Wszystko o: Open Air - dach, silniczki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Ciągle nie mam czasu się za to zabrać. Eh... Trzeba czekać na wiosnę.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
s
sebmol
Newbie
Newbie

Post autor: sebmol »

witam.
Od niedawna jestem posiadaczem (moja żona jeździ a ja naprawiam) polo open air 1,4 z 96r. i miałem problem z otwieraniem dachu. Po rozebraniu silniczka zjechana była jedna biała zębatka( czyli silniczek do wyrzucenia). Dzwoniłem do warsztatu w Warszawie jaki polecacie koszt naprawy 300zł tylko trzeba jeszcze dojechać do Wawy. A że mam ok 500km to dałem sobie spokój a oni nie chcą powiedzieć jaki silniczek wsadzają i też nie chcieli mi wysłać silniczka. Poszedłem na szrot i poszukałem silniczka od szyberdachu (tak żeby pasowała zębatka i otwory montażowe były na jednej linii z zębatką) i UDAŁO SIĘ. Wystarczyło przewiercić nowe dwa otwory małe przygięcie rynienki w kierunku zębatki wywalenie mechanizmu ze sodka silniczka i wszystko. Godzina pracy i wydane tylko 30zł :yahoo: . I teraz mogę sobie jeździć z otwieranym dachem. A silniczek który kupiłem to silniczek prawdopodobnie od szyberdachu od pasata b3. Jak coś to mogę wstawić zdjęcie. Mam nadzieje że komuś pomogłem
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

wstaw zdjęcie :) zobaczymy czy ten sam wstawiają bo ja u nich też wstawiałem i oczywiście nie chcieli powiedzieć od jakiego auta, ale póki co 2 lata zapierdziela elegancko bez zacinki :)
ale bardzo dziwne że nie chcieli wysłać... jak ja byłem u nich to mówili że wysyłają i chyba była tu jedna osoba która dostała od nich pocztą
s
sebmol
Newbie
Newbie

Post autor: sebmol »

no niestety nie chcieli, coś wspominał że komuś wysłał a ten mu marudził że nie może zamontować więc teraz nie wysyłają.
Tutaj jest linka na allegro takiego silniczka cena 20zł
k
kamil1607
Newbie
Newbie

Post autor: kamil1607 »

Hej:) Nie wiecie gdzie mogę kupić podsufitke do polo 6N open air 5d????
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

sebmol

chyba jako nowy użytkownik nie możesz wklejać linków - wyślij mi na PW to wrzucę

kamil1607

allegro najlepiej, szukaj różnych części do open air i pisz do ludzi, może u kogoś leży zbędne niewystawione
k
kamil1607
Newbie
Newbie

Post autor: kamil1607 »

Już tak od dawna robie, ale ciężko jest:) Moja od środka nie wygląda ciekawie i chciałbym ją wymienić
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

może najpierw spróbuj wyprać chemicznie?
Awatar użytkownika
ek7
Newbie
Newbie

Post autor: ek7 »

witam. czy jest jakiś użytkownik forum z open airem z Wrocławia ? Niedługo będę się musiał wziąć za swój, ponieważ kupiłem autko z cały zasilikonowanym dachem.. nie wiem czego mogę się tam spodziewać a chciałbym u kogoś podejrzeć cały mechanizm. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

wrzucam zdjęcie silniczka który wstawił sebmol u siebie, prawdopodobnie taki zamiennik wkładają (u mnie też musieli inne otwory mocujące dorobić, więc pewnie mam coś w tym stylu)

silniczek passat b3 do szyberdachu:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 maja 2011, 11:56 przez dumle, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ek7
Newbie
Newbie

Post autor: ek7 »

zabrałem się za mój daszek i sprawa wygląda tak: z całego dachu pozrywałem silikon (pisałem o tym wcześniej) i zabrałem się do silniczka. i tu się już zaczęło.. śruby którymi dokręcony jest silniczek zupełnie nie chcą się odkręcić. albo są zapieczone albo ten silikon tam dotarł i je pokleił. niestety ale po wielu próbach łepki śrub zaczęły się zjeżdżać i śrubokręt wypada. w akcie desperacji jedną z śrub zacząłem traktować małym wiertłem. to również nie przynosi większych skutków..

silniczek zachowuje się tak: przy próbie otwierania/zamykania wyje ale dach nawet nie drgnie. przy opukiwaniu śruby coś najprawdopodobniej się naruszyło i silniczek złapał opór. dach nadal nie otwierał się i po jakimś czasie silnik dalej kręcił się bez oporu..

proszę o pomoc bo nie chcę zacząć żałować tego daszku a grzech że jeżdżę z zamkniętym open airem w taką pogodę :)
Obrazek
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

niestety, powiem Ci że mogłeś wpakować się w niezły bajzel.. nie bez powodu ktoś go zakleił
tak czy siak trzeba wyciągnąć silniczek więc musisz rozwiercić obie śruby - prawdopodobnie silniczek nadaje się do naprawy jak 90% wszystkich oryginalnych w których pada zębatka, ale o tym dowiesz się dopiero jak go wyjmiesz, bo być może przyczyna jest inna
k
krzysiektoudi
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krzysiektoudi »

problem z silniczkiem
witam dzisiaj podczas zasuwania dachu w sposób manualny(korbką) urwał mi się ten klucz do odkręcania cały problem polega na tym że nie wiem jak wyciągnąć tą urwaną część z gwintu
czy miał ktoś podobny problem, silniczek mam sprawny ale nie mam przełącznika bo spalony ;/
czy zdarzyło się komuś coś podobnego?
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

jeszcze nie czytałem na forum aby ktoś urwał kluczyk, także jesteś pierwszy co przetrze szlaki :D
albo odpuść sobie i szukaj przełącznika, aczkolwiek też szukałem jakiś czas temu i słabo z nim.. chyba w ASO najszybciej
e
eazye
Newbie
Newbie

Post autor: eazye »

Mam problem z lewą częścią szyberdachu. Po kilku otwieraniach i zamykaniach szyberdach po stronie kierowcy jest pomarszczony i nie dochodzi do uszczelki przez co wcieka woda do środka, probowalem juz go naciagac lecz nic to nie dalo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”