[6n2] wymiana żarówek GTI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Misiek
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] wymiana żarówek GTI

Post autor: Misiek »

Powiedzcie jeśli wiecie jak wymienić żarówki w przednich lampach?
Chodzi mi o światła postojowe i drogowe. Zakryte są plastikową pokrywą, której nie wiem jak otworzyć, bo nie widze tam żadnych sprężyn ani zaczepów. W instrukcji nie ma nic na ten temat.

A co do żarówek ksenonowych (których też nie potrafiłbym wymienić) to w książce "Sam naprawiam" napisali, że "nie opisują wymiany tychże żarówek, ponieważ może to być niebezpieczne dla zdrowia" czy coś takiego; ale jeśli ktoś już miał do czynienia z wymianą żarówek ksenonowych to również prosiłbym o opis.
Natomiast jeśli nikt nie wie jak się wymienia i żarówki świateł drogowych i ksenony, to napiszcie jak sobie radzicie jak się wam spalą (czy jedziecie do serwisu czy do jakiegoś mechanika i od razu piszcie jakie są tego koszty). Pytam bo w moich okolicach nie znam ŻADNEGO konkretnego mechanika, którego mógłbym być pewien, że nic nie pokręci.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt
Obrazek
Awatar użytkownika
miki
Newbie
Newbie

Post autor: miki »

Witam, żeby wymienić żarówki w tych lampach trzeba je całe wymontować czyli zdejmujesz zderzak lub go odchylasz i odkręcasz trzy śruby które mocują lampę i całe ci wychodzą, odłączasz kostkę od lampy i masz już na wierzchu, następnie odkręcasz pokrywkę od lampy i wymieniasz żarówki. Co do palników ksenonowych to polecam Philipsa 4300 K można kupić za około 100zł
Awatar użytkownika
Misiek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Misiek »

Dzięki za odp.

To znaczy że śruby mocujące reflektory są gdzieś od spodu??? I czy da się na 100% bez zdejmowania zderzaka?? Bo wlasnie słyszałem o tym zderzaku już kiedyś, że trzeba go zdjąć bo inaczej lipa... :?
Obrazek
Awatar użytkownika
miki
Newbie
Newbie

Post autor: miki »

Powiem tak mi się udało bez zdejmowania zderzaka jak zakładałem lampy ale i tak musiałem okręcić prawie wszystkie śruby mocujące zderzak mi za pierwszym razem zajęło to około 30 min a po kilku razach zakładania i zdejmowania już 15 min. :D Trzeba go odchylić bo pod zderzakiem lampy maja dwie śruby mocujące i jedna na górze. Zobacz sobie na allegro jakąś lampę do 6n2 i będziesz wiedział gdzie maja mocowanie.
Awatar użytkownika
boodmlood
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: boodmlood »

Witam.
Odgrzebuje bardzo stary temat, ale niema sensu zakładać nowego skoro ten pasuje do mojego problemu jak ulał.
Pytanie brzmi: Czy faktycznie aby wymienić żarówkę postojową w POLO GTI konieczne jest zdemontowanie lampy? Pytam bo nie mam obecnie dostępu do auta a sobotę chciał bym się z tą sprawą uporać.
Obrazek
Z
Zico63c
Początkujący
Początkujący

Post autor: Zico63c »

Nie sądzę, by konieczne było wyjmowanie lamp. Powinno przesunąć się drucianą klamrę trzymającą osłonę i jest dostęp do żarówek, od komory silnika - chodzi o model po X.1999?
Z tym demontażem zderzaka to chyba chodzi o przecimgłowe.
Awatar użytkownika
BuBu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: BuBu »

boodmlood niestety ale bez ściągnięcia lamp się nie obejdzie, w 6N2 gti nie ma klamry tylko jak pisali koledzy wyżej trzeba odkręcić plastikową osłonę.
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Zico63c
Żeby wyjać lampy, trzeba zdjąć zderzak w 6N2. W GTI są xenony i raczej konieczne może być wyjęcie lamp, żeby wyjąc żarniki bez żadnych uszkodzeń.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

[quote=""Zico63c""]Nie sądzę, by konieczne było wyjmowanie lamp. Powinno przesunąć się drucianą klamrę trzymającą osłonę i jest dostęp do żarówek, od komory silnika - chodzi o model po X.1999?
Z tym demontażem zderzaka to chyba chodzi o przecimgłowe.[/quote]

po pierwsze w GTI nie ma zadnej "drucianej klamry", dekielki z tyłu są przykręcane trzema wkrętami...

[quote=""BuBu""]boodmlood niestety ale bez ściągnięcia lamp się nie obejdzie,[/quote]

no to kiepsko, bo ja wymieniam żarniki i żarówki pozycyjne bez zdejmowania lamp

[quote=""JuStIcE""]W GTI są xenony i raczej konieczne może być wyjęcie lamp, żeby wyjąc żarniki bez żadnych uszkodzeń.[/quote]

w zaleznosci czy w lampie pasażera, czy w kierowcy... zeby zdemontować tylne pokrywy reflektorów to od strony kierowcy fajnie jest zdemontować akumulator, zaś od strony pasażera ten trójnik od dolotu, ot cała filozofia ;)

btw. demontaż zderzaka w 6n2 to raptem 10 minut
Awatar użytkownika
boodmlood
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: boodmlood »

Dzięki Paweł. :bow: To że nie ma konieczności demontowania zderzaka to dla mnie super informacja, myślę że robiąc to pierwszy raz spędził bym nad tym dłużej niż 10 minut. A swoją drogą ściągając zderzak co należy zrobić ze spryskami? Daje się je jakoś wypiąć, odczepić od zderzaka, czy trzeba jakieś wężyki rozłączyć i spuścić płyn? Zawsze nurtowało mnie to pytanie.
Obrazek
Awatar użytkownika
BuBu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: BuBu »

Paffcio
:shock: a ja gupek zdemontowałem całe lampy heh zwracam honor ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”