Mam problem z podgrzewaniem siedzenia kierowcy. Czy ustawie na 2 czy na 5 grzeje tak samo. Czy jest tu gdzieś zamontowany jakiś termostat i to jego wina? Może macie schemat instalacji podgrzewania siedzeń w 6N.
Pomóżcie bo małżonka marudzi że jej dupsko rano marznie ;-)
Mata siedzenia ma termistor wszyty. Jak temp maty bedzie wysoka t ojego rezystanccja (nie wiem dokladnie) albo wzrasta albo maleje i wtedy 'wlacznik' zmniejsza napiecie na mate.
Ale u Ciebie zdaje mi sie ze gdzies przewod juz sie wytarl i niedlugo mata nie bedzie grzac w ogole. Jak tapiicerke w fotelu bys uniusl to reke kladziesz na mate i wlaczasz grzanie. Mata bedzie ladwo ciepla, a w jednym miejscu bardzo goraca. To wlasnie w tym miejscu zaczyna sie przewod przecierac i trzeba to naprawic
[quote=""Marianoo""]Mata siedzenia ma termistor wszyty. Jak temp maty bedzie wysoka t ojego rezystanccja (nie wiem dokladnie) albo wzrasta albo maleje i wtedy 'wlacznik' zmniejsza napiecie na mate. [/quote]
Hmm, coś mi się to nie za bardzo zgadza. Skąd włącznik ma "wiedzieć" jaka jest aktualnie wartość termistora? Do maty idą dwa przewody: + i masa.
Czy naprawdę nikt na forum nie orientuje się w temacie?
Sprawdziłem potencjometry w przełączniku - są OK. Przemierzyłem maty w obu siedzeniach i wartości są zbliżone więc też są OK. No i pozostały te przekaźniki - są gdzieś na pewno tylko gdzie ich szukać?
[quote=""kuchar""]Sprawdziłem potencjometry w przełączniku - są OK. Przemierzyłem maty w obu siedzeniach i wartości są zbliżone więc też są OK. No i pozostały te przekaźniki - są gdzieś na pewno tylko gdzie ich szukać?[/quote]
chyba są pod siedzeniem. jak dobrze pamiętam.
No właśnie pod siedzeniami nic nie znalazłem oprócz wtyczki. Jak się włącza siedzenie pasażera to słychać cyknięcie za schowkiem/poduszką. Jak włączam fotel kierowcy to nic nie słychać.