[quote=""wojtasek""]błąd występował przed adaptacją teraz nie ma żadnych błędów ale może
jednak tak jak podpowiadacie nie były usunięte stare nastawy spróbuję
zrobić to jeszcze raz-dzięki pozdro

napiszę o efektach[/quote]
Witam!
Adaptację u kolegi ja przeprowadzałem, wszystkie warunki zostały spełnione. Ale widzę że coś jednak jest nie tak z tą adaptacją. U mnie od ok. roku objawy są identyczne: obroty 840-880, drgania silnika. Nie pamiętałem czy było to od czasu czyszczenia przepustnicy, ale wychodzi na to że coś jest na rzeczy.
Wczoraj kilkakrotnie przeprowadzałem adaptację u siebie i bez zmian. Silnik rozgrzany, przepustnica czysta, zero błędów, stare nastawy usunięte, słychać przepustnicę, ADAPT OK, VAG-COM 311.
Zastanawiają mnie 3 rzeczy:
1. przy usuwaniu starych nastaw wyskakuje zapytanie w rodzaju: "Czy napewno ..." klikam OK i komunikat znika nic więcej się nie dzieje, kwestia tego, czy nastawy w tym momencie są usunięte ?
2. W programie VW tools chcąc usunąć stare nastawy wyskakuje informcja: "ECU nie obsługuje tej funkcji..." Adaptację mogę przeprowadzić.
3. Po odczycie kanału 098 mam 2 wartości - jeśli dobrze pamiętam otwarcie przepustnicy i napięcie, które zmieniają się w trakcie adaptacji. Obie wartości po i przed adaptacją są zawsze identyczne, 1-sza bodajże 4330, zaraz po adaptacji 4130 po ok 20 sekundach (zgodnie z instrukcją zostawiam na nastawach podstawowych na 30 s) wskakuje na 4330, podobnie z drugim parametrem (wartości nie pamiętam).
Może stare nastawy nie są usunięte? Program bezproblemowo łączy się ze sterownikami. Nie mam żadnych błędów.