Klocki hamulcowe - takie?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

R
Rangers76

Klocki hamulcowe - takie?

Post autor: Rangers76 »

Witam. Muszę wymienić klocki. Czy takie
http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-fero ... 35507.html
będą ok? :)
Za wymianę mechanik krzyknął około 40 zł. za oba koła. Robić samemu? Nieobce mi są narzędzia ale jeszcze nigdy sam nie wymieniałem klocków.
PozDrawiaM
j
jarek311086
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jarek311086 »

to zależy jakie masz mocowanie klocków bo są dwa o ile się nie myle i czy masz abs czy nie musisz szpernąć albo podać jaki silnik rok i coś Ci dobiorą w sklepie
K
Kon.radek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kon.radek »

Faktycznie są 2 rodzaje klocków. Dziś wymieniałem (tarcze, szczęki, klocki). Roboty z samymi klockami jakaś godzinka (bez pośpiechu z wyczyszczeniem prowadnic, nasmarowaniem tłoczków, etc.). Mi tyle zleciało bo felga tak przywarła do tarczy, że ni hu hu zejść nie chciała, dopiero podważenie śrubokrętem pomogło.
R
Rangers76

Może po prostu je wyjmę i kupię takie same :)
Trzeba czyścić prowadnice i smarować tłoczki? W manualu nic nie ma na ten temat :)

Co masz na myśli "etc" @ Kon.radek?
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

prowadnice mozna przesmarowac ale tloczkow lepiej nie ruszac. Tloczki sie wyciaga jak sa zapieczone ale z doswiadczenia powiem ze lepiej jak cos to ich nie wyciagac tylko obrócić kilka razy by rozruszac je i bedzie git.
Awatar użytkownika
Matelko
Początkujący
Początkujący

Post autor: Matelko »

Jak nie masz ABS to klocki takie jak na aukcji ja zmieniałęm w piatek tarcze i klocki robota bardzo prosta potrzebujesz klucz do kół szczotke drucianke klucz imbusowy i wkretak, sciagasz koło i na tylnej czesci kosza z klockami widac takie dwa cycki gumowe wewnątrz nich masz 2 srubki na imbusa wykrecasz je i wyjmujesz wtedy możesz zdjąc cały kosz z klockami wyciagasz klocki z kosza, jeden z taką błyszczącą blaszką idzie do tłoczka drugi do uchwytu, oczywiscie wszystko wczesnij czyscimy druciakiem miejsca gdzie spierają się klocki na koszu można delikatnie przesmarować smarem grafitowym wszystko składasz spowtotem na miejsce i zakręcasz srubki a potem koło. Dasz rade ! pozdro
R
Rangers76

Mam ABS. Wtedy jest coś inaczej?
Awatar użytkownika
BuBu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: BuBu »

Rangers76
a nie lepiej podjechać ci do Inter cars-u i kupić tam tu masz przykłady
http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic ... le=1&wsk=O
wybierz swój samochód silnik i moc poszukaj klocków i gitara
K
Kon.radek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kon.radek »

[quote=""Rangers76""]Co masz na myśli "etc" @ Kon.radek?[/quote]

[quote=""Matelko""] miejsca gdzie spierają się klocki na koszu można delikatnie przesmarować smarem grafitowym[/quote]

Właśnie to o czym napisał kolega:) Tłoczków nie wyciągałem, po prostu wycisnąłem. A jeszcze prościej i skuteczniej jest wcisnąć smaru do tłoczków pod gumkę tłoczka.
M
McFlay
Newbie
Newbie

Post autor: McFlay »

Czym się różnią klocki do Polo z ABS a bez ABS'u ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”