[6n] Podgrzewanie siedzeń - problem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kuchar
Raczkujący
Raczkujący

[6n] Podgrzewanie siedzeń - problem

Post autor: kuchar »

Mam problem z podgrzewaniem siedzenia kierowcy. Czy ustawie na 2 czy na 5 grzeje tak samo. Czy jest tu gdzieś zamontowany jakiś termostat i to jego wina? Może macie schemat instalacji podgrzewania siedzeń w 6N.
Pomóżcie bo małżonka marudzi że jej dupsko rano marznie ;-)
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Mata siedzenia ma termistor wszyty. Jak temp maty bedzie wysoka t ojego rezystanccja (nie wiem dokladnie) albo wzrasta albo maleje i wtedy 'wlacznik' zmniejsza napiecie na mate.
Ale u Ciebie zdaje mi sie ze gdzies przewod juz sie wytarl i niedlugo mata nie bedzie grzac w ogole. Jak tapiicerke w fotelu bys uniusl to reke kladziesz na mate i wlaczasz grzanie. Mata bedzie ladwo ciepla, a w jednym miejscu bardzo goraca. To wlasnie w tym miejscu zaczyna sie przewod przecierac i trzeba to naprawic
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
kuchar
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Marianoo""]Mata siedzenia ma termistor wszyty. Jak temp maty bedzie wysoka t ojego rezystanccja (nie wiem dokladnie) albo wzrasta albo maleje i wtedy 'wlacznik' zmniejsza napiecie na mate. [/quote]

Hmm, coś mi się to nie za bardzo zgadza. Skąd włącznik ma "wiedzieć" jaka jest aktualnie wartość termistora? Do maty idą dwa przewody: + i masa.
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

a czy sam przełącznik/włącznik nie ma wewnątrz jakiegoś potencjometru?
Awatar użytkownika
kuchar
Raczkujący
Raczkujący

A orientuje się ktoś gdzie znajdują się przekaźniki od ogrzewania siedzeń?
Awatar użytkownika
kuchar
Raczkujący
Raczkujący

Czy naprawdę nikt na forum nie orientuje się w temacie?
Sprawdziłem potencjometry w przełączniku - są OK. Przemierzyłem maty w obu siedzeniach i wartości są zbliżone więc też są OK. No i pozostały te przekaźniki - są gdzieś na pewno tylko gdzie ich szukać?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""kuchar""]Sprawdziłem potencjometry w przełączniku - są OK. Przemierzyłem maty w obu siedzeniach i wartości są zbliżone więc też są OK. No i pozostały te przekaźniki - są gdzieś na pewno tylko gdzie ich szukać?[/quote]
chyba są pod siedzeniem. jak dobrze pamiętam.
Awatar użytkownika
kuchar
Raczkujący
Raczkujący

No właśnie pod siedzeniami nic nie znalazłem oprócz wtyczki. Jak się włącza siedzenie pasażera to słychać cyknięcie za schowkiem/poduszką. Jak włączam fotel kierowcy to nic nie słychać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”