[6N2] pytanie o dywaniki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
ShadeN
Początkujący
Początkujący

Post autor: ShadeN »

Co do ori dywaników, to różnią się głównie tym że są znacznie grubsze od tych z allegro, a na dodatek występują one w kilku wersjach kolorystycznych np: dywaniki czarne/beżowe/szare - obszycie (czyli lamówka) czerwone/żólte/zielone/niebieskie itd. Jedną jedyną wadą tych dywaników jest cena: komplet na przód ok. 110zł, tył komplet 100zł.
Awatar użytkownika
Iceman
Swój
Swój

Post autor: Iceman »

ja mam np. gumowe petexa, są to jedne z najlepszych i najdroższych dywaników do polo dostępnych na allegro (ok.100 zł.), mimo wszystko w porównaniu z oryginałem wypadają słabiej, oryginały są jednak lepiej dopasowane i z jeszcze lepszej jakości gumy

myślę, że w przypadku welurowych będzie bardzo podobnie
Awatar użytkownika
Admirer
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Admirer »

to dość drogie... za taką cenę to z 3-4 komplety by były z allegro (w porównaniu z tymi co napisał ShadeN)... wybór zawsze należy do Nas... ja jak dostane te co zamówiłem na allegro to napisze jak się będą sprawowały.. i jakie odczucia wizualne...
Awatar użytkownika
vvvrider
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: vvvrider »

Moje Ori dywaniki

Przód
Obrazek

Tył
Obrazek

Trzeba przyznać są solidne i grube
Cena w Aso wiadomo wysoka niektórzy lubią ori produkty i czasem płacą te parę złoty więcej
ja na szczęście miałem już te dywaniki gdy zakupiłem auto.
Obrazek
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

zdecydowanie brałbym ori...w tym przypadku cena=jakość i spasowanie :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
Admirer
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Admirer »

moje stare są oryginalne z tego co mi się udało dowiedzieć
a dziury i tak wyleciały ... ale nie wiem ile lat były używane bo auto mam jakieś 2 lata dopiero...
moim zdaniem jak ktoś nie musi patrzeć na cenę to kupi oryginalne ale jak zależy na zaoszczędzeniu trochę kasy poszuka dobrych zamienników które nie za wiele odbiegają jakościowo od tych...
Awatar użytkownika
50pln
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: 50pln »

ja znalazlem jeszcze takie: http://allegro.pl/show_item.php?item=1536684568

i tego typu zakupilem :)
oi! oi! oi!
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

[quote=""vvvrider""]Moje Ori dywaniki

Przód
Obrazek

Tył
Obrazek

Cena w Aso wiadomo wysoka niektórzy lubią ori produkty i czasem płacą te parę złoty więcej
ja na szczęście miałem już te dywaniki gdy zakupiłem auto.[/quote]

ori tylne dywaniki z 6n2 nie maja miejsca na stopery, zresztą nie ma ich nawet w wykładzinie auta, wiec to nie są ori dywaniki według mnie ale moge się mylić, z tego co wiem mam ori i z tylu nie ma stoperów, też będę zmieniał dywaniki z przodu na welury bo moje stare wyglądają nie za estetycznie:
LEWY: Obrazek
PRAWY:Obrazek
PS: nie wiem czemu ma sluzyc wyciecie pod pedalem sprzegła, takie juz bylo jak kupilem.

myślę że jednak udam się do aso bo tylko przód wymaga wymiany tył jest jak nowy.

tak wygladaja ori gumiaki na ktorych smiagam od początku zimy: https://picasaweb.google.com/wojtasllb/ ... directlink
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

[quote=""wojtasllb""][quote=""vvvrider""]Moje Ori dywaniki

Przód
Obrazek

Tył
Obrazek

ja na szczęście miałem już te dywaniki gdy zakupiłem auto.[/quote]

ori tylne dywaniki z 6n2 nie maja miejsca na stopery, zresztą nie ma ich nawet w wykładzinie auta, wiec to nie są ori dywaniki według mnie ale moge się mylić, z tego co wiem mam ori i z tylu nie ma stoperów, też będę zmieniał dywaniki z przodu na welury bo moje stare wyglądają nie za estetycznie:
LEWY: Obrazek
PRAWY:Obrazek
PS: nie wiem czemu ma sluzyc wyciecie pod pedalem sprzegła, takie juz bylo jak kupilem.

myślę że jednak udam się do aso bo tylko przód wymaga wymiany tył jest jak nowy.

tak wygladaja ori gumiaki na ktorych smiagam od początku zimy: https://picasaweb.google.com/wojtasllb/ ... directlink[/quote]

wycięcie pod pedałem sprzęgła? jak widać ktoś je zrobił, i to nie jest fabrycznie, a po to jest wycięte, żeby pedał sprzęgła nie haczył o dywanik i nie blokował się, miałem podobnie z gumowymi dywanikami i też tak sobie poradziłem :grin:

Obrazek

Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Toto to że to nie jest fabryczne wycięcie zdawałem sobie sprawę od początku ;) też tak się domyślam że mógł się zawijać dywanik i przeszkadzać przy sprzęgle
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

