[6n]Wszysko o: Zegary, Licznik - wymiana, rodzaje, wskazówki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""VanP""]Polo 6n mam licznik ten po małym lifcie i któregoś dnia zobaczyłem ze w liczniku mam kontrolkę nie zapiętych pasów. Nigdy mi się ona nie zaświeciła ale widać pod słońcem ze jest. A powie mi ktoś co zrobić aby mi to działało .[/quote]
Nie będzie to działać bo nie ma takich czujników w 6n1. To że jest ikonka na tarczy nie oznacza że jest cokolwiek pod nią.
Awatar użytkownika
VanP
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: VanP »

[quote=""czaja""][quote=""VanP""]Polo 6n mam licznik ten po małym lifcie i któregoś dnia zobaczyłem ze w liczniku mam kontrolkę nie zapiętych pasów. Nigdy mi się ona nie zaświeciła ale widać pod słońcem ze jest. A powie mi ktoś co zrobić aby mi to działało .[/quote]
Nie będzie to działać bo nie ma takich czujników w 6n1. To że jest ikonka na tarczy nie oznacza że jest cokolwiek pod nią.[/quote]
A idzie cos z tym zrobic??
Pisze gdyz zapominam o pasach a 2 mandaty w ciągu miesiąca mi wystarczy:)
............................................................
POLO 1.4 101 KM 1998.11

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
bzyku777
Początkujący
Początkujący

Post autor: bzyku777 »

podłaczyć sie da prawie każdą wolna kontrolke od (pasów,właczonych świateł mijania,czy postoju na prawa czy lewa stronę) wszystko sprowadza sie do rozebrania zegarów wlutowania diody smd rezystora do niej i wyprowadzenia jednego bieguna diody(w zalezności jak ma być sterowana masa czy plusem) do wolnego pinu we wtyczce t32 w zegarach i pociągnięcie kabelka do gniazda pasów
jedyny problem w twoim przypadku to zakup gniazda pasów z wyłacznikiem (do foteli recaro były z wyłacznikiem) nawet etka wyszczególnia (po wpięciu pasa masuje nam do karoseri) podobnie jak ręczny hamulec
w zegarach z gti jest jeszcze kilka innych wolnych kontrolek chocby: niedomknięty bagaznik,epc,brak płynu w spriskiwaczu(potrzebny czujnik)itd...
wolne piny we wtyczce T32(4,15,16,26,27,31(tu jest ściezka do diody sygnalizującej niezapięte pasy),32)
ps.to samo sie tyczy kontrolki rezerwy w starych zegarach przed liftem, czy chcocby podświetlenia samych wskazówek np.po właczeniu zapłonu(skala się zapala dopiero po załączeniu świateł)
Awatar użytkownika
VanP
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: VanP »

To widzę ze jest trochę roboty dzięki
............................................................
POLO 1.4 101 KM 1998.11

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
a
airnox
Newbie
Newbie

Post autor: airnox »

A ja mam troszkę inne pytanie - czy po 1997r. grupa VAG stosowała w miarę takie same liczniki? Chodzi mi o wymiary, montaż, sygnały... Bo przejrzałem allegro i na oko licznik z polo 6n (po małym lifcie) są bliźniaczo podobne do licznika z golfa IV czy audi A3.

Pozdrowienia
airnox
Awatar użytkownika
PublicEnemy
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: PublicEnemy »

czy licznik od Golfa III będzie pasował do Polo bez przeróbek? bo mam okazje kupić okazyjnie
x
xdavvex
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: xdavvex »

jezeli chodzi o mocowania to tak. sam mialem kiedys takowy w polo, ale tylko chwilke, bo jak przejechalem kawalek ,wywalala mi kontrolka ''poziom oleju'' wiec warto sprawdzic przed kupnem, 5 minut roboty,a przynajmniej gosciu Ci nie powie ze popsules ;)
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2011, 19:31 przez xdavvex, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój kawałek szarej blachy

Gdzie zaczyna się pasja tam kończy się ekonomia.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Ślesin 2012
Awatar użytkownika
d4ri0
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: d4ri0 »

mam nowe zegary, ale cały czas pali mi się poducha. Problem polega na tym, że Vagiem nie da się tego skasować - błąd sterownika. Podobno można to zrobić wyciągając pin ze starych zegarów i zakodować nowe. Wie ktoś jak to zrobić, albo zna kogoś kto to wie?
[size=12px]http]

[size=12px]viewtopic.php?f=58&t=61866[/url]
Awatar użytkownika
bzyku777
Początkujący
Początkujący

Post autor: bzyku777 »

AIRBAG- wygasisz łacząc pin t32/6 (wtyczka niebieska) DO MASY!!!
M
MarttiniK
Newbie
Newbie

Post autor: MarttiniK »

Ja mam mały problem z licznikiem. A mianowicie kiedy zgaszę silnik to wszystkie wskazówki w zegarze zostają na takiej pozycji jak chodził silnik, czyli pokazuje obroty, poziom paliwa i temp. chłodnicy. A kiedy włączę zapłon to licznik się całkiem resetuje i chyba normalnie działa i tak sie dzieje za każdym razem. Czy ktoś mi powie dlaczego tak się dzieje i czego to jest wina?
M
MarttiniK
Newbie
Newbie

Naprawdę bardzo dziękuje za pomoc, już sobie poradziłem :]
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""MarttiniK""]Naprawdę bardzo dziękuje za pomoc, już sobie poradziłem :][/quote]
Nie ma za co. Takie wpisy tylko pokazują jaki się ma stosunek do innych. Może nikt nie miał podobnego przypadku i nie wiedział jak ci pomóc. Ale najlepiej się wypiąć z sarkazmem. nie tędy drogą. Następnym razem zastanów się zanim cokolwiek napiszesz!
M
MarttiniK
Newbie
Newbie

Nie sądzę aby nikt nie był w stanie mi pomóc, w końcu to jest forum użytkowników i znawców tego konkretnego modelu. Przynajmniej wiem że jak będę potrzebował jakiejkolwiek pomocy to muszę szukać gdzie indziej;]
Awatar użytkownika
daro87
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz
Kontakt:

Post autor: daro87 »

Witam,
potrzebuje pomocy, instrukcji jak wymontowac wskazowki z obrotomierzy w polo 6n(przed liftem), probowalem je pozdwazyc ale nie ida, boje sie je zlamie czy cos a wtedy lipa,
dzieki za rady
b
bubel69
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: bubel69 »

Kręć nimi jednocześnie podciągając do góry, powinny wyjść.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”