W moim Comfortline moduł domykania z kluczyka działa. Przyda się latem przed wejściem do samochodu krótkie przewietrzenie, a później resztę zrobi klimatyzacja (trzeba tylko będzie otworzyć i zamknąć drzwi co by się nie uzbroił ponownie

)
W starym 6N2 miałem automatyczne domykanie szyb bez żadnego przytrzymywania guzika - w jakikolwiek sposób nie zamknąłbym centralnego, szyby zamykały się. Było to wygodne, ale jak chciało się zamknąć centralny siedząc w środku przy otwartych oknach - szyby też się zamykały i trzeba było następnie otwierać.
Trudno ocenić, czy rozwiązanie w 6R jest lepsze czy gorsze. Z punktu widzenia bezpieczeństwa przypadkowego przytrzaśnięcia lepsze (zwłaszcza pod kątem dzieci, umówmy się że dorosły świadomie nie wkłada ręki w zamykające się okno). Rozmawiałem kiedyś z ludźmi z serwisu i właśnie kwestia bezpieczeństwa decyduje, że pełnego automatu już nie oferują.
Reasumując:
- w 6R (wersja z fabrycznym alarmem) można otwierać i zamykać z kluczyka, w moim starym 6N2 można było tylko zamykać w ten sposób (być może zależało to też od funkcji alarmu - ten był montowany u dilera, bodajże DOG),
- latem można na krótko przewietrzyć samochód przed wejściem do środka, co przy upałach choć częściowo zredukuje uderzenie ciepła,
- w 6R trzeba pamiętać o zamykaniu okien (brzmi to może zabawnie, ale wierzcie że pełen automat zwalniał z myślenia i będąc już 5m od samochodu człowiek tylko odprowadzał wzrokiem szyby do góry) - zwłaszcza dla osób bez klimy i często wsiadających i wysiadających z samochodu może być to niewygodne,
- gdyby się dało, dla swoich potrzeb przerobiłbym na pełen automat nawet kosztem rezygnacji z otwierania okien kluczykiem. dla osób bez małych dzieci takie rozwiązanie jest wygodne.
- fakt, że taka funkcja w moim 6R w ogóle występuje jest dla mnie rekompensatą za utratę pełnego automatu z 6N2.