[86c2f] Silniczek krokowy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
MeadnesS
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

[86c2f] Silniczek krokowy

Post autor: MeadnesS »

Witam
Mam pytanie jakie sygnały przychodzą na silniczek krokowy ? Jesli ktoś jest w stanie powiedzieć mi dokładnie to był bym wdzięczny. Nie ukrywam że chciał bym zrobić "symulację " podpiecia do komputra co by trzymał mi cały czas 1000 obr. a nie falował.
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

MeadnesS
nigdy sie w to nie zagłębiałem ale podejrzewam że działa on na zasadzie potencjometru, odpowiednia rezystancja podana "na sztywno" powinna pomóc
Awatar użytkownika
KoStEk
Administrator
Administrator

Post autor: KoStEk »

Witam

Jedyna stycznosc jaka mialem z silnikami krokowymi dotyczyla mojej pracy mgr. Wszelkie info potrzebne znalazlem na http://www.akcesoria.cnc.info.pl/ tam rowniez masz forum na ktorym na 100% znajdziesz to co potrzebujesz a nawet wiecej.

Pozdrawiam
Moje byłe POLO 6N KOSTEK
----------------------------------------------------------------
Ślesin 2012, 2013, 2014
II miejsce Turniej Tenisa Stołowego-2013
M
MeadnesS
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: MeadnesS »

własnie nad potencjometrem myślałem co można by było sterować obrotami :) będę musiał chyba sam poeksperymentować :)
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

[quote=""MeadnesS""]Mam pytanie jakie sygnały przychodzą na silniczek krokowy ?[/quote]
w 2-efie krokowy to jest tylko z nazwy ;)
Wewnątrz znajduje się zwykły silniczek prądu stałego z przekładnią zębatą.
Sygnałami sterującymi jest albo +5V albo -5V. Plus kiedy trzeba wysunąć popychacz, Minus kiedy schować.
Do pomiaru aktualnego położenia popychacza krokowca wykorzystywana jest rezystancja z TPS i przełącznik krańcowy na końcu popychacza.

Co do rozwiązania technicznego. Najpierw przetwornik częstotliwość-napięcie (sygnał bierzemy najlepiej z czujnika halla). Dalej komparator na wzmacniaczu operacyjnym z dwiema diodami zenera na wyjściu w celu ograniczenia napięcia na 5V (na ujemne wejście podłączamy sygnał z przetwornika, na dodatnie źródło napięcia odniesienia odpowiadające 1000obr/min; musimy tylko skądś wziąć zasilanie symetryczne +/-12V dla wzmacniacza i przetwornika). I już mamy proste sterowanie przez zmianę napięcie odniesienia. W wolnej chwili zaproponuje w formie schematu...

Chwile pomyślałem i to rozwiązanie jest "zbyt rozbudowane"...zachciało mi się stabilizacji obrotów :assasin:
Można to zrobić na jednym przełączniku :butcher:
kupujesz coś takiego (ale o 6 wyprowadzeniach): http://www.nowyelektronik.pl/searchskle ... s&nr=79940
ważne by miał 6 wyprowadzeń i był monostabilny (ON)-OFF-(ON)(czyli "puszczony" jest wyłączony, przyciśnięty włączony). Łączysz wg tego: http://obrazki.elektroda.net/29_1286300316.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”