zapalająca się kontrolka hamulca

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
-=RAFAL=-
Raczkujący
Raczkujący

zapalająca się kontrolka hamulca

Post autor: -=RAFAL=- »

podczas jazdy i częstszego lub gwałtowniejszego hamowania czasem potrafi zapalić się kontrolka hamulca na zegarach. po odpuszczeniu pedału hamulca po kilku sekundach kontrolka gaśnie. kontrolka zapala się tylko podczas jazdy bo jak na postoju mocno depczę pedał hamulca oraz go trzymam wciśniętego to lampka się nie zapala.

sprawdziłem ilość płynu hamulcowego i jest w normie, ręczny też dobrze kontaktuje tak jak być powinno.

co może być przyczyną?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

A kiedy był płyn wymieniany? Może jest za stary.
Awatar użytkownika
suchyshreek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: suchyshreek »

Ja bym jeszcze sprawdził czujnik ręcznego może jest poluzowany i gdy samochód wchodzi w drgania podczas jazdy to może sie za łącza. A w jakim masz stanie klocki i tarcze z przodu ?
..::: Zabawa dopiero się zaczyna :::.. d(^^)b

Obrazek
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

sprawdzałeś stan płynu na ręcznym , sprawdź bez ręcznego .jeśli nie masz wycieku to sprawdź jak pisze suchyshreek oraz stan okładzin .jeśli płyn stary to pedał hampla robi się twardy a płyn gęstnieje.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""suchyshreek""]sprawdził czujnik ręcznego[/quote]
a gdzie on sie znajduje ?
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

dźwignia ręcznego naciska na czujnik jest pod dźwignią musisz zdemontować osłonę do góry
Awatar użytkownika
suchyshreek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: suchyshreek »

[quote=""bialy0666""]dźwignia ręcznego naciska na czujnik jest pod dźwignią musisz zdemontować osłonę do góry[/quote]
Tak jak napisał kolega wyżej :)
..::: Zabawa dopiero się zaczyna :::.. d(^^)b

Obrazek
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""suchyshreek""]Ja bym jeszcze sprawdził czujnik ręcznego może jest poluzowany i gdy samochód wchodzi w drgania podczas jazdy to może sie za łącza.[/quote]
Dobrze gada. przecież niedawno tam grzebałeś :)
A
Anonymous

ja mam ten sam problem dlatego sie podpialem :) zdemontowalem teraz osłone zaciagam hamulec swieci sie ,naciskalem palcem na czujnik a raczej cypelek taki ,powinien zgasnąc a tu zadnej reakcji niema znaczy ze co czujnik do wywalenia i trzeba nowy zakupic da sie wogole to kupic ? czy na szrot trzeba jechac
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

odłącz przewody od czujnika [ wyłącznika] i kontrolka powinna zgasnąć jeśli nie to zwarcie przewodów . możesz też potraktować czujnik wd może się tylko zaciął lub styki zaśniedziały
A
Anonymous

[quote=""bialy0666""]odłącz przewody od czujnika[/quote]
odłączylem no i nie zgasła :niewiem:
Awatar użytkownika
stekvw
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: stekvw »

Miałem podobny problem , po prostu dolej płynu lub sprawdź przełącznik przy ręcznym .
Stanisław Makowski
Pasja, to najlepszy biznes.

Moje polo
Zobacz tutaj>>>>
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Mialem niedawno problem z kontrolka recznego, przesledzilem schematy elektryczne i wiem ze kontrolke na zegarach zapala albo czujnik ktory jest przy zbiorniczku plynu hamulcowego albo czujnik pod recznym.
Jesli odlaczasz czujnik pod recznym a kontrolka nie gasnie to znaczy ze "impuls" podaje czujnik ze zbiorniczka. Jesli odepniesz oba czujniki i kontrolka nie gasnie to znaczy ze masz gdzies na wiazce zwarcie (u mnie tak bylo, a kontrolka jest sterowana masa wiec kabelem mogl sie gdzies przetrzec i zewrzec np z buda). Odlacz jeden czujnik potem drugi i bedziesz wiedzial ktory podaje sygnal (jesli kontrolka zgasnie bo po odlaczeniu czujnika powinna gasnac) jesli nie zgasnie to musisz przesledzic wiazki :?
Awatar użytkownika
-=RAFAL=-
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: -=RAFAL=- »

a więc tak:
ręczny i czujnik od ręcznego odpada bo to sprawdzałem zarówno podczas jazdy dociskałem dźwignie ręcznego jak i wymontowałem czujnik, wcisnąłem go na maxa i zablokowałem i też podczas jazdy kontrolka mruga przy ostrzejszym hamowaniu.
co do płynu hamulcowego to nie mam pojęcia czy jest nowy czy stary i czy kiedy kol wiek był wymieniany - od kiedy mamy auto to płyn nie był wymieniany, klocki jeszcze są ale tarcze mają lekkie bicie bo przy delikatnym i równomiernym hamowaniu czuć.

wycieków nie ma, płynu nie ubywa i cały czas jego ilość jest w normie
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Odlacz oba czujniki i sprawdz czy kontrolka sie zapala.
Jesli nie to wyeliminujesz zwarcie i bedziesz mial pewnosc ze powoduje to czujnik plynu bo recznego juz sprawdziles.
Jesli oba czujniki beda odpiete a kontrolka sie bedzie zapalala to znaczy ze jest jakies zwarcie i przy przechylaniu kabel zwiera sie gdzies z masa (wtedy wiazki do przejrzenia).
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”