Wszystko o: Jaki akumulator [6N2] - różne silniki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Bavar »

Ja się nie denerwuję tylko nie lubię jak ktoś z góry mnie traktuje i nawet nie sprawdzi pełnej merytoryki. Dość offtop.
BTW, kupiłem aku Varta Silver 74Ah750 i kurcze gabarytowo jest większy niż ori tacka pod akumulator wiec będę musiał pokombinować ( troszkę dociąć brzeg tacki z rantem żeby akumulator nie wisiał w powietrzu tylko dobrze dolegał do podstawy). Sama przestrzeń spokojnie starcza na aku tej wielkości.
Awatar użytkownika
gallus
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: gallus »

Bavar
Ja mam przyczepione tylko tą łapką która jest przykręcana śrubą. Jeżdżę tak rok i aku nigdzie nie odleciał. Po za tym sam aku ma swoją wagę.
Mam gdzieś trendy i style urodziłem się po to aby sam je tworzyć i wyznaczać.
Perła:http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 56&t=12121
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Wolę mieć "kulturalnie" zamocowany aku zeby przylegał do tacki całą podstawą i nie wisiał, bo od mocnych wstrząsów mogą się pojawić problemy. Później ludzie narzekają że im akumulator się psuje i to wina producenta. Dociąłem brzeg tacki brzeszczotem i teraz jest elegancko. BTW: na razie przy -12 auto odpala od pierwszego kopa bez mielenia wałem (prawie że jak latem) i jestem super zadowolony. Do tego mam jeszcze w baku paliwo z początku listopada z dodatkiem skydd-a :mrgreen: Chyba pora zatankować coś innego do pełna bo obawiam się o wilgoć w baku.
z
zuziaghost
Newbie
Newbie

Post autor: zuziaghost »

Witam,
mam problemy z odpalaniem mojego polo, jak postoi weekend to koniec, muszę z kabla odpalać.
chciałam kupić nowy , ten co mam to WORLD BATT, typ 12/44Ah.
silnik mam 1,4 benzyna, z tego co wiem od poprzedniego właściciela jakaś turbo wersja, prawie jak 1,6 ( nie znam się). Doradźcie jaki mam kupić akumulator żeby było dobry , jaka firma i parametry.
z góry dziękuję

Na przyszłość proszę rozeznać się trochę po forum, bo temat o akumulatorach jak widać wisi na górze strony.

Toto
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Czy ktoś mi może wytłumaczyć różnicę między tymi 2-oma akumulatorami Varty:

http://pmd.varta-automotive.com/pmd2/sh ... 4000613162
http://pmd.varta-automotive.com/pmd2/sh ... 4010613162

Parametry idento, wymiary również, a jednak inny nr producenta.
Wg katalogu Varty do Polo 1.4 16V pasuje ten pierwszy, ale zastanawia mnie fakt że ma plus po prawej stronie, a 6N2 klema plusowa jest z lewej strony.
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

coś mi się zdaje że klema plusowa jest po prawej stronie :) Patrz na aku od "frontu" czyli żebyś miał bliżej siebie bok z dzyndzlami :crazy:
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""Bavar""]coś mi się zdaje że klema plusowa jest po prawej stronie :) Patrz na aku od "frontu" czyli żebyś miał bliżej siebie bok z dzyndzlami :crazy:[/quote]

czyli reasumując muszę kupić aku z prawym plusem - 1 link. Tak też podaje katalog Varty. Centra tez to potwierdza
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Dokładnie, ja kupiłem jak widać we wcześniejszych postach 74Ah i jestem super zadowolony. Przy mrozach kopie jak głupi i mimo krótkich tras trzyma super parametry :good: Jak by co to mam na oddanie "kożuszek" na aku bo ori jest za mały na ten co kupiłem.
k
kruk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kruk »

[quote=""Bavar""]Dokładnie, ja kupiłem jak widać we wcześniejszych postach 74Ah i jestem super zadowolony. Przy mrozach kopie jak głupi i mimo krótkich tras trzyma super parametry :good: Jak by co to mam na oddanie "kożuszek" na aku bo ori jest za mały na ten co kupiłem.[/quote]
Hehe, jak nowy akumulator miałby nie kręcić i nie trzymać prądu. Czy jest dobry okaże się po ok. 2 latach użytkowania.
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

z autopsji różnie bywa :amen:
l
lukiluki
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: lukiluki »

Z moich doświadczeń mogę polecić akumulator firmy Banner - austriacki. Nie jest specjalnie drogi, ale spisuje się świetnie. W przeciwieństwie do dwóch poprzednich Centr Futura... Obie oddane na gwarancji, drugi nie przeżył jednej zimy!!! Poza tym z nich ciekło, nie polecam!

