boschmann czy alphard ???

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

[quote=""szymusnik""]Witam, chce zakupic radio do polo 6n z 1998 roku z silnikiem 1.9 sdi.Problem polega na tym że od nowosci radia w nim nie bylo.Mijesce na radio jest zaslepione orginalna zaslepką.Intersuje mnie jakies radio na cd np peying itp tylko czy kostki beda pasowac?Proszę pomożcie bo jestem tu nowy :) :grin:[/quote]Jeśli masz kostki ISO za zaślepkami to problem z głowy. Będą pasować. Gorzej jak nie masz. U mnie np nie było. Wówczas trzeba położyć instalację dla radia.
s
szymusnik
Newbie
Newbie

Post autor: szymusnik »

Dzięki za pomoc :) wszystko juz dziala;p
Awatar użytkownika
chalabala
Stefan

Post autor: chalabala »

Hej,

Zdecydowałem się jednak na JVC R711/R721 (sa w dobrej cenie) lub R811/R821(maja tylko lepszy wyswietlacz i desing).

Teraz mam pytanko, czytałem, że polecacie głośniki Hertz 165mm, teraz pytanie, czy DSK, czy lepiej dopłacić do HSK (spotkałem się z opienią, że lepiej zagrają bezpośrednio pod radio, bez wzmacniacza).
Zatem, jeśli mogę zdać się na Waszą opinie, czy HSK zagrają lepiej bezpośrednio pod te radia JVC, czy lepiej wziaźć zwykłe DSK + dystane MDF?
Dlaczego w tańszym HSK są 4 zwrotnice, a przy droższych modelach po 2?
P.S. Za 333pln z wysyłką można też kupić ESK.

Rozumiem, że kable do tego typu głośników, nie muszą być specjalnie grube?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdr!
Ostatnio zmieniony 07 maja 2011, 16:29 przez chalabala, łącznie zmieniany 1 raz.
Warszawa 2005 | Muszynka 2005/2006 | I Bronisławów 2006| Muszynka 2006/2007 | II Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | III Więcbork 2008 | V Kozienice 2010
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

2,5mm powinny tobie wystarczyć. pod samo radio - DSK.
Dystansów nie potrzebujesz, moje Sinuslive mają większa głębokość montażową i wchodzą bez dystansów.
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

chalabala,hertz hsk to najwyższa półka tego producenta jeśli chodzi o serię "energy" i porównywanie hsk do dsk czy esk jest co najmniej nie stosowne,różnią się praktycznie wszystkim.A teraz są w takiej cenie że są tańsze od dsk czy esk,trzeba jednak uważać bo trafiają sie kiepskiej jakości podróby.Nie ma się co oszukiwać hsk pokazują pazur dopiero pod wzmacniaczem (polecany jest do nich
sony xm 6020),pod radiem też zagra,ale to nie będzie to.Tak z ciekawości zapytam gdzie widziałeś zestaw hsk z 4 zwrotkami?Kable to 2,5mm2 od wzmaka do zwrotnic,takie same do woofera i 1,5mm2 do tweterów.Przynajmniej takie ja miałem pod hsk.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
Awatar użytkownika
chalabala
Stefan

Gaary - DSK byly z 4 zwrotnicami.

DSK - kosztuja 240 z kosztami przesylki, natomiast HSK - ok 280-290 pln (roznica znikoma). Tylko skoro, pod radiem nie bedzie roznicy, to nie wiem, czy kupowac lepsze... Zastanawiam sie, czy sie zmieszcza u mnie bez dystansow. Drzwi byly mata wygluszone, rozumiem, ze te pianke, ktora jest standardowo pod boczkami, tez trzeba bedzie wyciac pod glosnik?

A radio kupilem, JVC R711, moze nie jest to mega wypas, ale ma BT i w dobrej cenie znalazłem aukcje: http://allegro.pl/jvc-kd-r711-nowy-i1596261877.html (mam nadzieje, ze to nie przekret:)
Warszawa 2005 | Muszynka 2005/2006 | I Bronisławów 2006| Muszynka 2006/2007 | II Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | III Więcbork 2008 | V Kozienice 2010
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

Jeśli chcesz kupić nowe głośniki pod samo radio to polecam te

http://allegro.pl/u-dimension-el-comp-6 ... 90213.html
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
g
gazela.r
Newbie
Newbie

Post autor: gazela.r »

mam podobny problem...
co mozna dac w podszybie jakie glosniki ? 100 czy moze 87 , wysokotonowe glosniki ??
szukam w sumie glosnikow w drzwi jak i podszybie i przy okazji radia
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

jak chcesz jakieś konkretne radyjko to zajedź do Uranii, tam jest kolo który doradzi i jak dobrze pogadasz to i opuści z ceny, dla mnie sprowadzali Clariona FZ709E i dali naprawdę dobrą cenępo małej negocjacji, głośniki też mają w ofercie więc możesz zagladnąć. Ja u siebie na chwile obecną mam podpięte pod radio głośniki Hertz DSK165 i wszytko daje radę ;)
Awatar użytkownika
chalabala
Stefan

Jabolek - kupiłem te JVC 711 - dostałem w dobrej cenie.

