Cześć , panowie jakiś czas temu zaczela mi się świecić lampka AirBag, zaczeło sie od tego że padl aku.
Na samym początku było tak że jak przy odpalaniu właczała się to gdy przygazowałem zaswiecila sie mocniej i gasła , a teraz swieci sie caly czas ,
co moze być przyczyna , tak samo jest z swiatłami , jak odpalam chodzi 1000 obrotów swiatla jak by slabo swieciły dam gazu do 3000 tys obrotów , i wszystko swieci tak jak trzeba , w czym może byc problem, mialem stary aku , rozładowywałsie co 3 dni , kupiłem wczoraj nowy , ale problem z tą kontrolką Poduszek pozostał , tak samo jak z tymi swiatłami , tak jak by alternator dopiero dzialal przy przygazowaniu , może mieliscie juz podobny problem ?
ostatnio w Passacie tez tak mialem, ze wyciagalem aku do innego samochodu, no i swiecily sie poduchy... pojechalem do serwisu, skasowali airbag'a i za usługę
byłem u elektryka , powiedział że ładowanie dobre 14 , a z tym wzbudzeniem powiedział , ze może tak byc wystarczy że przygazuje raz i wszystko wraca do normy, ze nie warto ingerować .
Powiedzcie mi dlaczego swieci sie ten AIRBAG moge jezdzić z tą zapaloną kontrolka airbag ?
gdzies nie styka lub niestykalo na ulamek nawet sekundy i blad zostal odnotowany. Dlatego tez zostalo to zapisane w postaci bledu w sterowniku. podpiecie vag apokaze ktora to poducha badz napinacz pasów. Zazwyczaj winne sa styki w kostkach pod siedzeniem. Bez podpiecia pod vag i wykasowania bledu kontrolka nie zgasnie. Mozna tak jezdzic niczym to nie grozi.
wyłącz zapłon , zdejmij klemę ujemną , włącz zapłon a potem podepnij klemę ujemną , powinna zgasnąć kontrolka poduszki , z poduszkami jest różnie i radzę aby w pojeździe nikogo nie było jak podpinał będziesz klemę.
[quote=""bialy0666""]wyłącz zapłon , zdejmij klemę ujemną , włącz zapłon a potem podepnij klemę ujemną , powinna zgasnąć kontrolka poduszki [/quote]
niestety nie zgaśnie wesol o ile dobrze kojarzę to 6N nie było bocznych jaśków więc kostki pod fotelami odpadają winny był pewno stary padnięty aku i sensorek zanotował nadmierny spadek napięcia babol chyba 532 tylko podpięcie prawdę powie
nie wiem jak w Polsce Bartku ceny wygladaja, kolega zapytal ile placilem to mu odpisalem:)
ale przeciez to nie problem zadzwonic do najblizszego warsztatu zapytac sie ile to sie ceni.
lepiej to zrobic bo ci przegladu nie przejdzie. Mi koles nie chcial podbic bo tez sie swieci i powiedzial ze poduszki musza byc sprawne poniewaz auto ma mala strefe zgniotu i musialem dac w łape. U mnie to tasma od poduszki padla.