Witam
mam problem odnośnie kierownic, ponieważ zmianiałem ostatnio sworzenie w obydwu kołach i osłony na przegłub i wszystko zostało odkręcane (tarcze itp) od zawieszenia, po skręceniu wszystkiego nie było żadnych problemów oprócz kierownicy która przy jeździe prosto jest skierowana w prawą stronę.. nie wiem co może być tego przyczyną a chciałbym żeby była prosta względem kół
proszę o pomoc
Szewcu_23 zawsze jak grzebiesz z przodu to trzeba zrobić zbieżność. Z wyjątkiem wymiany tarcz i klocków.
Warto zaplanować wszystkie naprawy i zmiany żeby tej zbieżności nie robić za często z przyczyn finansowych.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee
Byłem na zbierzności ustawili wszystko jak powinno być lecz kierownica dalej jest troche skierowana w prawo. koleś mówił ze ciężko ustawić a inny mówił zeby kierownice o 2 zabki np przełożyć, bo jeśli odkręcałem drązek i ruszałem kierownica to się przestawiła. jest to możliwe ?
Na moje oko to chlopakom nie chcialo sie za mocno krecic. Po to jedzie sie na zbieznosc, zeby zablokowali kierownice w pozycji do jazdy na wprost a pozniej tak krecili drazkami aby zlapac zbieznosc. Na mój gust po prostu nie zrobili roboty tak jak trzeba.... ja bym nie popuscil, Klient placi, Klient rząda.
[quote=""icegoranet""]rząda[/quote]
Proszę zmień to bo razi tak że oczy bolą.
A generalnie zgodzę się z tobą, powinni tak regulować, żeby ustawic zbieżność i kiere prosto. Czasem jest naprawdę trudno. Ale nie ma rzeczy niemożliwych.
Aczkolwiek, można sprawdzić czy kiera jest dobrze założona. Jak masz poduchę to ją odkręć, potem odkręcasz śrubę i pod nią masz na kolumnie oznaczenie (taka kropeczka) i na kierownicy masz onaczenie. jeżeli się pokrywają to mechanicy dali du.py.
[quote=""Artpolo""]Szewcu_23 zawsze jak grzebiesz z przodu to trzeba zrobić zbieżność. Z wyjątkiem wymiany tarcz i klocków.
Warto zaplanować wszystkie naprawy i zmiany żeby tej zbieżności nie robić za często z przyczyn finansowych.[/quote]
a ja bym sie klocil ze zawsze, dobry mechanik potrafi poskladac pozniej tak zeby bylo dobrze.
niby na tej zbieżności ustawiali kąty itp. niby wszystko ok ale mówił ze ciężko to ustawić ale jeden raz ustawiał to była w lewo skierowana poznije drugi (ponoc się znał) ustawiał to znowu była w lewo więc podejrzewam że jest możliwośc ale ciężko wyczuć. kierownica i hamulec wszystko blokował. będę musiał podjechać chyba do innej stacji i zobaczymy co powiedzą. znowu z ściąganiem poduszki chyba nie jest tak łatwo żeby sprawdzić.
Witam, podepnę się pod temat - pewnego dnia po rozpoczęciu jazdy zauważyłem, że kierownica jest lekko przekręcona w prawo, aby jechać na wprost muszę ją delikatnie skorygować w lewo. Po puszczeniu koła kierownicy samochód jedzie prosto, nie ściąga go w żadną stronę. Przy przodzie (tyle zresztą też) nic nie było robione, czy możliwe jest, aby kierownica zmieniła położenie przy zbyt mocnym obrocie w czasie np. zawracania?