Piszę na forum, bo elektrycy rozkładają ręcę.
Polo '99 1.7 SDi
termostat ok, silnik grzeje się do 90 i trzyma, wskazówka na zegarach stoi pionowo jak książka pisze.
Problem jest taki, że na zimnym silniku wystawia sygnał na grzanie świec na ułamek sekundy.
Przekaźnik świec ok. jak mu podam napięcie na cewkę "na krótko: łapie i grzeje.
Po podłączeniu kompa cyrk.
tempetarura silnika mierzona termometrem 90, termostat prawidłowo reguluje,
ale komp widzi 130. Wskazówka na zegarach stoi na 90.
Na zimnym silniku, temperatura około 0 a komp po przekręceniu stacyjki widzi 30-40 stopni.
czujniki (wszystkie dostepne kolory) wymieniane i nic, cały czas komp widzi zawyzoną temperaturę.
Sprawdzone przewody na trasie czujnik komp wszystko ok,
podpinanie czujnika do kompa na krótko bez zmian, temperatura zawyżona.
elektrycy rozkładają ręce, mam przycisk do ręcznego sterowania przekaźnika grzania świec, auto pali bez problemu, ale wciąż szukam usterki.
Elektryk mówi, że komp do wymiany, ale to razem z pastylką imo.
Kompy po 2 stówki na alle chodzą do tego kolejne 2 za kpl zamków z kluczykiem i pastylką imo (oddzielnie samego kompa i pastylki nikt nie chce dać,bo zostaje kluczyk i zamki, a nie chcą rozkompletowywać. ładować 4 stówki bez gwarancji poprawy trochę kosztowne i ryzykowne.
Cyz ktoś się spotkał z podobnym problemem?Co może być przyczyną?
Z góry dziękuję za pomoc, chociaż wielu postów się nie spodziewam.
Pozdrawiam Łojek
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, 23:13 przez Łojek, łącznie zmieniany 1 raz.
eh no skoro nie ma żadnego przetarcia na kablach od czujnika do kompa, to nie ma chyba innej możliwości bo co innego by okłamywało jaka jest rezystancja;/
a elektronik samochodowy nie zgra nowego kompa z twoim immem? Bo jest to możliwe ale kosztuje okolo 100-150 zł
[quote=""Jacek5514""]eh no skoro nie ma żadnego przetarcia na kablach od czujnika do kompa, to nie ma chyba innej możliwości bo co innego by okłamywało jaka jest rezystancja;/
a elektronik samochodowy nie zgra nowego kompa z twoim immem? Bo jest to możliwe ale kosztuje okolo 100-150 zł[/quote]
Zgra, ale kupno kompa w ciemno, przeprogramowanie imo i usługa elektryka to pewnie koło 400-500zł bez gwarancji, że to komp jest uszkodzony...
[quote=""madmax""]Łojek zagadaj do chalabaly też ma 1.7 SDI (silnik AKU). Może zapożyczy i sprawdzisz czy to wina kompa.[/quote]
To jest myśl
Już pisze PW
Łojek - słuchaj, generalnie nie mówię nie, ale byśmy musieli się dogadać co do czasu, nie wiem, czy uda mi się w tygodniu wygospodarować więcej niż 1h. Więc może sobota/niedziela - z tym, że to mój 1 wolny weekend od 3 tygodni:)
Słuchaj - jeżeli masz zaawansowana orientację i potrafiłbyś wyjąć bezproblemowo ode mnie komputer i sprawdzić u siebie - z gwarancją, że po złożeniu będzie u mnie wszystko nadal śmigało - to OK:)
Od początku roku wydałem już prawie 800pln na tego grata i na prawdę nie chciałbym dokładać do elektryki, tym bardziej, że muszę sprężyny jeszcze wymienić;/
Napisz mi tutaj i na pw - ile czasu na taką operację przewidujesz, mam garaż na Bartąskiej, więc będzie ciepło i energia też na miejscu:)
Warszawa 2005 | Muszynka 2005/2006 | I Bronisławów 2006| Muszynka 2006/2007 | II Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | III Więcbork 2008 | V Kozienice 2010
Ja mieszkam na Złotej, więc blisko będzie.
Pośpiechu nie ma,
jak znajdziesz chwilke wolniejszą to sie odezwij.
na wiosnę może, ja tez zawalony robotą.
A masz może VAG'a?