Hamulce szumią

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
krzysiektoudi
Raczkujący
Raczkujący

Hamulce szumią

Post autor: krzysiektoudi »

witam od pewnego czasu mam problem z hamulcami a mianowicie gdy hamuje to strasznie szumią. Klocki wydaje mi się że w porządku bo dość grube jeszcze są, problem ten występuje np. przy pierwszych kilku hamowaniach po odpaleniu silnika. Ustaje gdy hamulce się nagrzeją. Czym to może być spowodowane?
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

a jaki producent ? kiedy zmieniałeś klocki ? tarcze też razem ?
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Jak czesto jezdzisz samochodem? moze zdarzy Ci sie zebrac rdza na tarczy i tu jest problem.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

lub napierasz bo żwirowych drogach i łapie brud, wtedy to normalne że szumią po kilku pierwszych hamowaniach
k
krzysiektoudi
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krzysiektoudi »

yyy musiałbym rozkręcać koło tarcze nacinane przejechane około 15k kilometrów, jeżdżę raczej po asfalcie rzadko zdarza mi się po kamieniach a i auta używam co weekend odkąd zmieniłem pracę ale gdy jeździłem nim wcześniej częściej tzn. codziennie to problem też występował, zaczął się mniej więcej po zimie
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Zewnętrzny klocek może być gruby, zobacz klocki od wewnątrz. Ewentualnie mógł Ci któryś klocek nie odbijać, przez co szybciej się zużywać i 3 możesz mieć w bajecznym stanie a jeden już na wykończeniu i masz przyczynę. Albo masz poprostu takie hamulce które po rozgrzaniu dopiero zaczynają działać poprawnie.
Awatar użytkownika
dazimek
Newbie
Newbie

Post autor: dazimek »

Wez porzadna lampke albo zwal kola i przyjrzyj sie tarcza. Zobacz czy sa dobrze zbierane czy sa miejsca z rdza. Zobacz na klocki czy sa napewno rowno zbierane lub ktorys nie zjechal sie do blachy. Po kolejne wywal ta tarcze i zobacz czy napewno jest prosta. Auto nie lubi przestojow jesli chodzi o tarcze jak i nie rowne zbieranie przez klocki:) jak juz to sprawdzisz zobacz tez jak pracuja ci tloczki od szczek hamulcowych jak i glowny tlok od scisku na klocki :)
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Wszyscy mówią o hebelunku z przodu :grin:
Moim zdaniem trzeba sprawdzić również hamulce tylne.
Może już szczęki kończą swoją powinność albo napchało się tam brudu/piasku czy coś w tym stylu ;)
Przejedź się autem spokojnie bez ostrego hamowania i po przejażdżce sprawdź czy felgi nie są zbyt gorące, bo mogłoby to świadczyć o zapiekających się tłoczkach...
Nie mam więcej pomysłów na razie :niewiem:
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”