[6n] Po odpaleniu trzęsie, faluje od 600 do 1000obr i cyka.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

K
Kon.radek
Raczkujący
Raczkujący

[6n] Po odpaleniu trzęsie, faluje od 600 do 1000obr i cyka.

Post autor: Kon.radek »

Siema wszystkim:)

Nie nacieszyłem się nowym silnikiem, a już problemy :angry: Do dziś rana auto śmigało jak pokręcone. Cisza, spokój, zero dziwnych oznak. Dziś rano najpierw nie chciał odpalić (rozrusznik dostał jakiegoś mega kopa - słychać było że szybko kręci), za drugim razem odpalił, ale od razu zaczął się trząść. Dodałem gazu i po chwili mu przeszło. Po wyjściu z pierwszego prawego zakrętu auto zdusiło, zaczęło przerywać. Identycznie na wyjściu z dwóch następnych rond. Zatrzymałem się zobaczyć co jest grane i przy pracującym silniku słychać było cykanie z okolic rozdzielacza. Czyli coś z elektryką. Wsiadłem i pojechałem do pracy, po 8 godzinach odpalił od strzała, ale niestety wróciła przypadłość z poprzedniego silnika - auto zaczęło być głośne i przy wciśnięciu sprzęgła obroty wyraźnie idą do góry żeby po 2 sekundach opaść. Czyli przepustnica niezaadaptowana. Ale jakim cudem skoro nie stracił prądu..

Macie jakieś pomysły na te przypadłości? Wiem tyle, że jak mój poprzedni silnik dostał tych obrotów na sprzęgle, to po 4 miesiącach wylądował na szrocie z powodu panewek.. Ale moim zdaniem to zbieg okoliczności.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Ja bym, tak jak słusznie zauważyłeś, sprawdził, kable WN, kopułka, palec, cewka.
Awatar użytkownika
kln
Początkujący
Początkujący

Post autor: kln »

czaja jest jakiś sposób na sprawdzenie cewki poza podmianą na inną i sprawdzeniem?
s
szledak
Newbie
Newbie

Post autor: szledak »

Witam, mam podobny problem, mianowicie wymieniłem palec popychacza i kopułkę rozdzielacza i na wolnych obrotach coś cyka. przed wymianą miał problem z odpaleniem jak było mokro i wilgotno.
K
Kon.radek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kon.radek »

Cewka do wymiany razem z przewodem do rozdzielacza - masz przeskok iskry i stąd taki dźwięk "cykania".
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”