[6n2] szybki kierunkowskaz

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
peterek102
Newbie
Newbie

[6n2] szybki kierunkowskaz

Post autor: peterek102 »

Witam mam problem z kierunkowskazami bardzo szybko działaja mrugaja 2-3 razy szybciej niz normalnie powinny awaryjne działaja prawidłowo przyczyna !??!? ;)
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

Pamiętam, że na kursie na prawo jazdy uczyli nas, iż przyspieszone mruganie kierunkowskazów jest spowodowane przepaleniem się którejś z żarówek.
Chociaż w Twoim przypadku raczej to nie to. ;-)
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
m
maly2001
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maly2001 »

moze przerywacz...
p
popcorn
Newbie
Newbie

Post autor: popcorn »

Kierunki w obie strony działają tak samo szybko?

Jeżeli nic nie grzebałeś w elektryce to sprawdziłbym najpierw włącznik kierunkowskazów. Nie wiem jak wygląda obwód elektryczny kierunkowskazów, ale przerywacz jest raczej ten sam dla kierunków i awaryjnych więc odpada. Uszkodzony włącznik (np. nadpalone styki) może zmienić rezystancję obwodu (tak jak przepalona żarówka) i zmienić czas działania przerywacza o ile to wygląda tak jak myślę. A może problem leży w stykach między włącznikiem a przerywaczem, albo przed włącznikiem?
p
peterek102
Newbie
Newbie

Post autor: peterek102 »

problemem była instalacja od przyczepki po odłoczeniu jej wszysztko działa prawidłowo kuzyn stwierdził ze gdzieś jest zwara
k
kyko
Newbie
Newbie

Post autor: kyko »

Ja mam polo z 2001 roku i też kłopot z kierunkowskazami. czasami po włączeniu kierunkowskazu kontrolka miga bardzo szybko albo nie miga wcale, słychać szybkie stukanie a kierunki wtedy nie świecą. Mam to auto od niedawna i nawet nie wiem gdzie mam szukać przekaźnika.
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Awatar użytkownika
POLUŚ
Newbie
Newbie

Post autor: POLUŚ »

kyko u mnie miałem podobnie - przyczyna była w złym styku w oprawie żarówki w przednim "kierunku", ale i z tyłu miałem troche zaśniedziałe... - Czyścić !!! a co do przodu pokombinowałem z taśmą na już i działa(troche prowizorka-ale podobno są najtrwalsze) :) Na końcu zmieniłem bezpiecznik od kierunków pomimo tego że miałem dobry :oki: i jeżdżę ponad miesiąc ciesząc się równym "tykaniem"... :yahoo:
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

dodam jeszcze że przyczyną mogą być za mocne albo za słabe żarówki w kierunkach (zmiana na led-owe itd)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”