witam, jak w temacie , wczoraj wymieniłem olej w moim Polo 1,4mpi 99r, olej to MOBIL SUPER 2000 10W-40, poprzedni olej to PLATINUM 10W-40, dzisiaj podczas jazdy daje sie odczuć dość głośną prace silnika, dżwięk ciągły przypominający dżwięk pracy suchego łożyska kulkowego,oraz bardzo rzadko pojawiający się dżwięk jakby zużyte pierścienie w silniku dwusówowym(krótki pisk) poziom oleju to idealne maximum, żadnych innych objawów, wydaje mi sie że MOBIL jest lepszą marką od PLATINUM a więc powinien pracować ciszej :jester: ,filtr oleju BOSCH, przebieg 197000 pierwszy raz w życiu spotykam sie z czymś takim :banghead:
ktoś wie co mogło sie stać
olej sam wymieniałem, zakupiony w Walii (bo obecnie tu mieszkam) w sklepie samochodowym HALFORDS, zauważyłem że dżwięk ten jest słyszalny tylko na gorącym silniku i to tylko wtedy gdy samochód przejedzie kilkanaście kilometrów, gdy go grzeje bez jazdy prawie w ogóle tego nie słychać, ciężko jest zlokalizować żródło hałasu ponieważ bardzo sie rozprzestrzenia ale najbardziej jest słyszalny tak w okolicy głowicy i od strony rozrządu ( cała strona od góry do dołu silnika gdzie są wszystkie rolki) , przy poszukiwaniu usterki kilkanaście razy gasiłem i uruchamiałem silnik i za którymś razem po uruchomieniu wszystko ok bez hałasu ( ale pewnie nie na długo), i kompletnie nie wiem dlaczego bo przecież nic nie ruszałem, pomyślałem też żeby może spróbować spuścić troche oleju bo jest max a Polo przez jakieś osiem lat zawsze miało stan pomiędzy połową a trzy czwarte stanu i może nie przyzwyczajone? ( ale to chyba głupia koncepcja), temp. silnika w normie, płyn od wspomagania oraz chłodniczy jest, rozrząd kompletny wymieniany 15tyś km temu,ciśnienie oleju też chyba ok bo żadna kontrolka sie nie zapala :banghead:
A to nie Twoja pierwsza wymiana oleju?
Bo czasami nieuczciwi sprzedawcy dolewają "lubryfikatorów" czyli magicznych dodatków do oleju co ucisza konający silnik. Po wymianie oleju problem powraca, częściej jeszcze głośniej niż przed dolaniem cuda w płynie.
P.S.
Wiem, że to najprawdopodobniej nie pomoże Ci, ale inni użytkownicy forum którzy właśnie kupili auto i po wymianie oleju auto zaczęło być głośne znajdą w mej wypowiedzi poradę.
wczoraj na chwile hałas ucichł ale za to dzisiaj rano w garażu pod samochodem wielka plama płynu od wspomagania , a więc już wiem że coś z układem wspomagania a co dokładnie to dopiero muszę zacząść przy tym grzebać :crazy:, a więc wymiana oleju nie miała nic do rzeczy
sprawdź gdzie ten płyn wycieka a wcześniej pisałeś o dźwięku zatartego łożyska to padło łożysko pompy wspomy zdejmij pasek z koła wspomy[ niestety nie wiem dokładnie jak jest napędzana pompa w twoim silniku podejrzewam iż podobnie jak w AEF pasek wieloklinowy i sprawdź luz na kole wspomy [ reszcie kół napędzanych przez pasek zapobiegawczo] jeśli jest to pompa do wymiany . jeśli pompa nie dawała wcześniej jakiś niepokojących odgłosów przy skręcaniu to na pewno łożysko nie jest wymienne tylko cała pompa radzę wymontować i nie rozbierać u nas pompa podlega wymianie i dostaje się nową taniej o ile dokładnie nie pamiętam .
nigdy wcześniej nie było żadnych dziwnych oznak przy skręcaniu,
pompa już wyciągnięta, na rolce czuć luz a płyn wyciekał z okolic wałka na którym jest rolka, a więc łożysko, jeszcze tylko rolki nie moge ściągnąć ( brak narzędzi, ale myśle że coś wykombinuje), no i jutro do sklepu trzeba sie niestety udać
A wiec jesli doszlo do ukladu od wspomy to powiem tak ostatnio wpadl do nas koles ktory mial problem z wspoma. Te dzwieki o ktorych mowisz to mala ilosc plynu w wspomaganiu po dolaniu powinno znowu byc git ale nie w tym tkwi problem najczesciej pomiedzy chlodnica a zderzakiem masz takie rurki aluminowe i do nich idzie waz na opaski tam lubi puszczac lub te zeberka po czasie przepuszczaja po wymienieniu i dolaniu plynu powinno byc dobrze jak nie to szukaj miejsca w ktorym ten dzwiek powstaja i okresl nam mniej wiecej polozenie gdzie powstaje:)