[6n]Czujnik temperatury cieczy chłodzącej - w końcu jaki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Nightmare
Raczkujący
Raczkujący

[6n]Czujnik temperatury cieczy chłodzącej - w końcu jaki

Post autor: Nightmare »

Hej.

Chciałem wymienić czujnik temperatury cieczy chłodzącej, ale w sumie to już zgłupiałem.

Jest tyle sprzecznych informacji, że już sam nie wiem.

Posiadam silnik APQ i według katalogów czujnik powinien być zielony.
Postanowiłem jeszcze sprawdzić, więc zdjąłem wtyczkę i zobaczyłem, że zamontowany mam z żółtą opaską.

Co radzicie. Naczytałem się trochę na naszym forum, ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej informacji.
VW POLO 6N1 - 44kW - 60KM
Engine :D - APQ
Buda: 3D
p
pyc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pyc »

[quote=""Nightmare""]Hej.
Posiadam silnik APQ i według katalogów czujnik powinien być zielony.
Postanowiłem jeszcze sprawdzić, więc zdjąłem wtyczkę i zobaczyłem, że zamontowany mam z żółtą opaską.
[/quote]

Hej.
Czujnik oryginalnie był montowany z żółtą opaską kod 357 919 501A w silniku APQ. Słyszałem historie że z żółtą już nie produkują a teraz jest zamiennik o takiej samej charakterystyce lecz z opaską niebieską. Znajomy kupił taki do Golfa 3 benzyna 1.8 wcześniej miał z żółtą założony i jest ok, wskaźnik wskazuje 90*C rezystancja czujnika pomierzona na gorącym silniku zgadza się z tą z tabeli dla czujnika z żółtą obwódką. Polecam czujniki marki Vemo.
Z informacji jakie posiadam to:
059 919 501 niebieski/zielony
059 919 501 A zielony
078 919 501 B niebieski (wycofano w 2002) --> uzyc 059 919 501
078 919 501 A zielony
357 919 501 A zolty
6U0 919 501 B niebieski
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

pyc
dobre informacje posiadasz :) a do silnika AEE jaki czujnik ma byc z jaka opaska ?
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

marcc_Jr ja też w AEE miałem z żółtą, a teraz mam z niebieską co wynikło z wszelakich katalogów. Sprawdzone na vagu wszystkie parametry i jest tak jak być powinno
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Borek
dzieki bo wlasnie mam zolta ale cos mi sie dzieje z temp ,zakupie z niebieska zobaczymy
Awatar użytkownika
Nightmare
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki. Pomogłeś bardzo chyba nie tylko mi :). Ale który z tych dwóch produktów mam kupić ??
6U0 919 501 B niebieski
p
pyc
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Nightmare""]Dzięki. Pomogłeś bardzo chyba nie tylko mi :). Ale który z tych dwóch produktów mam kupić ??
6U0 919 501 B niebieski[/quote]

Kup taki który mają w sklepie :). Jeśli mają z żółtą (stoki magazynowe itp.) kup z żółtą, jeśli już z niebieską to po numerze z katalogu. Generalnie pamiętać trzeba o tym co napisałem i nie bać się kupić czujnika z niebieską opaską tylko dlatego że oryginalnie był z żółtą. Spytaj Borka z jakim numerem on kupił.
Awatar użytkownika
Nightmare
Raczkujący
Raczkujący

Kurdę blaszka. Już kupiłem ten:

http://allegro.pl/czujnik-temperatury-a ... 69194.html

Może jednak impedancja i inne parametry będą dobre :(.
p
pyc
Raczkujący
Raczkujący

Dobry kupiłeś.
Impedancja to oprór dla prądu przemiennego (rezystancja+reaktancja), tu istotny jest opór dla prądu stałego czyli rezystancja (w uproszczeniu) ;).
A swoją drogą zawsze zastanawiały mnie katalogi które widnieją na aukcjach allegro np. czujnik z tego linku pasuje do Polo 6N z silnikiem 1.4 i GTi 1.6 16V, o innych nie ma mowy a kilka linijek dalej jest Polo Classic 6KV2 i Variant 6KV5 i tu np. są już uwzględnione silniki 1.4 16V. Dla kogoś kto ma np. Polo 6N 1.4 16V lub Classica z 1.6 ale 75KM a nie wie że silniki w tych modelach były identyczne już czujnika nie kupi. Niejednokrotnie wprowadza to w błąd potencjalnego kupującego jak i wprowadza zamieszanie w standaryzacji produktu.
Taka mała dygresja z mojej strony ;).
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Kurde, panowie, sorry za wprowadzenie w błąd. coś mi sie ubzduralo ze piszemy o czujniku ciśnienia oleju :crazy:
sorry.
s
sznajder
Newbie
Newbie

Post autor: sznajder »

A jaki czujnik temperatury ja mam kupić. Mam vw polo classic 1.6 75KM 1996 rok Silnik 1f??
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

Witam!
Panowie a dużo płynu ubywa podczas wymiany ? chodzi mi czy przygotować jakąś wanienkę czy coś mniejszego spokojnie wystarczy ?

EDIT:

Dla potomnych u mnie sie wylało około 1 litr.
Obrazek
7
7impetu
Newbie
Newbie

Post autor: 7impetu »

no to w końcu jaki powinien być czujnik temp. w silniku 1.6 AEE? Stary czujnik ma żółtą oprawke. O jakich numerach OE powinien być nowy czujnik?
d
dkentop
Newbie
Newbie

Post autor: dkentop »

Podepne sie pod temat.
czy ktoś mi wyjaśni od czego są poszczególne czujniki. U mnie Polo 1.4 8v APQ są 2 czujki. jedna 4pin, druga 2 pin. Chce ograniczyc mozliwosci podwyzszonego spalania. Ktory musze wymienic?. Dobrze by bylo jakbym wiedzial za co sa odpowiedzialne z osobna te czujniki.

pozdrawiam :bye:
Polo 1.4 8v
APQ
99r
m
maxxxior
Początkujący
Początkujący

Post autor: maxxxior »

dkentop, ten 4 pinowy jest od temp cieczy chłodzącej. 2 piny idą do ECU (do komputera) a dwa do wskaźnika na desce rozdzielczej. Jeśli chodzi o spalanie to wymień ten 4pinowy.
Ten drugi to jest bodajże od załączania wentylatora.

P.S. W sumie ja też muszę chyba wymienić czujnik temp. I mam takie pytanko, polecili byście któryś z allegro? Widzę że czujniki zaczynają się już od 7zł ale czy to jest warte zakupu? Może jakiś link z allegro by ktoś polecił?
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”