Klimatyzacja, sprężarka i napięcie na sprężarce.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
zbywoj
Raczkujący
Raczkujący

Klimatyzacja, sprężarka i napięcie na sprężarce.

Post autor: zbywoj »

Witam!
Chciałbym zapytać doświadczonych kolegów jakie powinno być doprowadzone napięcie do sprężarki. Ja u siebie zmierzyłem i wyszło 9V (czy mam wciśnięty guzik od klimatyzacji AC czy też nie). Może to dlatego, że nie mam nabitego jeszcze czynnika. Po doprowadzeniu do sprężarki napięcia z akumulatora sprzęgło na sprężarce załapuje. Czy po nabiciu klimatyzacji czynnikiem napięcie na sprężarce się zwiększy i czy powinno wystartować?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc...
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

Napięcie się nie zwiększy. Sprężarka jest napędzana paskiem a jedynie sprzęgło jest elektromechaniczne i napięcie na nim nie zależy od obciążenia silnika (sprężarki). Możesz sprawdzić czy przekaźnik od klimatyzacji masz sprawny oraz dodatkowo bezpieczniki czy są całe i nie zaśniedziałe (spadek napięcia na skorodowanych przewodnikach).
Obrazek
Awatar użytkownika
zbywoj
Raczkujący
Raczkujący

Jakbyś był tak miły powiedzieć mi gdzie są przekaźniki od klimatyzacji to byłbym wdzięczny! Bezpiecznik sprawny - zamontowany jest w skrzyneczce na akumulatorze...

A może jest coś w sterowaniu nadmuchami?? Przecież tam załączamy klimę. Może one są lekko zaśniedziałe i puszczają za małe napięcie na sprężarkę?

Dzięki
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

numer przekaźnika klimy 147, pierwszy z lewej w drugim rzędzie nad bezpiecznikami.
Awatar użytkownika
zbywoj
Raczkujący
Raczkujący

Numer przekaźnika 147 z instrukcji jakie znalazłem to był możliwy do znalezienia w polo do X.1999r. Mój jest z 2000r.
U mnie do sprężarki doprowadzone jest napięcie 9V non stop przy włączonym zapłonie. Czy napięcie 12V nie powinno się tam pokazać dopiero po wciśnięciu guzika AC??

Moje pomiary pomiędzy wtyką sprężarki a akumulatorem wyglądają tak. Przewód zerowy raczej jest ok. Zaś chyba jest coś z przewodem prądowym.
Po zajrzeniu pod samochód zauważyłem, że korytko w którym lecą przewody do sprężarki są dość mocna uwalone olejem. Czy to może być powód jakiegoś lekkiego zakłamania napięcie??

http://imageshack.us/photo/my-images/204/beztytuubw.jpg
K
Kuba87
Newbie
Newbie

Post autor: Kuba87 »

Witam jako że klimatyzacja to pozwolę się dołączyć, problem w moim przypadku to dziwny dźwięk klimatyzacji, dosyć głośno się załącza i podczas pracy co jakiś czas słychać dźwięk podobny do piszczących klocków hamulcowych co może być tego przyczyną?
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

Łożysko na sprężarce prawdopodobnie domaga się wymiany.
Obrazek
Awatar użytkownika
zbywoj
Raczkujący
Raczkujący

Witam!
W końcu nabiłem klimatyzację. Odziwo działa... Tylko czy nie za słabo. Klimatyzacja nawiewa powietrze z kratki 6 - 8 stopni Celsjusza. Czy to norma?
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”