Coroczny wiosenno/zimowy temat - zmiany opon, rozmiary itp

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

mam te pierwsze dwa sezony przejezdzilem i jest ok tylko musza sie dotrzec bo na nowych niespecjalnie
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Ja polecam Michelin Alpin, miałem w zimie w poldku takie, dupa jechała prosto przy ostrzejszym dodawaniu gazu... :)
Awatar użytkownika
asad87
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: asad87 »

Z tych co podałeś, to Polecam Klebery i BFGodrich czy jakoś tak ;) Na kleberach jezdziłem i są spoko. Sam mam Briedgestony i są rewelacyjne. dobrze trzymają na śniegu i jeszcze w nich nie zakopałem się. Sorry za błędy i literówki.
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
Peugeot 206 1.4 HDI 70KM 02r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
Awatar użytkownika
Lechu_1987
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lechu_1987 »

a ja polecam Barum ! nigdy mnie nie zawiodły zimą
Vw Polo 86c2f 94r. 1.0 AAU = 60 KM i 83Nm
Vw Golf II 90r. 1.6 TDi SB -80 KM = 101KM i 198Nm
Vw Passat B4 94r. 1.9 TDi 1z 90KM = 114KM
Vw Golf III 95r. 1.9 TDi 1z 90KM
Vw Sharan 97r. 1.9 TDi AHU 90KM = 110KM
Vw Golf IV 00r. 1,9 TDI AJM 115KM
R
Rafałbb
Początkujący
Początkujący

Post autor: Rafałbb »

a ja frigo polecam, poprzednie autko na nich jeździło, teraz dwa jeżdzą zima na nich i nastepne napewno także będzie na nich jeżdziło
195/50 R15 - 5.5 ON
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

3 sezony już przejeździłem na kleberach, teraz kupiłem i letnie klebery. Dość dobra jakość i wykonanie. w zimę nie zawiodły mnie jeszcze :), wiadomo hamowanie bez abs nie jest super skuteczne w zime ale dają rade :) stosunek ceny do jakość bardzo dobry. Godrich'e też będą dobre także z tych co podałeś to te bym polecił :) a jak tańsze to chyba barumy :) różnica nie wielka w cenie także wybór jest należy do Ciebie.

pozdro ;)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

odkopie temat :D
panowie, wiem ze moze troche za wczesnie, ale jaki rozmiar opon zimowych zakladacie na zime przy 15 calowej feldze ?

chce na zime kupic 15x6j tylko nie wiem jaką opone na to zalozyc zeby to w miare wygladalo i dobrze sie trzymalo w zimie....

interesuje mnie tylko 15 calowy rozmiar, nie 14, 13 itp
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

Paffcio
mam 175/50 na 6Jx15. jest zarówno ładnie jak i bezpiecznie. no i nie muszę w zimę rezygnować z obniżenia :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

a masz moze jakies lepsze foto ? :D bo tu widze tylko czarna przestrzen w nadkolach :P
Awatar użytkownika
ruwado
Początkujący
Początkujący

Post autor: ruwado »

[quote=""Rangers76""]Witam
Powoli przymierzam się do zakupu zimówek i muszę kupić cały komplet w rozmiarze 175/70/R13. Nie zamierzam wydać więcej niż około 160zł/szt.
Mam do wyboru:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/debica- ... 0-r13-82-t
http://www.oponeo.pl/dane-opony/sava-es ... 0-r13-82-t
http://www.oponeo.pl/dane-opony/barum-p ... 0-r13-82-t
http://www.oponeo.pl/dane-opony/dayton- ... 0-r13-82-t
http://www.oponeo.pl/dane-opony/bfgoodr ... 0-r13-82-t
http://www.oponeo.pl/dane-opony/kleber- ... 0-r13-82-t
Czy ktoś z Was drodzy koledzy i koleżanki ma opinie na temat tych opon?
PozDrawiaM[/quote]
No więc tak, po kolei. Moje doświadczenia z oponami zimowymi sa tylko z innych aut: Lanosa przez 6 lat i Octavki obecnie tez przez 6 lat.

Dębicę frigo miałem w Lanosie. Ale ja jeździłem na frigo 1. Lanos na nich pływał po jezdni na boki. Prowadził się bardzo niepewnie (teraz dostałem od sprzedającego mi polówkę kpl frigo 1 na felgach - zobaczę jak Polo będzie na nich szusować). Podobno 2 jest lepsza, ale też jest to opona zimowa typowo miejska. Na prawdziwie zimowe warunki lub w górach może zaskoczyć - tzn. zakopać się.

Savę eskimo chwalą skodziaże. Ja jej nie miałem.

Barumy podobno były średnie, ale ja czytałem o 2. O 3 niewiele wiem.

Bfgoodriche zachwalał mi mój oponiarz, ale jakoś są dla mnie mało znane.

Na pewno dobrze wspominam Micheliny Pilot Alpine i obecne po jednym sezonie Krisalpy, ale !! HP 2!!!. Obie w Octavce. Przez ostatnie dwie zimy i Micheliny i HP 2 przedzierały sie przez zaspy i w górach na feriach zimowych jeździłem bez problemu.
...pierwsze Polo... nowa przygoda
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Smiagalem teraz przez zime na debica navigator 2. Opony wielosezonowe i powiem szczerze to stalem sie zwolennikiem tych opon. Dalej je mam zalozone, teraz przed sezonem zimowym musze kupic kolejne dwie na tyl. Bo jezdzilem z zalozonymi z tylu zimowkami bierznikowanymi.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
ruwado
Początkujący
Początkujący

Post autor: ruwado »

Wszystko zależy, od tego gdzie i jak jeździ się w zimie. Wielosezonowe są do miasta oki. Ale ostatnie zimy pokazały, że i w miecie można miec problem.

Ja Octavka jeżdżę w zimie często w trasy, w góry i przede wszystkim jeżdżę dość szybko, więc kupuję zawsze opony z wyższej półki - typowo zimowe.

Do jazdy w mieście i na terenach równinnych, można spróbować tańsze lub wielosezonowe. :piwo:
...pierwsze Polo... nowa przygoda
J
Jastrzi

Post autor: Jastrzi »

Przymierzam się do kupna tych oponek:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyea ... 0-r13-82-t
Wydaje mi się, że to będzie dobry pomysł.
Ktoś ma jakieś opinie o wcześniejszych modelach tych opon?
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Ja mogę się wypowiedzieć do poprzedniego modelu czyli UltraGrip7, na którym często jeździłem w golfie IV.
Na śniegu sypkim i ubitym rewelacyjna. Na mokrej nawierzchni też i błocie pośniegowym. Do tego cicha jak na zimówkę. Z tego co widzę, to jeszcze bardziej zpotymalizowali bieżnik w 8.
Awatar użytkownika
Alone
Początkujący
Początkujący

Post autor: Alone »

Witam mam do Was pytanko odnosnie rozmiaru zimówek. Fabryczny rozmiar mam 175/65R13 ale opony sa z reguły niedostępne te z górnej półki albo na zamówienie ale zaj.... drogie wiec planuje zmienic na rozmiar 165/70R13 w zasadzie to tylko 3mm na srednicy czyli poniżej 1% i mam felgi fabryczne 5,5cala szerokosci czy te 165/70R13 niebeda zabardzo naciągnięte na felge? Chodzi mi o szerokosc opony względem felgi
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”