Coś tyrkocze w silniku (film)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mik99
Newbie
Newbie

Post autor: mik99 »

Dziękuję, wolnym czasem wymontuję alternator i i zobaczę jakie ma nr. Żeby zdemontować rolkę trzeba alternator rozkręcać?
Awatar użytkownika
Hase
Newbie
Newbie

Post autor: Hase »

Alternatora nie musisz rozkręcać ale potrzebny jest specjalny klucz a właściwie przyrząd.
A propos, jeżeli będziesz miał alternator na wierzchu proponuję sprawdzić jego stan, to znaczy łożyska regulator napięcia chodzi o szczotki oraz ślizgi po których chodzą szczotki.
Jeżeli będzie coś nie tak warto wymienić ponieważ, aby wyjąć alternator trzeba rozebrać cały przód samochodu.
Awatar użytkownika
stekvw
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: stekvw »

Za tego rodzaju Dźwięki odpowiada mechanizm napinacza , miałem to samo i tak samo tyrkotał
Obrazek

Wymienić trzeba tę część i będzie ok .To nie żaden alternator czy tego podobne rzeczy
po prostu napinacz ma luzy i skaczac wydaje właśnie taki dzwięk , rolka napinacza leży w tedy pod kątem ścinając pasek
i dochodzi do częstszej wymiany .
Stanisław Makowski
Pasja, to najlepszy biznes.

Moje polo
Zobacz tutaj>>>>
Awatar użytkownika
webak
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: webak »

U mnie po 2 miesiącach nowy pasek był ponacinany więc już wiem gdzie szukać przyczyny :grin:
Awatar użytkownika
stekvw
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: stekvw »

webak
Ja w przeciągu roku kilka razy wymieniłem pasek ,jeden mechanik wymienił mi pręt napinacza i nadal było to samo
ale szybko okazało się że to ten mechanizm był winien i teraz mam spokój.
koszt jest nie wielki .
A kiedy mechanik wymieniał mechanizm to pokazał mi jakich uszkodzeń dokonał , pręt był do wywalenia bo był
przetarty , więc radzę szybko wymienić ten mechanizm .
Stanisław Makowski
Pasja, to najlepszy biznes.

Moje polo
Zobacz tutaj>>>>
w
wodzu.janovia
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wodzu.janovia »

[quote=""webak""]U mnie po 2 miesiącach nowy pasek był ponacinany więc już wiem gdzie szukać przyczyny[/quote]

Miałem podobnie szukałem wszędzie :) i okazało się że zacięło się sprzęgiełko na alternatorze :)
Czerwone jest szybsze ;-)
m
mik99
Newbie
Newbie

Post autor: mik99 »

Panowie jak mamy polo już rok czasu i przejechaliśmy nim 16tys km to paski są w idealnym stanie. Diagnoza mechanika była słuszna. Wymieniliśmy rolkę na alternatorze (sprzęgiełko alternatora) i powiem, że nie to auto. Teraz silniczek chodzi cichutko. Dziękuję wszystkim za pomoc i rady :oki: :good: :good: :thumbsup:
v
vitucky
Newbie
Newbie

Post autor: vitucky »

witam,czy jest możliwosc,ze jakis czynnik wplywa na uszkadzanie sprzegiełka alternatora?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”