Dusi się, nierówno pracuje

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
lemik
Początkujący
Początkujący

Dusi się, nierówno pracuje

Post autor: lemik »

Od dwóch dni mam problem z samochodem. Po odpaleniu zimnego samochodu zero problemów, równe obroty silnika, nie telepie się, silnik nagrzewa się do 90st.C po kilku kilometrach i cały czas trzyma temperaturę, podczas jazdy dobrze przyśpiesza, nie dusi się. Po przejechaniu ok. 10 km obroty zaczynają falować, telepie silnikiem, ciężko ruszyć z miejsca, przy próbie przyspieszenia dusi się i telepie całym samochodem, dzieje się tak do granicy ok. 2 tyś obrotów. Powyżej samochód jedzie normalnie, nie dusi się, normalnie przyśpiesza. Vag nie pokazuje żadnych błędów, temperatura silnika na vagu zgadza się mniej więcej ze wskazaniem na desce rozdzielczej. Podmieniłem na próbę cewkę zapłonową, świece, przewody wn, kopułkę, palec, problem występuje nadal. Po ostygnięciu samochodu problemu nie ma, aż do ponownego nagrzania samochód i dopiero po ok. 10 km znowu się zaczyna. Problem występuje na gazie i na benzynie. Myślę jeszcze nad sprawdzeniem sondy lambda, może to ona szwankuje.
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

sprawdź sondę, najlepiej wymień filtr paliwa i podreguluj gazownię, w prawie każdym wypadku kiedy mamy gaz psuje się więcej i częściej.
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Sondy nie ma chyba po co sprawdzac, pewnie ma emulator. Odepnij ja po prostu, samochod bedzie sie normalnie zachowywal. Jesli sie poprawi to bedziesz wiedzial o co be.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
l
lemik
Początkujący
Początkujący

Post autor: lemik »

dziś odpiąłem sondę i jeździłem na gazie, objawy bez zmian, jutro odepnę instalacje gazową i zobaczę jak wygląda wykres sondy
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”