Kabel antenowy - któredy jest puszczony

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
misiek_123
Newbie
Newbie

Kabel antenowy - któredy jest puszczony

Post autor: misiek_123 »

Witam,
mam pytanie - otóż zamontowałem sobie wczoraj radio w polówce wszystko gra świetnie (prócz radia;)) tylko nie mogłem znaleźć kabla antenowego od anteny, a antena na dachu jest. Dlatego jakby ktoś znał jego drogę to prędzej bym go wyszukał, a jeśli go nie ma to zamontował nowy tą samą drogą

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

ja sie podłanczam. a wogóle ja taką antene można wymontować? bo coś mam słaby sygnał na niej antene mam taką poskosie na dachu. i jest jakaś szansa przeciągniecia nowego kabla przez całe polo? duzo rozbierania?
Awatar użytkownika
Atrax
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Atrax »

Jeśli kupiłes nowe radio to do radia potrzeba separator antenowy...
Jesli jest antena to raczej z kablem i musi być w zabudowie radia gdzieś ukryty

http://allegro.pl/item652224197_separat ... niacz.html
lub
http://allegro.pl/item662856642_wzmacni ... _audi.html

różne końcówki :)

Z podręcznika.

Wymontowanie i zamontowanie
anteny dachowej

Strona 293... wwszystko odnoście anteny.

http://www.sendspace.pl/file/2tzQ2yay/
Tak długo jak długo istnieją armie, każdy poważniejszy konflikt będzie prowadził do wojny. Pacyfizm, który nie przeciwstawia się aktywnie zbrojeniom, jest i w dalszym ciągu będzie bezsilny.
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

aha czyli ten seperator jest przymusowy w samochodach vw? nie słyszałem o tym bo ja mam radio kenwooda i kabel mam chamsko podpięty do radia tylko ten środkowykabelek (gdy była podłączona obwódka to prawie wogóle sygnału nie było) musze sie za tą częścią rozejrzeć
g
grzybol
Początkujący
Początkujący

Post autor: grzybol »

http://allegro.pl/item662856642_wzmacni ... _audi.html

Wzmacniacz (separator) antenowy (link wyżej)
jest potrzebny w polówkach, bo anteny w polówkach są przystosowane do działania ze wzmacniaczem, oryginalne radia do polo mają ten wzmacniacz w sobie. Ja kupiłem sam wzmacniacz za 15 zł i różnica w sygnale, znajdowanych stacji jest znacząca.

Ten wzmacniacz do anteny podłączasz miedzy radio a antenę. Powinien też odchodzić od tego wzmacniacza kabelek zasilający, który podłączasz do kostki radiowej, do niebieskiego kabelka (zasilający radio), jest troszkę grubszy więc powinien być widoczny, (powinien być w kostce obok kabla koloru czerwonego i czarnego). A jak nie znajdziesz to mierniczek i tam gdzie jest 12 V możesz wpiąć:D

Pytanie ode mnie:
Czy ktoś montował w swojej polowce jakąś mocniejszą/dłuższą antenę? W moim regionie sygnał radiowy jest dosyć kiepski - czysto odbiera mi tyko parę stacji. A zauważyłem że kolegom w większych autach w których są oryginalnie dłuższe anteny zbiera chyba wszystkie stacje...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

czyli np moge podłączyć ten niebieski kabelek do wychodzącego kabelka z radia na którym jest 12v do anteny no nie?u mnie kenwood ma 2 kable jeden czerwony(gdy przekręcam na zapołon radio działa) i zołty czyli stałe 12v dzieki za info w najbliższym czasie kupie to sobie :grin:
Awatar użytkownika
daro87
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz
Kontakt:

Post autor: daro87 »

podepne sie pod temat,
kupilem ostatnio antene, rzekomo ze wzmacniczem, od anteny ida dwa kablem czarny z koncowka do radia i malutki czerwony bez koncowki ktory mam podlaczyc pod 12v, powiedzcie mi porsze gdzie go mam podlaczyc, nie mam miernika, bo bez tego radio mi dziala gorzej niz wczesniej lapalo stacje na patentowym druciku:P
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

daro87 ten przewód musisz podłączyć do przewodu z radia opisanego jako sterowanie zasilania/przewód sterowania silnika anteny.
Z tego co pamiętam u mnie w radiu Kenwood był to np. przewód niebiesko-biały.
U Ciebie podejrzewam, że będzie to również niebieski przewód w kostce ISO zasilającej.
Jak masz instrukcje obsługi to tam sobie zobacz. :hello:
Awatar użytkownika
daro87
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz
Kontakt:

Post autor: daro87 »

znalazlem rozpiske kabli http://www.jvc.cz/files/installation_ma ... 2_inst.pdf i niby zolty jest prad staly 12v, ale jak podczepiam na probe to stacje zanikaja i jest tylko szum a jak odlaczam to ssa stacje...
s
saayuki
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: saayuki »

Witam podłączam się do tematu. Mój problem polega na tym, iż kabel do radia posiada częściowo wyrwaną wtyczkę jest ona zailozowana lecz odbiór sygnału radiowego jest i tak bardzo słaby, chciałem wymienić kabel lecz ciągniecie całego kabla od anteny jest z tego co czytałem dość pracochłonne. Podobno kabel antenowy można gdzieś rozłączyć i wymienić tylko niewielką jego część i tutaj właśnie jest moje pytanie, gdzie ten kabel się rozłącza ponieważ jest on spięty z całą wiązką kabli i idzie gdzieś do dołu. Proszę o pomoc ;) (posiadam separator antenowy)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”