Ja mam teraz Banner 63Ah i pięknie chodzi :) Auto teraz stoi od 1go sierpnia i dopiero teraz musiałem go podładować, tak to zawsze na dotyk palił :)
Awatar użytkownika
gokart
Początkujący
Początkujący

Post autor: gokart »

Jutro kupuje nowy aku. wybór padł na centre plus

Pytanie do was jaka pojemność 45,50,54 Ah ?
Stary mam 60 Ah wiec za duże dziadostwo. Mam klime, wspomaganie, ABS i elektryczne szyby
Jeżdżę głównie po mieście raz na tydzień robię trasę 20km w jedną stronę.

Jaka polaryzacją L+ czy P+ nie chce popełnić błędu przy zakupie
s
sebbastian
Newbie
Newbie

Post autor: sebbastian »

Najlepiej wejdź na strony producentów akumulatorów i sprawdź co polecają do Twojego samochodu

Tydzień temu sam stanąłem przed wyborem nowego akumulatora. Wybór ograniczyłem do 3 modeli Bosch Silver, Varta Silver oraz Centra Futura. Ostatecznie wybrałem Vartę D15 ponieważ taki był oryginalny montowany przez VW. Ja mam P+ ale ja mam 1.9 SDI więc nie wiem czy u Ciebie jest ta samo.
M
MiRo
Początkujący
Początkujący

Post autor: MiRo »

witam,

teraz ja poruszę ten temat:)

ja zakupiłem 3 lata temu (marzec 2008) nowy aku centra futura CA640 64 Ah, 640 A i jest do niczego. Nie polecam. Zimę 2008/2009 jakoś w miarę "przeżył" może ze 3-4 razy musiałem go na kable odpalać. Ale zimę 2009/2010 i 2010/2011 to już totalna klapa. Wystarczyło że auto postało 1 dzień na mrozie i następnego dnia już nie odpaliło - tylko kable. Dziś jak byłem na pomiarze to z 640 zostało mi 370A.

Teraz chcę zakupić nowy aku. No i zastanawiam się jaki kupić. Ta centra w/w miała już większy prąd rozruchowy bo 640 a standardowo VW podaje 540 do tego modelu. Ale jak widać te 640 to za mało chyba na moje polo (1.4 Tdi 75KM, silnik AMF, rok prod. 2001, wersja Edition z climatronic).

No i jaki aku polecacie bo np. wg Boscha to:

Akumulatory dla: VOLKSWAGEN Polo
opis: Polo 1.4 TDI, siln. AMF, poj. 1,4, prod. od 10.1999 do 09.2001
Nazwa Nr zamówieniowy Nr skrócony Wymiary D×S×W Parametry
Akumulator Bosch S3 0.092.S30.080 S30 08 278x175x190 70Ah, 640A, L-
Akumulator Bosch S4 0.092.S40.080 S40 08 278x175x190 74Ah, 680A, L-
Akumulator Bosch S5 0.092.S50.080 S50 08 278x175x190 77Ah, 780A, L-

i wszystkie mają większe prądy rozruchowe i Ah niż standardowo.

Czy takie 70Ah, 74Ah 680A, 77Ah 780A (szczególnie ten ostatni) nie są "za mocne" do mojego polo? No i może mi ktoś podać jaki jest oryginalny wymiar aku w tej wersji polo? Bo centra ma 242 długości (szerokość i wysokość jest taka sama jak w Boschu) i wydaje mi się że weszła "na styk" do mojej polówki więc 278długości to chyba za dużo i raczej nie wejdzie.

Jeszcze nad Vartą się zastanawiam tylko nie wiem za bardzo którą

Obrazek

Chcę po prostu kupić akumulator, który zapewni mi, że auto jak postoi 4-5 dni na mrozie nieodpalane, odpali bez problemu.
Czekam na propozycje:)
Moje Blue 6N2 ]

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Gulunio
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Gulunio »

Witajcie,

Pełno tu tematów o dieslach a o 1.0 w 6n2 nic nie wiadomo, a mój 10letni bosch właśnie odmówił posłuszeństwa. Miał 50Ah, i rozruchowy 540A (chodź nie wiem czy to nie za dużo na malutką benzynkę, ale z takim kupiłem już samochód) Teraz muszę kupić nowy i zastanawiam się co w ogóle kupić bo nigdy nie interesowałem się akumlatorami. Nie wiem, nawet czy kupować Boscha, Varte czy Centre? O jakiej pojemności i prądzie rozruchowym? Bardzo proszę o szybką pomoc :piwo:
Evergreen :)

Klucze 2010 | Kozienice 2010 |...
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”