A głośniki w najbliższym czasie sobie chyba właśnie takie same zamówię.

Dzięki i pozdr!
P
PMRudy
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: PMRudy »

Witam. Przeszukałem trochę dział CA i ogólnie jest sporo informacji, ale jako że nie za bardzo się znam na CA proszę Was o doradzenie co będzie najlepsze w moim przypadku.

W Polo 6N mam zamontowany taki sprzęt:

1. Radio: Pioneer DEH-2220UB
2. Głośniki w podszybiu: Pioneer TS-G1011I
3. Głośniki w półce: BM Boschmann PR-6013 TURBO

I teraz chciałbym dodać głośniki w przednie drzwi. Myślałem o jakiś Pioneer'ach, ale wyczytałem że jest jakiś zestaw odseparowany Helix (podszybie + drzwi) ?!

Proszę o poradę co wywalić, co dokupić i co z czym podłączyć? Chcę żeby to ładnie grało, niekoniecznie audiofilsko. Chciałbym zrobić coś z głośnikami w podszybiu i drzwiach, a półkę zostawić i podpiąć ją pod wzmacniacz. Co o tym myślicie? Proszę o konkretne propozycje ponieważ chcę zakupić jakieś głośniki w najbliższym czasie.

Dodaję kilka fotek okablowania:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Info o głośnikach:

GŁOŚNIKI PR6013 TURBO

ŚREDNICA GŁOŚNIKÓW : 165mm ( 16,5cm )
SYSTEM : 3 DROŻNY
MOC MAX : 2 X 550W
MOC RMS : 2 X 250W
REKOMENDOWANY WZMACNIACZ : 5-100W ( RMS )
IMPEDANCJA CEWKI : 4ohm
DYNAMIKA AUDIO : 93db
PASMO AKUSTYCZNE : 55Hz - 23KHz
KOSZ : STALOWY
ZAWIESZENIE MEMBRANY : GUMOWE
MEMBRANA : POLIPROPYLENOWA
MAGNES : STRONTIUM
GŁĘBOKOŚĆ MONTAŻOWA : 90mm
------------------------------------------------
GŁOŚNIKI Pioneer TS-G1011I

Rodzaj: Niskotonowy
Moc znamionowa [W]: 20
Impedancja [ohm]: 4
Min. pasmo [Hz]: 45
Max. pasmo [kHz]: 25
Skuteczność [dB/W/m]: 88
Moc szczytowa: 110 W
"...reggae jest radością, rzeczywistość to zły sen..."
- Vavamuffin
A
Anonymous

Skoro poczytałeś to wiesz że zasugerujemy wywalenie głośników z tylnej półki.
A zamontowanie zestawu u-Dimension EL Comp6 i głośniki w drzwiach a tweetery w słupki/plastiki lusterek.

W bagażnik skrzynkę
P
PMRudy
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

[quote=""wrotek_poz""]Skoro poczytałeś to wiesz że zasugerujemy wywalenie głośników z tylnej półki.
A zamontowanie zestawu u-Dimension EL Comp6 i głośniki w drzwiach a tweetery w słupki/plastiki lusterek.

W bagażnik skrzynkę[/quote]

Właśnie czytałem o tym wywalaniu głośników z półki, a da radę ominąć ten element? Zostawić je i zrobić coś z przodem auta? Głośniki w drzwi i tweetery w lusterka,a co z głośnikami w podszybiu? Do wywalenia? I zostanie pusta przestrzeń?
- Vavamuffin
A
Anonymous

jak chcesz zestaw odseparowany to wywal z podszybia głośniki, jak chcesz same woofery mieć w drzwiach i testować jak to brzmi - zostaw.
Twoja auto - Twoje audio.
Natomiast 4kanałowy wzmacniacz bym zasugerował i jesli już to głosniki w drzwiach i w półce pod wzmacniacz a w podszybiu pod radio
P
PMRudy
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale dodam że głównie będzie grała muzyka hip-hop, reggae, dance hall z przewagą wokalu, oczywiście bass też występuje. Nie będzie to jakaś łupanka.

Chcę żeby było dobrze słychać muzę z tyłu jak i z przodu. Wiadomo te głośniki z tyłu to bardziej niskotonowe są (bass?), a przód, hmm jak zostawię te w podszybiu i dodam w drzwi, to co z tego wyjdzie? Nie wiem, doradźcie, nigdy nie maiałem do czynienia z jakimś układem odseparowanym, tweeterami, zwrotnicami itp.
- Vavamuffin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”