[6R] Przegląd Long Life

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

[6R] Przegląd Long Life

Post autor: hadek »

Hej!

jakiś czas temu zorientowałem się że ASO wbiło mi do kompa i do książki krótki czas przeglądowy a od producenta mam długi LONG LIFE na naklejce. No cóż - minimum profesjonalizmu albo naciągarskie ASO ... no ale tyle - wyszło na to że przegląd (całe szczęście za 400 zł) zrobiłem przy 9500km po rorku... i muszę jechać na kolejny na początku listopada(2lata)... Proszę was o pomoc/ poradę co dalej. chyba jeśli dobrze pamiętam będę mógł teraz zmienić na LONG LIFE ale czy warto ?

tzn 3 lata gwarancji miną mi więc już chyba na 3 raz do aso nie będę się upraszał przy ich cenach - macie jakieś zestawienie co obejmują przeglądy kolejne?

czy warto zmienić na longa i mieć przez ca 2 lata spokój a pożniej się zastanawiać czy jechać do papudraków czy do innego (może też autoryzowanego) warsztatu itp...

jak to jest u Was?, mam jeszcze miesiąc i chcem wybrać optimum dla auta/kieszeni. Autem chcem przynajmniej pojeździć jeszcze 3-4lata...:PP
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

Jak chcesz pojeździć 3-4 lata to najlepiej wogóle nie rób przeglądu;)

Ja mam ustawiony LL co 30 tys Ostatnio robiłem i wyszło mi 800 zł
v
vonKris
Newbie
Newbie

Post autor: vonKris »

Ja mam w komputerze ustawiony LongLife ale pojadę zmieniać olej po 15.000 i każę sobie zmienić na standard. Pytałem w serwisie o koszty i okazuje się, że olej który ma wytrzymać 30.000 jest w serwisie prawie trzy razy droższy od normalnego (38 Euro/94 Euro). Wolę jechać co 15.000 bo i kieszeń i silnik mi za to podziękują :-)
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

a oprócz przeglądu zabulisz jeszcze za obejrzenie świateł, wymianę filtra, obejrzenie hamulców i czego tam jeszcze....(obejrzenie a nie jakakolwiek wartość dodana - wkońcu muszą się z czegoś utrzymywać).

Olej leją ten sam więc nie daj sie naciągnąć na gatkę 34/94E
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Właśnie sie zastanawiam nad tym przegladem,obecnie mam 12000km przejechane,a w lipcu mija 2 lata wiec i gwarancja.Troche mi szkoda od 600 do 800zl,tym bardziej ze sam sie znam na mechanice i wiem co moge sprawdzic,a olej to moge sobie wymienic sam i filtry za okolo 300zl.Mysle tylko ze na lakier jest 3 lata,ale podejzewam ze z nim sie raczej nic nie bedzie dzialo.Auto zamierzam miec okolo 8 lat.
v
vaaks
Początkujący
Początkujący

Post autor: vaaks »

Też zastanawiam się nad wykonaniem w ASO 1. przeglądu po 2 latach. Z autem praktycznie nic się nie dzieje, a wołają dużą kasę za pooglądanie samochodu i wymianę oleju. Chyba lepiej pojechać do zaufanego warsztatu gdzie zrobią to samo za połowę kasy.
Jaki olej leją w ASO i ile go wchodzi?
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

4l ,olej mozesz kupić w każdym dobrym sklepie, 180 zł. SLX longlife castrol bodajże, filtr 50 zł, wyjmiesz sam od spodu. niestety dałem sie naciągnąć

na drugim przeglądzie robią jeszcze diagnozę - tj podłączają do kompa i sprawdzają ustawienia , bledy itp.. psu na bude ale trudno, dałem sie złapać- ew spytaj sie w Aso czy mozesz wpaść ze swoim olejem - w moim aso GORZÓW nie można
n
nawrot12
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: nawrot12 »

Podłączę się do tematu, bo nie ma sensu tworzenie nowego posta.

Około tydzień temu przy każdym uruchamianiu auta na komputerze zaczął pojawiać się klucz i napis 11600km
po kilku dniach zmieniło się na 11500km i po następnych kilku 11400km.
Od dwóch dni pojawia się klucz i napis SERVICE.

Dziwi mnie to, ponieważ mam wpisany przegląd LL, a tu pojawia się po roku i 4 miesiącach napis SERVICE??
Sprawdziłem Książkę przeglądów serwisowych, ale nie znalazłem żadnej informacji, abym przy tym przebiegu musiał cokolwiek robić!
Spotkał się ktoś z taką sytuacją?
Co proponujecie?

Dane auta:
Silnik: 1.2 TSI
Przebieg: 7913km
Data zakupu: 15.10.2010 (przegląd przed sprzedażą 08.10.2010)
Na naklejce mam zaznaczony przegląd LongLife

Pozdrawiam
Nawrot12
Obrazek
Sprzedam]
Nowe chlapacze i dywaniki materiałowe do Polo 6R
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

no normalnie - max 2 lata lub 30 000 km, masz 16 miesiecy -> kierunek serwis.. olej do wymiany wg czujnika
n
nawrot12
Raczkujący
Raczkujący

Tylko najpierw muszę kupić swój olej.

Jeszcze jedno pytanie
Jeśli zrobię przegląd w serwisie Seata lub Skody to utrzymam gwarancję mobilności??
Obrazek
Sprzedam]
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

nawrot12 jak najbardziej. Tylko musi być zaznaczone w serwisie, że umożliwiają serwisowanie i naprawę Volkswagena.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

uważaj czy możesz wziąć swój olej, bo nie każdy salon na to pozwala ( bezczelność wiem)
n
nawrot12
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""hadek""]uważaj czy możesz wziąć swój olej, bo nie każdy salon na to pozwala ( bezczelność wiem)[/quote]

Dzięki za informację.

I chyba już ostatnie pytanie: jaka jest cena filtra oleju w serwisie???
Obrazek
Sprzedam]
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

[quote=""nawrot12""]I chyba już ostatnie pytanie: jaka jest cena filtra oleju w serwisie???[/quote]

Do diesla jest za 85 zł/l
n
nawrot12
Raczkujący
Raczkujący

Witam,

Pod koniec tygodnia wykonałem pierwszy przegląd (do końca gwarancji zostało mi około 6 m-cy)
Podczas przekazywania samochodu zgłosiłem kilka usterek:
- hałasująca klimatyzacja - mają na to TPI 2026916/2 - czyli wgranie nowego oprogramowania
- hałas pod fotelem pasażera - TPI 2024429/1 - czyli wymiana przewodu paliwowego na dłuższy o 30cm (mam mieć za 2 tygodnie)
- nierówna praca na biegu jałowym - rzekomo nic nie wykryli

Autko odebrałem, zapłaciłem.
Niby wszystko ok, ale dzisiaj patrzę w fakturę i zauważyłem, że policzyli sobie 86 zł za jak to ujęli "Poszukiwanie usterek".

W związku z tym zastanawiam się, czy mają do tego prawo skoro auto jest na gwarancji a usterki rzeczywiście występują?

Moim zdaniem nie! W poniedziałek się wybieram do serwisu w celu wyjaśnienia sytuacji.

Pozdrawiam
Nawrot12
Obrazek
Sprzedam]
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”