie smiało i tfu tfu tfu bez jakichś problemów-zaleję go przed wyjazdem do pełna i sprawdzę ile spali na okreslonym odcinku włącze ten licznik co liczy km od ostatniego postoju
Ja na pełnym (może jeszcze coś tam w odpowietrzniku było) do zapalenia rezerwy zrobiłem ok. 730 km (chyba 736). Jazda najpierw ponad 500 km w trzy osoby z niewielkim bagażem (trasa Lublin-Głogów droga nr 12) a reszta w dwie osoby po Dolnym Śląsku. To był chyba rekord bo ostatnio zrobiłem jakieś 515 km na 29 litrach.
Silnik 1,4 ANW, polówka w wersji kombi.
Witam,
moj rekord to 668km 25%/35%/45% (autostrada/trasa/miasto), ale naprawę delikatnie jeździłem, nie przekraczałem 3000 obr/min - spalanie rzędu 6,34
Trasa Gdańsk-Toruń-Gdańsk i po mieście reszta
mi silnik 1.4 benzynki to zawsze ok 8l spalał a jak mu cisnołem to nawet więcej, w wrześniu założyłem sekwencje do LPG, to spala od 7,5 przy ekonomicznej jeździe do 8,5 jak mu pocisne:D i w kieszenie więcej zostaje bo gazik to ok 2.50 a benzynka 5.00:(
Tak czytam i widzę, że 6n spala podobnie jak 6N2.
To nie są te same jednostki?
U mnie spalanie w podpisie z czego tak pi razy oko 30% trasa.
Zawsze tankuje do pełna na tej samej stacji, przeważnie przy tym samym dystrybutorze - do pierwszego odbicia.
Ja swoim dieslem generalnie robię 750 km do zapalenia się kontrolki, auta nie oszczędzam, nie jeżdżę na emeryta, pełny zbiornik po zalaniu pod korek przy jeździe od 120-140km/h (autostradami), (przeważnie 140, chyba że się nie da), kiedy jadę do domu do PL - 720 km ale to już chyba na oparach. Tankuję się na granicy Lux-Niemcy i do Zgorzelca dojeżdżam. To samo jest w odwrotnym kierunku.
Mój rekord - 820 km do zapalenia się kontrolki rezerwy paliwa, ale to męczarnia.
Pamiętaj ku przestrodze... Że nie jesteś sam na drodze.