napinacz paska 1,9AEF

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mati1989
Newbie
Newbie

napinacz paska 1,9AEF

Post autor: mati1989 »

Witam. Bardzo piszczy pasek w mojej polowie i teraz mam pytanie jak to jest zrobione "układ napinania"???
Kupiłem nowa rolke za 140zl nowy pasek "dayco" "1215" i sprężyna pasek naciąga ale tak rolka napinająca moim zdaniem lekko krzywo stoi. Moze mi ktoś powiedzieć czy ten pret co trzyma rolke jest na jakis tulejkach, czy jak to wyglada i czy jest duzo roboty zeby caly ten mechanizm wyciaganac, lub jakoś to przerobic zeby bylo tanio i skutecznie??
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

:-) jest na 2 tulejkach i to sie wyrabia ja dorabialem nowe i ten pret tez nadspawywalem a co do wyciagania to niewiem szwagier wyciagnal cala te polke co to trzyma
s
skowi17
Newbie
Newbie

Post autor: skowi17 »

Roboty jest dużo. Trzeba wyjąć łapę alternatora która jest pod pompą paliwa. Z góry nic nie widać więc trzeba to niestety zrobić na podnośniku. Ja wymieniłem samo łożysko koła a pręt napawałem. Jest OK. Powodzenia bo trochę się narobisz.
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

powiem jeszcze ze rolka do napinacza kosztuje 200 zl ktos tu chyba zwariowal wzialem rolke wyprasowalem lozysko kupilem nowe 16 zl podobno lepszej jakosci jutro go bede wprasowywal i mam nowa rolke za 16 zl plus robota jak sie uda i moga mi naskoczyc
m
mati1989
Newbie
Newbie

tzn ja dałem do mechanika bo wymienialem sprzeglo (tez nie taki tani interes) no ale juz tak ciezko chodzilo ze nie moglem wscisnac ;) i przy okazji mowie mowie ze ma wymienic lozysko bo sie odzywa. a on powiedzial ze musiala byc nowa;/ i 140 zl w bloto ale to jeszcze bym przebolal jakos tylko zeby byla cisza z paskem a od tego wlasnie czasu to tak piszczy ze az ludzie sie ogladaja jak stoje w koru ;d czekam na troche wolnego i sam to zrobie bo zadnej fiolozfii to tam nie ma;d no ale tak to jest z mechanikami;p a jaki powinien byc pasek w sensie dlugosci??? bo ja mam 1215 a niby z katalogu wychodzi inaczej;)
b
bogi007
Początkujący
Początkujący

Post autor: bogi007 »

witam, ja mam identyczny problem w polo 1.9D tj. pasek tak piszczy ze rano budze wszystkich w okolicy. kiedys jak auto sie zagrzało to przechodziło a teraz piszczy cały czas... byłem u mechanika to powiedział ze nei wie co to moze byc a drugi powiedział ze moze wymianiac poklei co sie da... dodam ze pasek nowy... co to moze piszczec??
m
mati1989
Newbie
Newbie

ja juz to zrobilem;D a problem wyglada tak ze ten pret jest na 2 tulejkach ktore sa lapie alternatora w ktorej tez sa kanaly wodne i pompa wody... niby sa nowe tulejki i napawany pret ktory wg mnie powinien byc bardzo twardy a moj jest tak miekki ze mozna go wygiac mlotkiem bez problemu;D... tylko ze mi to tak zrobili ze nie dokrecili kolka na pompie od wspomagania i odpadlo mi na trasie wiec juz mam tego wszyskiego dosc... niby pasek teraz nie piszczy ale szczyt moich oczekiwan co do tego tematu to to nie jest ;d
w
wodzu.janovia
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wodzu.janovia »

Ja miałem podobnie tylko nie miałem możliwości czekania wiec kupilem inna lape zrobilem (na allegro dostalem oryginalne tulejki) założylem a tą co byla to zalożylem inne tuleki ten drut został nadspawany przetoczony i całośc lezy. Może komuś bedzie jeszcze potrzebne :)
Czerwone jest szybsze ;-)
b
bogi007
Początkujący
Początkujący

witam. mogłby ktos podzielic sie info. jakie jest dokładnie lożysko na tym napinaczu? bo chce sie wziasc za to i juz miec te cudo przy sobie zeby potem nie kombinowac. :)
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

a wiec ja kupilem takie 6203-C-2HRSC3 firmy FAG dalem za niego 16 zl i jezdze na nim nic sie niedzieje spokojnie mozesz zakladac niemusi byc tosamo zeby wymiar pasowal te 6203 ale lepiej kupic lepsze
b
bogi007
Początkujący
Początkujący

a trudno wymienic te lozysko? bo jak tak patrze na ten napinacz to strasznie mało mijsca tam jest... tj miedzy samym napinaczem a budą auta. moze ze 20mm...czy moze trzeba cos wiecej rozbierac zeby to zdjac.? a idac dalej lozyskami: jakie jest na alternatorze?
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

mi to szwagier zmienial i wchodzil pod auto od spodu odkrecil z gory poduszke od silnika silnik podlewarowal do gory tyle wiem z pol godziny mu to zajelo a lozysko trzeba wypchnac z rolki najlepiej jakas praska i nowe wprasowac co do alternatora to niewiem ale jak planujesz wiecej robic to kalkuluje sie rozbroic przod wtedy masz super dojscie do wszystkiego
b
bogi007
Początkujący
Początkujący

no racja. a co do dojscia to mam znajomego z kanałem i zlota raczką :D tylko jak mowie musze wiedziec ejszcze jakie jest to lozysko na alternatorze. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”