Dziwny dzwięk. Czy to może być łożysko?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
arek6891
Newbie
Newbie

Dziwny dzwięk. Czy to może być łożysko?

Post autor: arek6891 »

Witam,

chciałbym się was coś zapytać, bo nie jestem pewien do końca czy to rzeczywiście łożysko...
Podczas jazdy kiedy przekraczam 50 km/h zaczyna coś dziwnie buczeć jakby z tyłu samochodu. Czuje się jakbym leciał samolotem ;). Dźwięk zagłusza nawet radio. Na początku myślałem, że to "zimówki", ale po wymianie jest to samo. Szukałem na forum podpowiedzi i znalazłem coś o łożysku, ale nie wszystko mi pasuje do opisu padniętego łożyska... Może to tłumik? Wydaję mi się że jednak to dotyczy kół.
Piszę na forum, bo nie chcę iść do mechaników, bo mam spore problemy z nimi... wydałem już na ten samochód kupę kasy, prawie jego wartość, ale nie chcę go sprzedawać bo się do niego przyzwyczaiłem :).

Tu jest link do tego dźwięku: http://www.youtube.com/watch?v=QxXgfCIt5TQ

Aha dane samochodu: Polo Classic 1.4 (60KM)

Pozdrawiam :)
c
cfk
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: cfk »

Jeśli byłoby to łożysko to wyje tylko przy skręcaniu w jedną stronę i ew. przy jeździe na wprost.
Więc łatwo to zweryfikować.
Bo czerwone jest szybsze

cFk
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

[quote=""cfk""]Jeśli byłoby to łożysko to wyje tylko przy skręcaniu w jedną stronę i ew. przy jeździe na wprost.[/quote]
what? łożysko koła szczególnie tylne wyje cały czas, nie ma znaczenia jak jedziesz. Zwykle właśnie w przedziale 60-80 kmh słychac najbardziej.
[quote=""arek6891""] wszystko mi pasuje do opisu padniętego łożyska... Może to tłumik?[/quote]
tłumik a łożysko to zupełnie różne dżwięki, różna częstotliwość i zależność od innych czynników. Może rozpędź się do prędkości kiedy najbardziej wyje i zgaś na chwile silnik (ostroznie, znika wspomaganie hebli i kiery)
M
Magik23
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Magik23 »

Dokładnie tak jak piszę kolega Borek. Możesz jeszcze dodatkowo sprawdzić luz na łożysku bujając kołem na boki. Sprawdź od razu wszystkie koła.
p
patriko
Newbie
Newbie

Post autor: patriko »

Witam podnieś oby dwa koła i pokręć nim i będziesz wiedział czy łożysko
a
arek6891
Newbie
Newbie

Post autor: arek6891 »

Sprawdzałem już różnymi metodami i nie mogłem wykryć czy to łożysko... może jestem głuchy ;) sam nie wiem. Tak czy owak wziąłem się do roboty i rozebrałem obydwa tylnie koła do samych łożysk. Okazało się że jedno jakoś się trzyma choć nie jest w najlepszym stanie. Ale za to w drugim kole łożysko było w fatalnym stanie... Parę bolców rozsypało się gdy tylko rozebrałem bęben. W piątek będę wymieniał łożysko i wydaję mi się na 99% że to powodowało ten dźwięk.
Dziękuje za podpowiedzi :)
Temat uważam za zamknięty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”