[quote=""wojtasllb""]Toto to że to nie jest fabryczne wycięcie zdawałem sobie sprawę od początku ;) też tak się domyślam że mógł się zawijać dywanik i przeszkadzać przy sprzęgle[/quote]
to dobrze, że byłeś tego świadom :grin: co do blokowania się pedału sprzęgła to częsta sytuacja w 6n2, ja mam ori i nic nie haczy, natomiast w gumowych Petexa mi haczyło, dlatego sobie lekko podciąłem, natomiast przy ori gumowych, strona kierowcy jest bardzo krótka, dlatego nie występuje też ta sytuacja, chociaż niektórzy użytkownicy mówili, że trochę za krótkie są te dywaniki, bo brudzi się wykładzina pod pedałami :)

Obrazek

Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Panowie, dywaniki oryginalne 6N2 występują pod numerami:

Przednie (2 punktowe mocowanie)
6N1 061 225 EA LAS - Offblack/Flashrot
6N1 061 225 EA LAT - Offblack/Jazzblue
6N1 061 225 EA LAU - Offblack/Yellow
6N1 061 225 EA LAV - Offblack/Grun
6N1 061 225 EA HZC - Flanellgrau
6N1 061 225 EA HZF - Hellbeige
6N1 061 225 EA HZB - Offblack

tył (bez mocowań)
6N0 061 226 EB LAS - Offblack/Flashrot
6N0 061 226 EB LAT - Offblack/Jazzblue
6N0 061 226 EB LAU - Offblack/Yellow
6N0 061 226 EB LAV - Offblack/Grun
6N0 061 226 EB HZC - Flanellgrau
6N0 061 226 EB HZF - Hellbeige
6N0 061 226 EB HZB - Offblack

Przy czym tył występuje też pod literkami EA na końcu - oznacza to dywaniki z dwupunktowym mocowaniem - trzeba dokupić mocowania i zamontować samemu w wykładzinie.

Najdroższe są dywaniki beżowe, potem te z kolorową lamówką, najtańsze są zwykłe czarne
Jak ktoś posiada ETKE to w katalogu wyposażenia dodatkowego również jest wszystko ładnie rozpisane wraz z cenami.
Awatar użytkownika
vvvrider
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""wojtasllb""]ori tylne dywaniki z 6n2 nie maja miejsca na stopery, zresztą nie ma ich nawet w wykładzinie auta, wiec to nie są ori dywaniki według mnie ale moge się mylić[/quote]

Stopery można dokupić oddzielnie i zamontować bardzo łatwo są na zatrzaski więc nie można się tym sugerować że nie ma ich na tyle fabrycznie.
Jak kupujesz w salonie samochód i nie ma np. świateł przeciwmgielnych to można za dopłatą zamontować.

Zrobiłem zdjęcie metek i zdjęcie stoperów co o tym sądzisz turzol

Metka przód
Obrazek

Metki tył
Obrazek

Stoper klips
Obrazek

Stoper wkręt
Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2011, 14:36 przez vvvrider, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

vvvrider faktycznie tylne stopery to nie problem zamontować ,ale nigdy sie z nimi w polo nie spotkałem, dywaniki sa dedykowane do vw ale nie do końca jestem przekonany że do 6n2 ze względu na ich kształt, chociażby przez brak tego małego wypustka od zewnętrznej strony patrząc na stoper: https://picasaweb.google.com/lh/photo/2 ... directlink to jest gumowy ,ale w welurowym tez to powinno być w moich jest. Najlepiej jak ktoś zapoda fotki ori które osobiście kupił w aso, wtedy będzie można weryfikować kształt i dopasowanie tych z allegro.
Awatar użytkownika
vvvrider
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""wojtasllb""] dywaniki sa dedykowane do vw ale nie do końca jestem przekonany że do 6n2 ze względu na ich kształt[/quote]
Na metce widnieje informacja VW Polo 6n1 przód 6n0 tył no ale idąc twoim tropem pewnie są do Passata albo do transportera.

[quote=""wojtasllb""] chociażby przez brak tego małego wypustka od zewnętrznej strony patrząc na stoper: https://picasaweb.google.com/lh/photo/2 ... directlink to jest gumowy ,ale w welurowym tez to powinno być w moich jest.[/quote]
Tak twoje gumowe są wyznacznikiem. Twoje stopery z małym wypustkiem :cool2:
Dywaniki gumowe a welurowe różnią się choćby techniką produkcji , twoje wychodzą z formy a welurowe są szyte.Gumowe są na jesień-zima , welurowe są na wiosna-lato więc spełniają inną rolę, muszą mieć inną konstrukcję.

Na moich dywanikach jest data 21.05.2001
Samochód pierwszą rejestrację za granicą ma listopad 2001 roku
Więc podejrzewam że te dywaniki są od nowości tego auta.
Mam informacje z aso z jakimi elementami wyjechał mój model z fabryki także
sprawdzę i zobaczę czy może jest ta informacja bo jest tego sporo.

Chcesz coś bardzo udowodnić więc kup ori welury w aso w Polsce i będziemy porównywać.

Kolego pohamuj się trochę, bo nikt tutaj na nikogo nie naskakuje, a Ty zachowujesz się jakby nie wiadomo co ktoś Ci napisał. Także wrzuć na luz.

Toto
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”