Piszę post pod postem ale chce zebrać swoje doświadczenia w formie czytelnej i oddzielonej. Jestem po zamontowaniu czujnika. Działa sprawnie.
Po włączeniu zapłonu pojawia się kontrolna i gaśnie jeśli jest stan, jeśli go nie ma to zostaje i pojawia się sygnał dźwiękowy.
Montowałem dokładnie tak jak szło w fabryce, żadnego druta, przeciągania w niewłaściwym miejscu itp.
Przed przystąpieniem proponuję sprawdzić czy do licznika idzie właściwy pin. Jeśli nie to trzeba będzie go pociągnąć. U mnie był. Musimy zatem dostać się do licznika, wyjąć go i zdjać obudowę wtyki T32. Pod pinem 30 (do potwierdzenia) powinien być niebiesko fioletowy kabelek.
Do montażu potrzeba:
1. Obudowa wtyczki czujnika 7M0 973 202 : 29,05 zł brutto

2. zestaw przewodów do wtyczki (konektorki są osobno niedostępne ponoć w ASO) 000 979 133 EA: 11,32 zł brutto lub punk 3
Ten zestaw to przewód około 30 cm obustronnie zakończony konektorkiem, z tego co pamiętam to z gumeczkami.
3. konekrotki poza ASO, mini iso się to zwie, jeśli konektorki kupimy poza aso to do tego jeszcze gumeczki uszczelniające.

Konektorów mini iso potrzeba 3 (dwa do wtyczki, jeden do grodzi) lub więcej jeśli skorzystacie z mojej porady.
4. Czujnik 7M0 919 376: 39,10 zł

4. Uszczelka 7M0919 382 : 7,23 zł

5. konektor oczkowy na fi 6 mm na masę.

6. około 3 metry kabla 0,75 mm kw lub 0.5 mm kw.
Jeśli z jakiegoś powodu nie mamy przypięcia do licznika to trzeba będzie pociągnąć jeszcze jeden pin do licznika z końcówką fakra-mqs plus męska mini iso.
Na początek musimy zdemontować zderzak aby dostać się do zbiornika.
Tu macie stosowną poradę:
viewtopic.php?f=25&t=37723
Wyciągamy zbiornik i szukamy miejsca na czujnik:
W małym zbiorniku miejsce jest zaznaczone (przynajmniej u mnie było - później to potwierdzę). to jest chyba tu gdzie widać zaciemnienie - to jest kapsel zaślepiający otwór gdy nie ma czujnika a jest w nim dziura:
W zbiorniku małym jego miejsce jest mniej więcej w połowie zbiornika. W dużym jest jak widać poniżej:Oto zdjęcie z dziurą nowego zbiornika:
Od razu mówię, że najlepiej zakupić zbiornik 4,5 litra i mieć komfort a nie męczyć się z tym kubkiem, który jest przy braku sprysków. Trzeba tylko zatkać otwór po pompce spryskiwaczy reflektorów.
Koszt takiego zbiornika nowego to około 160 zł, używka od 50 zł na alledrogo.
Jeśli nie mamy dziury w zakupionym zbiorniku - co się zdarza to musimy do wyciąć. Niestety jego średnica to około 24 mm więc trzeba odpowiedniego narzędzia lub uporu

Zakładamy uszczelkę, wciskamy czujnik i mamy zbiorniczek z czujnikiem.
Zaprawiamy korektorki, zakładamy gumeczki i uzbrajamy wtyk. Montujemy wszystko do kupy i ciągniemy instalację w stronę aku i pod filtr powietrza.
Teraz jest gorsza część. Musimy dostać się do grodzi.
Polecam poradę z niemieckiego forum
http://forum.polo9n.info/post373019.htm ... Fw#p373019
Jedną z gorszych spraw jest demontaż ramion wycieraczek. Potrzeba do nich ściągacza. Ja kupiłem ściągasz Yato do ramion wycieraczek za około 35 zł.
Polecam od razu zająć się mechanizmem wycieraczek bo na pewno ma najlepsze czasy za sobą. Wymontować, odbezpieczyć swożnie, wyciągnąć, oczyścić i nasmarować. Porada była gdzieś na forum.
Oczom ukarze się nam zespół wtyczek grodzi. Będą to dwie wtyki 10x10 cm. Interesuje nas lewa (patrząc na strony auta).
W środku widocznego otworu. Klucz torx 30
Szukamy wtyczki T6q. Jest to ta w żółtym kółku. Dokładnie interesuje nas pin 4 (są opisane). Oryginalny kabel jest brązowy z białym paskiem.
Zdejmujemy plecki wtyki, zatrzaski są na górze. Wypychamy przez otwór pinu gumeczkę uszczelniającą.
Aby włożyć pin trzeba wyciągnąć nieco różowe zabezpieczenie wtyczki:
Wówczas możemy wciskać zaprawiony kabel do wtyki. Oczywiście musimy na końcu zatknąć gumeczkę. Lepiej aby wtyka nie zaszła wilgocią.
UWAGA:
Proponuję wyposażyć się w większą liczbę wtyczek. Możemy przez to rozbudować nasze auto.
Np:
Pin 1 - halogeny przeciwmgielne. Pinu po stronie wnętrza nie będzie ale jakbyśmy chcieli w przyszłości zrobić to po co grzebać ponownie. Ja wyprowadziłem kabel na podłużnicę.
Pin 2 - ogrzewane spryskiwacze. Pin po stronie wnętrza jest więc wyciągamy w stronę wężyka, izolujemy i mamy wstępnie przygotowane auto na montaż podgrzewanych spryskiwaczy. Jeszcze tylko wtyczka za 10 zł i wiązka ze spryskami (około 100 zł na alledrogo) i mamy dodatkowe wyposażenie zimowe. Jeszcze trzeba oczywiście masę pociągnąć.
Drugi pin czujnika należy przykręcić do masy. Ja przykręciłem do niewykorzystanego punku masy pod filtrem powietrza. Stąd też wziąłem masę do sprysków grzanych.
Kable: halogeny 2,5 mm kw. Spryski: 1 mm kw.
Musimy się przebić przez gumę grodzi idącą w dół. Wszystko ładnie skręcamy.
Teraz część na VAG.
Podłączamy się kabelkiem, wchodzimy w instruments 17 i kodowanie.
Mając: ??xxx:
dodajemy:
+04 - aktywacja czujnika płynu spryskiwacza
I cieszymy się wskazywaniem.