Wszystko o: SWAP silnika w 6N/6N2/Classic/Variant

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
cinol
Początkujący
Początkujący

Post autor: cinol »

Witam
Jest ktoś na forum kto ma u siebie w 6N silnik 2.0 8v ? kupiłem ibize i nie wiem czy się bawić w swapa , auto wyrwałem za marne pieniądze w sumie dla innych części które chcę przerzucić do 6N ... ale znalazłem gostka który może się tym zająć co w IE nie jest łatwe i potrzebuje paru informacji , jak z podłużnicami , półosiami itp. Dzięki
pozdrawiam
Awatar użytkownika
ThundeR
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: ThundeR »

cinol kiedyś Doroś miał silnik z 2E z tego co kiedyś z nim gadałem na ten temat to musiał delikatnie podciąć podłużnicę. Pogadaj z PiterVR6 on ma 9A albo ABF a to jest ten sam słupek
d
dzanot1
Newbie
Newbie

Post autor: dzanot1 »

Witam posiadam polo 6n z 97r o pojemności 1.4 Ale niestety padł mi silnik i remont jest nieopłacalny. Cudem wpadł mi w ręce akurat silnik z gti 1.8 o mocy 125 km z całym osprzętem(skrzynią biegów, rozrusznikiem, półosiami wraz z przegubami i komputerem), Czego brakuje mi do przełożenia tego silnika do mojego autka gdzie był 1.4?? Czy jest to wogóle możliwe?? czy ktoś się tego podejmował ??
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

[quote=""dzanot1""]Witam posiadam polo 6n z 97r o pojemności 1.4 Ale niestety padł mi silnik i remont jest nieopłacalny. Cudem wpadł mi w ręce akurat silnik z gti 1.8 o mocy 125 km z całym osprzętem(skrzynią biegów, rozrusznikiem, półosiami wraz z przegubami i komputerem), Czego brakuje mi do przełożenia tego silnika do mojego autka gdzie był 1.4?? Czy jest to wogóle możliwe?? czy ktoś się tego podejmował ??[/quote]

w 6N czy 6N2 nie było montowanych silników 1.8 i jeszcze ta moc - 125km (?) vw ma 1,8 ale nie 125km tylko 90km, od czego to silnik? :P jeśli od Gofra to nie będzie pasował w ogóle, chyba że nie zależy Ci na kasie
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

[quote=""Jabolek""]vw ma 1,8 ale nie 125km tylko 90km[/quote]
A guzik prawda :) 1.8 20V ma dokładnie 125 KM. To jest prawie taka sama rzeźba jak z 1.8T (to ten sam blok, tylko bez suszarki).
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

JuStIcE to to wiem, tylko że nie brałem pod uwagę nowszej generacji silników bo to już w ogóle koszta rosną 2krotnie ;)
d
dzanot1
Newbie
Newbie

Post autor: dzanot1 »

możecie napisać jakie to będą koszty ????
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Sam motor w dobrym stanie ze skrzynią i osprzętem około 3k PLN, do tego trzeba wymienić większośc uszczelek, kolektor wydechowy (kolejne 1000 PLN), rozrząd, płyny (następne 800 PLN), doliczyć robociznę (za mniej jak 800zł nikt Ci nie przełoży tego, bo trzeba podciąć podłużnice i porobić łapy, żeby pasowały), półośki też muszą być inne, bo zwykłe nie ogarną, dobrze by było jeszcze założyć wieksze hamulce i twardsze zawieszenie. Tak więc łącznie musisz liczyć się z kosztami rzędu 8k PLN wzwyż.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
H
Harry
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Harry »

panowie co można w miarę bezkolizyjnie wsadzić do 6n 1.4 akv? szukam czegoś mocniejszego, myślałem nad 1.6 ajv i zastanawiam się co oprócz silnika trzeba będzie zmieniać? czy konieczna będzie wymiana skrzyni? jest może jakiś mocniejszy silniczek, niekoniecznie od vw (może być od seata, skody etc.) który można by zapakować bez większego rozbebeszania auta?
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

[quote=""Harry""]panowie co można w miarę bezkolizyjnie wsadzić do 6n 1.4 akv? szukam czegoś mocniejszego, myślałem nad 1.6 ajv i zastanawiam się co oprócz silnika trzeba będzie zmieniać? czy konieczna będzie wymiana skrzyni? jest może jakiś mocniejszy silniczek, niekoniecznie od vw (może być od seata, skody etc.) który można by zapakować bez większego rozbebeszania auta?[/quote]

może być ciężko... skrzynia raczej nie podoła, poza silnikiem musisz wymienić jeszcze półosie, heble, instalacje (?), a po za tym cholernie ciężko znaleźć samego AJV w dobrym stanie :P najlepiej szukać walonego do przeszczepu
Awatar użytkownika
harnasisko
Swój
Swój

Post autor: harnasisko »

Chlopaki swapuje silnik na 1.8 ADZ co potrzebne bedzie mi do swapu ?? znaczy da rade przelozyc mocowanie z golfa 3??:P
Polo sex-en by HarRRnasiu !!!! ;) viewtopic.php?f=77&t=56841
Awatar użytkownika
mari88
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mari88 »

Na pewno komputer ,wiazka, uklad wydechowy,skrzynia , masz kompletnego dawce czy kupiles sam silnik ?
Awatar użytkownika
harnasisko
Swój
Swój

silnik skrzynie wiazke, kaputer, uklad do polowy reszte sie zrobi to najmniejszy problem ;P ale chodzi mi o lapy i tego podobnego
H
Harry
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Harry »

[quote=""Jabolek""]może być ciężko... skrzynia raczej nie podoła, poza silnikiem musisz wymienić jeszcze półosie, heble, instalacje (?), a po za tym cholernie ciężko znaleźć samego AJV w dobrym stanie :P najlepiej szukać walonego do przeszczepu[/quote]

[quote=""Harry""]jest może jakiś mocniejszy silniczek, niekoniecznie od vw (może być od seata, skody etc.) który można by zapakować bez większego rozbebeszania auta?[/quote]

dlatego dopisałem to ;-) może coś z golfa III etc.?
Awatar użytkownika
harnasisko
Swój
Swój

Mam 1.3 adx i jesli chcialbym swapowac na 1.6 16 v , to co musze miec ?? silnik, skrzynie komputer a wiazka???i w jakiej kwocie tpo moze sie zamknac??
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”